KO JEDE SVINJSKE ŠUNKE SA MRCILIŠTA? Ekolozi ukazuju na alarmantnu situaciju na stočnom groblju u Čantaviru

Z. Rajić

22. 06. 2021. u 09:32

EKOLOŠKI pokret Vrbasa (EPV) je po dojavi zabrinutih meštana prijavio inspekciji neuređeno stočno groblje, odnosno mrcilište kraj puta Žednik - Čantavir.

КО ЈЕДЕ СВИЊСКЕ ШУНКЕ СА МРЦИЛИШТА? Еколози указују на алармантну ситуацију на сточном гробљу у Чантавиру

Foto EPV

Jer, ekolozi su na toj parceli zatekli jedan otvoren kontejner i desetak uginulih svinja oko njega...

- Iz razgovora s predstavnicima Mesne zajednice i komunalnog preduzeća u Čantaviru zaključili smo da oni ne mogu uspešno da se nose sa ovim problemom, jer su inspekciji i nadležnim službama u Subotici više puta skretali pažnju, ali bez pravog odjeka i održivog rešenja - naveo je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Meštani su obavestili ekologe da se stočno groblje puni iz svih okolnih naselja, a po uočenim registarskim oznakama vozila - čak i iz Sente. Jame za odbačene lešine nemaju više gde da se kopaju, iako je to, kako ističe Đurđevac, i inače loše rešenje - suprotno propisima.

- Oko kontejnera se nađe i do 50 životinja, uginulih iz nepoznatih razloga. Mrcilištu je zbog nepodnošljivog smrada teško prići, a ono što je najstrašnije, prema svedočenju meštana, jeste to što ovde redovno dolaze stanovnici dva lokalna romska naselja, koji ulaze u kontejnere, pa čak i u jame, pa odsecaju i odnose šunke sa crkotina. Zato i postavljamo pitanje na čijim trpezama završava ovo meso - kaže Đurđevac.

Ističe i da povremena čišćenja stočnog groblja, koje naloži inspekcija, odlože problem samo na nekoliko dana, a onda ponovo započinje gomilanje mrtvih životinja...

- Procenjujemo da je zdravstveni rizik na širem prostoru oko ovog lokaliteta na alarmantnom nivou. Čudimo se što do sada već nije izbila neka ozbiljna epidemija, a osnovano smatramo da je dugogodišnje nepravilno odlaganje animalnog otpada zakopavanjem već zagadilo zemljište, možda čak i podzemne vode - zaključuje predsednik EPV, uz napomenu da je potrebno utvrditi koja gazdinstva i farme se bave nelegalnim uzgojem svinja, jer se veruje da na mrcilištu završavaju leševi životinja koje nisu registrovane.

ZAHTEVI

EKOLOZI su inspekciji uputili zahtev da još jednom izađe na teren i naloži čišćenje stočnog groblja. Oni insistiraju i na tome da se mrcilište fizički zatvori, te uspostavi stalni nadzor, kako bi se sprečilo svako dalje odlaganje ovakvog otpada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna