NESVAKIDAŠNJE VENČANJE U KRUŠEVCU: Slavoljub i Gordana se posle 37 godina braka zavetovali u crkvi po carskim običajima (FOTO)

S.BABOVIĆ

27. 06. 2021. u 14:50

SLAVOLjUB(69) i Gordana Milićević(63)iz Bele Vode kod Kruševca venčali su se danas po srednjevekovnim običajima u Crkvi Lazarica posle čak 37 godina braka.

НЕСВАКИДАШЊЕ ВЕНЧАЊЕ У КРУШЕВЦУ: Славољуб и Гордана се после 37 година брака заветовали у цркви по царским обичајима (ФОТО)

Foto: S.Babović

 Neobično venčanje koje je tradicionalni deo festivala Turističke organizacije “Viteški megdan u Lazarevom gradu” okupilo je brojne zvanice, a pored kumova,i vitezove iz cele Srbije koji su u prethodna tri dana učestvovali na popularnoj manifestaciji.

-U braku smo od davne 1984.godine i naša je želja odavno da se venčamo u crkvi-pričaju Slavoljub i Gordana.- Bog nam je uslišio želju, brak smo sada sklopili po svim carskim i srednjevekovnim običajima. Uzbuđeni smo kao mladi od 20 godina!

Zavet na večnu ljubav Milićevići su dali pred svatovima gde su se tiskali barjaktari,oklopari, streličari, konjanici. Mladenci kako je to i bilo u srednjevekovlju stupili u zajednicu u svečanim haljinama oput onih koje su se šile u nekadašnjoj prestonici Moravske Srbije.Sve su haljine inspirisane motivima sa grbova svetorodnih dinastija.

Nakon prstenovanja i razmene zaveta u crkvi i sa vencima na glavi, krenulo se na slavlje. Trpeza je bila kao sa fotografije iz istorijskih udžbenika.

- Pripremili smo razna bstara jela,od svinjetine, prasetine, raznih pita, služimo sir,hleb, od pića, piva, vina, vode,dok su slatkiši kao i u srednjem veku (med,voće,orasi) - predočava Mirko Mihajlović iz restorana “Konak”.

Srednjevekovna venčanja uvek privuku brojne posetioce Viteškog megdana.

-To je posebna manifestacija koja se u crkvi Lazarici odigrava u okviru festivala i to u samoj završnici-kaže Dragana Kostić,predstavnica Turističe organizacije Kruševca.

-Naši sugrađani požečeli su da svoju ljubav krunišu u Lazarici, u pratnji vitezova i srednjevekovnih dama.

Na hiljade posetilaca provela je tri dana u Kruševačkom gradu na 5.

Viteškom megdnu koji je okupio više od 30 vitezova.Viteške borbe, nadmetanje u hajdučkim disciplinama, škole jahanja, gađanje iz strele, srednjevekovni bazar,grnčarske redionice, koncerti, jednodnevni Carski festival “Lazarevi putevi vina” bili su neki od bogatih sadržaja atraktivnog događaja, koji je pripremljen u okviru obeležavanja Vidovdana i 650 godina postojanja Kruševca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!