DAMJANOVIĆU OD SRCA: Visoko uzdarje arhiepiskopa Kiparskog srpskom piscu

V.Mitrić

28. 06. 2021. u 16:46

„LAĐA brža od vremena“, prvi roman o tome kako je nastala Sveta Gora, pisca Dragana Damjanovića, Arhiepiskop kiparski i cele Justinijane Hrizostomos Drugi, nagradio je velikim priznanjem Svetih apostola Pavla i Varnave i Prvog Vaseljenskog sabora.

ДАМЈАНОВИЋУ ОД СРЦА: Високо уздарје архиепископа Кипарског српском писцу

FOTO: V.M.

Arhiepiskop je, istovremeno, dao Blagoslov da se ovaj, kao i prvi roman o majci Svetog Save „Čuda srpske svetiteljke-Anastasija“, istog autora, u izdanju naše akademije Srpske kraljevske akdemije naučnika i umetnika i ugledne izdavačke kuće „AnaMarija“ iz Beograda, prevedu na grčki jezik.

Ovo visoko uzdarje piscu Damjanoviću uručene su u Arhiepiskopiji u Nikoziji. U dugom, prijateljskom i srdačnom razgovoru,  predloženo je  da i ostale  Damjanovićeve  knjige, iz duhovnosti, koje su, kako je ocenjeno, „kao dar Božji rodu svome“, budu prevedene na grčki.

Svetkovina na kojoj je Damjanović primio priznanje bila je mesto, gde je, pored autora i arhipiskopa akademika, dr Hrizostomosa, i njegovih saradnika, prisustvovao  i prvi recenzent romana o nastanku Svete Gore, akademik dr Hristos Rialas, kao i generalni sekretar instituta SKANU „Ivo Andrić“ i  Olivera Rialas, koja je sversrdno pomogla istraživački put Bogomajke na Kipru.

-U ime Odeljenja duhovnosti Srpske kraljevske akademije arhiepiskopu Hrizostomosu uručena je Velika povelja Svetog Save – 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve – kaže Damjanović. -U manastiru Svetog arhangela Mihaila, igumanu Genadiu, predstavnici SKANU uručili su medalju sa likom Svete Anastasije, a iguman je , pokazujuću sliku „Seoba Srba“ slikara Paje Jovanovića, kazivao o svom višegodišnjem boravku na Svetoj Gori, sa posebnom pažnjom o manastiru Hilandar.Zatim je na moštima Svetog Lazara Četvordnevnog u hramu u Larnaki, akademiku dr Hristosu, uručena Povelja SKANU i medalja Ivo Andrić, a  Oliveri Rialas medalja sa likom Svete Anastasije.

U najvećoj crkvenoj prodavnici u Limasolu, romani „Lađa brža od vremena“ i „Čuda srpske svetiteljke –Anastasija“, postavljeni su na vidnom mestu, sa željom predstavnika tamošnje crkve da se i ove knjige na srpskom jeziku nađu među duhovnim stvarlaštvom pravoslavnog sveta.

Pre događaja na Kipru, SKANU  je uručila deo priznanja namenjenih za Vidovdansku manifestaciju, kao i Svetu Anastasiju, pojedincima i kolektivima koji zbog opravdanih razloga nisu mogli da prisustvuju svečanoj sednici SKANU u Šapcu. Među nagrađenima su episkop Šumadijski akademik Jovan, predstavnici TV „Kopernikus“, Radio Slovo ljubve, Olivera Papić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna