BAJINA BAŠTA DOBILA NOVI GRB I ZASTAVU: Heraldički motivi u duhu srpske tradicije

N.J.

23. 07. 2021. u 14:54

PRVI put u svojoj istoriji Bajina Bašta dobila je grb i zastavu, usklađene sa srpskom heraldičkim pravilima i tradicijom. Odluka je doneta jednoglasnom odlukom skupštinskih odbornika, četiri godine posle podnošenja zvanične inicijative.

БАЈИНА БАШТА ДОБИЛА НОВИ ГРБ И ЗАСТАВУ: Хералдички мотиви у духу српске традиције

FOTO: Opština Bajina Bašta

Kako je tada navedeno, znak koji se koristio – amblem, bio je u neskladu i sa zvaničnim Danom opštine koji se proslavlja 25. jula kao spomen na prvo proglašenje Bajine Bašte za varošicu koje se desilo 1858. Ovaj put, opština će uraditi digitalne verzije i knjigu standarda za primenu grba i zastave u različitim prilikama.

- U malom grbu, na crvenoj površini dominira srebrni grifon, čije je jedno od najčešćih heraldičkih značenja čuvar znanja i mudrosti, aludirajući pre svega na manastir Raču koji je tokom svog dugog trajanja bila stožer duhovnosti i čuvar znanja ovog dela Srbije ali i na celokupnom srpskom kulturnom prostoru.

U manastiru Rači radila je velika prepisivačka škola, za njega vezujemo ličnost Hadži Melentija Stefanovića, duhovnika i Karađorđevog ustaničkog vojvode, a za vreme Drugog svetskog rata tu je čuvano slavno Miroslavljevo jevanđelje – deo je obrazloženja Jasne Stanković, istoričara umetnosti i kustosa gradske galerije u Bajinoj Bašti - Na štitu je pored grifona, simbolima ukrštenih munja prestavljena Hidroelektrana Bajina Bašta, kao najveći privredni gigant ove podrinske opštine ali i hidroelektrana sa nacionalnim značajem.

U dnu istog polja, bela talasasta linija označava reku Drinu. Sa obe strane štita, kao držači stegova (zastava) postavljene su dve životinje karakteristične za faunu Nacionalnog parka Tara, ali i zato što je orao jedan od simbola srpskog grba i naroda, dok je vuk još od davnina često korišćen simbol srpskih plamena. Obe životinje su u plavoj boji pa se u kombinaciji sa ostalim elementima grba dobijaju boje srpske zastave.Sa donje strane, grb opštine Bajina Bašta uokviren je lentom na kojoj je naziv opštine ispisan slovima poput onih kojim je pisano Miroslavljevo jevanđelje.

Odluka o grbu i zastavi primenjivaće se od 1. januara 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima