PROIZVODNJA RASADA TEŠKA ALI I UNOSNA: U staklenike uveli čak i podno grejanje

Z. G.

21. 06. 2021. u 07:37

DOMAĆINSTVO Miloševića iz Kupinovca nadomak Svilajnca, koje godišnje proizvede oko 100.000 rasada lubenice i povrća, prodalo je gotovo sve biljke.

ПРОИЗВОДЊА РАСАДА ТЕШКА АЛИ И УНОСНА: У стакленике увели чак и подно грејање

Foto: Z. Gligorijević

Jedinstveni su po kvalitetu, ali i po tome što gaje originalne sorte, pa imaju stalne kupce koji, na primer, za kalemljeni bostan dolaze čak iz Lajkovca i Aranđelovca. Mušterije iz Požarevca prođu petnaestak proizvođača, da bi kupili kod njih.

Rasad šalju i u Austriju, Švajcarsku i Italiju, a prodaju i na pijacama u Despotovcu, Ćupriji, Svilajncu i Petrovcu na Mlavi.

- Posao jeste težak, zahtevan i odgovoran, ali je i unosan. Nas šestoro radimo 120 dana godišnje od deset do 12 sati svakodnevno. Najisplativiji je rasad paradajza, jer od setve do prodaje prođu samo dva meseca. Ipak, ponekad angažujemo dve-tri radnice. Proizvodnja rasada traje od 1. februara do 1. aprila, a prodaja se završava do 10. juna - kaže Lazar (27), kojem u proizvodnji pomažu buduća supruga Marija, otac Periša i majka Evica.

Ova vredna porodica ima dva staklenika sa podnim grejanjem od po 100 kvadrata, koji služe kao inkubatori, a rasad potom sele u plastenike, koji su na 10 ari i, takođe, imaju podno grejanje ugrađeno na isti način kako mnogi to rade u domaćinstvima.

- Roditelji su slučajno počeli da se bave proizvodnjom rasada kalemljenog bostana. Najpre su od proizvođača iz Barajeva, još 1989, kupili materijal koji je tada bio veoma skup, te prvi u okolini proizveli takav bostan. Već naredne godine su, prvi u Pomoravskom okrugu, počeli da kaleme bostan i bili jedini na tržištu. Danas smo jedinstveni po proizvodnji rasada ljute paprike sedlarke, koja se u ovom kraju uzgaja 150 godina - ponosan je Lazar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)