ČUVAJU SVEST O SNAZI NAŠIH KORENA: U Sremskim Karlovcima dodeljeno priznanje Igoru Miroviću i vladiki sremskom Vasiliju

J.S.

18. 06. 2021. u 17:24

PREDSEDNIKU Pokrajinske vade Igoru Miroviću i Njegovom preosveštenstvu episkopu sremskom Vasiliju danas su u Sremskim Karlovcima uručene zahvalnice Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije „Koreni“, za doprinos, podršku radu i razvoju ovog udruženja.

ЧУВАЈУ СВЕСТ О СНАЗИ НАШИХ КОРЕНА: У Сремским Карловцима додељено признање Игору Мировићу и владики сремском Василију

FOTO: Pokrajinska vlada

- Cilj nam je da snažnije okupljamo naše ljude, da ih usmeravamo i vraćamo korenima, da obeležavamo naše značajne istorijske događaje, i da ohrabrujemo one koji nisu svesni naših korena - kazao je predsednik Mirović.

On je na svečanosti u sremskokarlovačkom Patrijaršijskom dvoru istakao da će "Pokrajinska vlada sa posebnom pažnjom nastaviti da pruža podršku obnovi Sremskih Karlovaca, centru naše duhovnosti, istorije i kulture jer taj posao je neprekidan, trajan i značajan i daje nam snagu da istrajemo u vraćanju našim korenima".

Najavio je da će sednica Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca biti održana početkom jula i da će, između ostalog, članovi ovog odbora biti akademik Vasilije Krestić i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

FOTO: Pokrajinska vlada

Primajući zahvalnicu vladika sremski Vasilije kazao je da je koren temelj i bit svakog bića a pogotovo naše dijaspore, jer od korena sve potiče i istakao zahvalnost predsedniku Miroviću za, kako je rekao, podršku i inicijativu na obnovi Sremskih Karlovaca.

Predsednik Pokrajinskog saveza Udruženja „Koreni“ Zoran Kolundžija kazao je da su zahvalnice prva i najveća nagrada ovoga saveza koji se bavi zaštitom nacionalnog identiteta negovanjem istorije, kulture, tradicije, ćiriličnog pisma i drugih nacionalnih obeležja.

Udruženje „Koreni“ osnovano je u Novom Sadu 2019. godine s ciljem prikupljanja i izrade evidencije o brojnosti naše dijaspore, podizanja poverenja i odgovornosti matice prema dijaspori i Srbima u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!