OD ANTIČKOG RIMA DO DANAŠNJIH DANA: U knjizi "Tvrđave na Dunavu" otkrivamo kada je sagrađena tvrđava Ram

D. B. M.

07. 06. 2021. u 12:45

TVRĐAVA Ram (Hram) nalazi se na desnoj obali Dunava, između Kostolca i Velikog Gradišta, u istoimenom selu, nedaleko od Lederate, poznatog antičkog utvrđenja. Sagrađena je sa ciljem da štiti granicu i pogranične oblasti, krajem 15. veka. Smatra se da su Tvrđavu podigli Turci, 1483. godine, kako bi ojačali granicu između Smedereva i Golupca, jer je pretila opasnost iz susedne kraljevine Ugarske.

ОД АНТИЧКОГ РИМА ДО ДАНАШЊИХ ДАНА: У књизи Тврђаве на Дунаву откривамо када је саграђена тврђава Рам

Foto D. Novković


Ozbiljniji strateški značaj Ram je imao samo do 1521. godine, kada se granica turske imperije pomerila na sever. Za vreme turske vladavine, oko tvrđave se razvilo civilno naselje o čemu danas svedoče ostaci jednog amama i karavansaraja. Tokom 18. veka, u austrijsko - turskim ratovima, Tvrđava je ponovno bila strateški značajno uporište, a zatim je život u njoj lagano zamirao, sve do prve polovine 19. veka, kada su je Turci definitivno napustili.
Dunav je kod Rama širok pet kilometara, pa ovo brdovito seoce s građevinama od kamena, restoranom na samoj obali i strpljivim alasima, ima primorsku atmosferu i neodoljivo podseća na italijanska seoca. Dunav je na ovom mestu najmirniji, jer ga presecaju četiri reke - Morava, Mlava, Karaš i Nera.
Po jednoj legendi, Ram je osnovao još antički Rem, motivisan željom da se i po njemu imenuje neki grad, baš kao što je slavni Rim nazvan po njegovom popularnijem bratu Romulu. Uporno je tragao za mestom na kom bi osnovao naselje koje će ga proslaviti, vodeći sa sobom lepu Leticiju, sve dok nije, putujući Dunavom, ugledao cvetni brežuljak i, zadivljen njegovom lepotom, odlučio da na tom mestu podigne grad po imenu Ram.
U knjizi "Tvrđave na Dunavu", u izdanju "Prometeja", nalaze se zanimljive priče i o drugim utvrđenjima na dunavskom toku u našoj zemlji.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu