PROMOVIŠE NAJVAŽNIJU ŽITNICU: Može se mnogo naučiti o Vojvodini

Lj. P.

22. 06. 2021. u 07:35

HOBI, ljubav prema društvenim igrama, ali i želju da promoviše Srbiju kao brend i naš identitet, Boris Đurović (43), doktor psiholoških nauka iz Novog Sada, nedavno je pretočio u zanimljivu, pre svega edukativnu igru "Vojvodina".

ПРОМОВИШЕ НАЈВАЖНИЈУ ЖИТНИЦУ: Може се много научити о Војводини

Foto Privatna arhiva

Najsličnija je, objašnjava tvorac ove društvene igre, tetrisu, koriste se pločice, a igrači pomoću njih se trude da poseju što više žita u različitim krajevima, a onda da ga prodaju po što povoljnijoj ceni. Teme su setva i žetva, što je najkarakterističnije za naše područje.

U društvenoj igri "vojvodina", za dva do četiri igrača, uzrasta od devet do 109 godina ste u ulozi ratara kome je cilj da zaseje što više pšenice i zaradi najviše novca prodajući je vojvođanskim gradovima.

- Veoma je zabavna, jer je ishod uvek neizvestan - veli naš sagovornik, dodajući da zadatak nije nimalo lak jer se mora pažljivo balansirati broj ugovora sa gradskim pijacama i količinu žitarica koje će te požnjeti sa svojih polja. - Istovremeno je i edukativna, jer igrači mogu mnogo naučiti o samoj Vojvodini, gde se koje mesto nalazi u Bačkoj, Banatu i Sremu, ali i osnovne principe ekonomije.

Društvena igra promoviše Vojvodinu kao regiju Srbije koju obavezno treba posetiti ukoliko to već nisu učinili, a ako jesu da nađu neko novo mesto koje su propustili.

Idejni tvorac igre, psiholog Đurović je pasionirani ljubitelj društvenih igara već deceniju i po, a ovom je hteo da podstakne ljude da više vremena provode zajedno u društvu najbližih, deleći lepe trenutke, učeći i zabavljajući se daleko od mobilnih telefona i kompjuterskih ekrana.

- Igra je dizajnirana slikama vojvođanske ravnice, urađenim u stilu ulja na platnu sa brojnim fotografijama gradova Vojvodine s početka 20. veka - predočava Đurović. - To igri daje jedinstven vizuelni identitet zaslugom Andree Švarc, dizajnerke igrice.

KRALjEVI SRBIJE

PSIHOLOG uveliko priprema još jednu društvenu igru "kraljevi Srbije", u kojoj se igrači, kako objašnjava, stavljaju u ulogu srednjovekovnih plemića, a zadatak je da urade što više dobrih dela i poduhvata, a na kraju samo najbolji igrač može postati kralj.

- Igrači će na taj način naučiti sve o našim kraljevima i vladarskim dinastijama - ističe Đurović edukativni karakter igre. - Uz odobrenje Narodnog muzeja u Beogradu, ilustrovana je slikom Paje Jovanovića, "Krunisanje cara Dušana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024