ULAGANJE U KULTURNU BAŠTINU: U gračaničkom Domu kulture svečano otvorene nove prostorije prištinskog Narodnog pozorišta

D.Zečević

13. 07. 2021. u 17:03

U DOMU kulture u Gračanici u utorak (danas) su otvorene nove prostorije neophodne za rad prištinskog Narodnog pozorišta. Umetnici će imati svoje garderobere, šminkernicu i druge prostorije koje su potrebne za rad pozorišta.

УЛАГАЊЕ У КУЛТУРНУ БАШТИНУ: У грачаничком Дому културе свечано отворене нове просторије приштинског Народног позоришта

FOTO: D.Zečević

Umetnici će imati svoje garderobere, šminkernicu i druge prostorije koje su potrebne za rad pozorišta. Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović istakao je da srećan što je u Gračanici, kako je naveo, srpskom Bauhausu koji je primio tri institucije države Srbije,savremenu likovnu Galeriju, Prištinsko pozorište i Ansambl Venac.

-Prištinsko pozorište je prevazišlo administrativnu liniju Kosova i Metohije i jednostavno se raširilo svuda, ne samo u Beogradu već i u Evropi. Ovde je produkcija na izuzetno visokom nivou a mi ulažemo ne samo u očuvanje naše kulturne baštine, nego ulažemo u sebe i u mlade. Ulagaće se naravano daleko više, jer rezultati pokazuju da ovde imamo ozbiljne ljude, koji ozbiljno rade sa ozbiljnom produkcijom i ozbiljnim umetnicima i naučnim radnicima. Mogu slobodno reći da je Gračanica danas postala centar kulture savremenog stvaralaštva južne Srbije-rekao je Jovović.

Ispred Ministarstva kulture sektora za savremeno stvaralaštvo, obratio se i Miodrag Ivanović, koji je istakao da je ministarstvo izdvojilo nešto više od 2 miliona dinara za projekte koji se odvijaju  u ovoj sredini.

-Veoma je bitno da se nastavi sa kulturnim dešavanjima za opstanak ovog naroda ovde u enklavi. Lako je biti gore u Srbiji i praviti program, ovde je zaista teško i ministarstvo prepoznaje taj napor ovih ljudi, koji ovde rade i stvaraju- rekao je Ivanović.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović zahvalio se Kancelariji za KiM i Ministarstvu kulture Republike Srbije i još jednom naveo da je ovo velika investicija za opštinu Gračanica.

-Gračanca je postala kulturni centar svih dešavanja a sve ovo ohrabruje naš narod, jako je bitan kontinuitet investicija naše države u svim oblastima, a ovakvim tempom naš narod može da očekuje budućnost na ovim prostorima- kazao je Popović.

POTREBE

Ističući zadovoljstvo ulaganjima i pomoći države Srbije, direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Prederag Radonjić podsetio je da je Narodno pozorište iz Prištine nakon dobijanja prostorija u Domu kulture u Gračanici,u kojima je 2014. godine započelo ponovo svoj rad, ulaganjima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije sagrađeno još 250 kvadrata dodatnog prostora kako bi prilagodili scenu pozorišnim potrebama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati