PROIZVODNJA RASADA TEŠKA ALI I UNOSNA: U staklenike uveli čak i podno grejanje

Z. G.

21. 06. 2021. u 07:37

DOMAĆINSTVO Miloševića iz Kupinovca nadomak Svilajnca, koje godišnje proizvede oko 100.000 rasada lubenice i povrća, prodalo je gotovo sve biljke.

ПРОИЗВОДЊА РАСАДА ТЕШКА АЛИ И УНОСНА: У стакленике увели чак и подно грејање

Foto: Z. Gligorijević

Jedinstveni su po kvalitetu, ali i po tome što gaje originalne sorte, pa imaju stalne kupce koji, na primer, za kalemljeni bostan dolaze čak iz Lajkovca i Aranđelovca. Mušterije iz Požarevca prođu petnaestak proizvođača, da bi kupili kod njih.

Rasad šalju i u Austriju, Švajcarsku i Italiju, a prodaju i na pijacama u Despotovcu, Ćupriji, Svilajncu i Petrovcu na Mlavi.

- Posao jeste težak, zahtevan i odgovoran, ali je i unosan. Nas šestoro radimo 120 dana godišnje od deset do 12 sati svakodnevno. Najisplativiji je rasad paradajza, jer od setve do prodaje prođu samo dva meseca. Ipak, ponekad angažujemo dve-tri radnice. Proizvodnja rasada traje od 1. februara do 1. aprila, a prodaja se završava do 10. juna - kaže Lazar (27), kojem u proizvodnji pomažu buduća supruga Marija, otac Periša i majka Evica.

Ova vredna porodica ima dva staklenika sa podnim grejanjem od po 100 kvadrata, koji služe kao inkubatori, a rasad potom sele u plastenike, koji su na 10 ari i, takođe, imaju podno grejanje ugrađeno na isti način kako mnogi to rade u domaćinstvima.

- Roditelji su slučajno počeli da se bave proizvodnjom rasada kalemljenog bostana. Najpre su od proizvođača iz Barajeva, još 1989, kupili materijal koji je tada bio veoma skup, te prvi u okolini proizveli takav bostan. Već naredne godine su, prvi u Pomoravskom okrugu, počeli da kaleme bostan i bili jedini na tržištu. Danas smo jedinstveni po proizvodnji rasada ljute paprike sedlarke, koja se u ovom kraju uzgaja 150 godina - ponosan je Lazar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)