KAMERE ŠTITE OD PIROMANA! Oko deponije u Kovinu, koja je ponovo otvorena, postavljen video-nadzor

J. J. BALjAK

14. 07. 2021. u 08:25

DEPONIJA u Kovinu, koja je više od dva meseca bila zatvorena, ponovo je puštena u rad, jer je opsežnim analizama utvrđeno da više ne postoji mogućnost njenog samozapaljivanja, kao što je to bio slučaj u martu, kada je danima gorela.

КАМЕРЕ ШТИТЕ  ОД ПИРОМАНА! Око депоније у Ковину, која је поново отворена, постављен видео-надзор

Foto Opština Kovin

Međutim, u međuvremenu su nastala još dva manja požara, za koje se osnovano sumnja da su namerno podmetnuti, pa je ovih dana, po nalogu resornog ministarstva, oko celog smetlišta postavljen video-nadzor.

Predsednica opštine Sanja Petrović podseća da su, pre nego što je deponija ponovo otvorena, primenili inovativni pristup u preveniranju požara, prskajući smetlište ekološkim preparatima po površini i u dubini. Pre toga su urađena i elektromagnetna merenja, koja su pokazala da ne postoje zapaljivi depoi gasova, koji bi mogli da dovedu do požara. Zato su i bili iznenađeni kada je, i pored svih preduzetih mera, vatra ponovo počela da bukti.

- Specijalnim merenjima je utvrđeno da gasovi nisu bili uzrok tih požara, već da se radi o namernom štetnom delovanju, zbog čega je JP "Kovinski komunalac" protiv N. N. lica podnelo dve krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu - naglašava Petrovićeva.

PRSKANjE Prevencija od novih požara, Foto Opština Kovin

Kamere, koje su postavili uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, sada bi trebalo da spreče da se ovakvi ekološki incidenti ponove, jer nikome ne treba da bude u interesu da se paljenjem površinskog sloja smeća zagađuje životna okolina, kao i zdravlje ljudi, naročito onih koji žive u neposrednoj blizini deponije.

- Od momenta kada je ovaj problem eskalirao, neprekidno radimo na iznalaženju dugotrajnog rešenja. Nadamo se da ćemo u narednom periodu u tome i uspeti, uz neophodnu podršku i finansijsku pomoć resornog ministarstva - dodala je prva žena Kovina.

Sanja Petrović, Foto Opština Kovin

Jedno od mogućih rešenja, o kom se već godinama priča, je da se u tom južnobanatskom mestu napravi transfer-stanica, a da se sadašnja deponija, koja više nema gde da se širi osim u visinu, sanira i rekultiviše.

VISOKA CENA TRANSPORTA

KOVINSKA deponija je u martu, nakon što je ugašen višednevni požar, privremeno bila zatvorena. Otpad je za to vreme bio odnošen na regionalnu deponiju u Pančevu, što je predstavljalo ozbiljan izdatak za lokalni budžet. Upravo imajući u vidu visoku cenu transporta, kao i činjenicu da su merenja pokazala da gasovi nisu uzrokovali martovski požar, lokalna samouprava je u junu odlučila da je ponovo otvori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća