TRAŽE DA SE DO KRAJA ISTRAŽE POROĐAJI: 20 porodica iz Rasinskog okruga zatražilo dokumentaciju

S.BABOVIĆ

21. 06. 2021. u 18:34

PREDSTAVNICI Udruženja za pravdu i istinu o nestalim bebama, među kojima i tri člana Komisije Vlade koja istražuje ovu problematiku predali su danas zahteve za nedostajućom medicinskom dokumentacijom u slučajevima 20 porodica iz Rasinskom okruga koje sumnjaju da su im deca oteta po rođenju u Kruševcu.

ТРАЖЕ ДА СЕ ДО КРАЈА ИСТРАЖЕ ПОРОЂАЈИ: 20 породица из Расинског округа затражило документацију

S.BABOVIĆ

Roditelji se nadaju da će deo medicinskih protokola biti pripremljen 30.juna, kako je rečeno na sastanku koje su imali sa rukovodstvom Opšte bolnice Kruševac.

Roditelji su imali sastanak i sa rukovodstvom Centra za socijalni rad i i sastanak sa tužiocima u Višem javnom tužilaštvu.

- Mi smo došli da zatražimo odgovore zašto do sada roditelji nemaju kompletiranu medicinsku dokumentaciju o porođajima, predloženo je i da se održi zajednički sastanak predstavnika bolnice, policije,Centra za socijalnih rad i postutpajućih tužilaštava kako bi se utvrdio najefikasniji mehanizam za utvrđivanje pune istine - navodi za “Novosti” Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za pravdu i istinu o nestalim bebama i član Komisije.

- Zahtev za određenim dokumentima predali smo i Centru za socijal rad, dok smo u tužlaštvu predložili objedinjavanje predmeta u ovim slučajevima, budući da se po pojedinim prijavama postupa u Osnovnom, a po drugima, u Višem javnom tužilaštvu.

Pavlović podvlači da se nada da se tužioci neće ponašati kao u periodu od 2002. do 2006.godine, dodaje da postoje i konkretna upustva Republičkog javnog tužilaštva za postupanje u slučajevima gde se sumnja da su bebe nestale,a predlaže se i saslušanje konkretnih lekara, koji su bili ordinirajući u slučajevima za koje porodice smatraju da su sporni.

- Dogovoreno je da sa ovim institucijama budemo u sedmičnom kontaktu kako bi pratili napredak u postupanjima - navodi Pavlović, dodajući da su u članovi Udruženja,kako je objavljeno i na društvenim mrežama, rekonstruisali na osnovu svedočenja slučaj Dušice Lazić-Mihajlović,koja je,kako tvrdi,bila svedok otmice svog deteta pre više od 30 godina.

Pred kruševačkim tužilaštvima je prema informacijama Udruženja do sada podneto više od 120 krivičnih prijava zbog sumnje u otetu decu. Istovremeno sa tužilaštvima, postupaju i sudovi,ali na osnovu predloga za odštetu,što je pravni institut kojim se protivi ovo Udruženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna