ZA VANTELESNU OPLODNJU PO 60.000 DINARA: Grad Kikinda prvi put ove godine finansijski pomaže parovima da dobiju potomstvo

R. ŠEGRT

19. 06. 2021. u 08:25

Bračni ili vanbračni parovi iz Kikinde, koji ne mogu prirodnim putem da dobiju decu, pa su počeli proces vantelesne oplodnje i prošli lekarsku komisiju, prvi put ove godine mogu da računaju na finansijsku podršku svog grada.

ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ ПО 60.000 ДИНАРА: Град Кикинда први пут ове године финансијски помаже паровима да добију потомство

Foto R. Šegrt

Svakom paru grad će pomoći sa 60.000 neto dinara, a prednost će imati oni koji nemaju decu. Procenjeno je da će ovakvu pomoć dobiti najmanje 30 partnera, jer su u gradskom budžetu za ovu svrhu opredeljena tri miliona dinara. Javni poziv za naknadu troškova za vantelesnu opolodnju već je raspisan i biće otvoren do utroška planirane sume.

- Konkurisati mogu parovi kojima je medicinski konstatovana neplodnost i koji imaju predlog ginekologa da je potrebno uraditi vantelesnu oplodnju. Uverenje treba da izda zdravstvena ustanova registrovana za obavljanje vantelesne oplodnje. Potrebno je priložiti i medicinsku dokumentaciju, ne stariju od šest meseci. Parovi moraju da imaju prebivalište u Kikindi najmanje šest meseci, da su zdravstveno osigurani i da im je medicinski konstatovana neplodnost - objasnio je Bogdan Tasovac, sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Novcem koji se dobije od grada neće moći da se plate jedino troškovi prevoza, ali će moći da se koristi za sve ostale potrebe u ovom procesu. Zato je preporučeno da budući korisnici ove pomoći čuvaju račune usluga koje plaćaju u zdravstvanim ustanovama. Novac je namenjen i za kupovinu lekova i suplemenata.

- Do sada smo razgovarali sa 34 para i na osnovu njihovih iskustava i sugestija odredili smo sumu koja će se odobravati i izradili Pravilnik o naknadi troškova za vantelesnu oplodnju, koji je usvojilo Gradsko veće. Ozbiljno smo pristupili ovoj problematici, jer je vrlo osetljiva - objašnjava Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada. - Planiramo da ovu meru populacione politike nastavimo i sledeće godine. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da izdvojimo i više novca za ovu namenu.

POPUSTI ZA ONE SA TROJE DECE

Roditelji sa troje i više dece uskoro će moći da ostvaruju popuste u trgovinama, na bazenima, sportskim klubovima i za komunalne usluge jer je Grad Kikinda potpisao sporazum sa Pokretom za decu "Tri plus". Pogodnosti će dobijati ne samo u Kikindi već i u još 24 grada u Srbiji koji su u ovoj mreži. U Vojvodini su to: Zrenjanin, Irig i Alibunar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)