PETORO DECE SEKSUALNO ZLOSTAVLJANO: U Subotici lane registrovano 1.056 žrtava porodičnog nasilja, 50 odsto više nego pre dve godine

J. L.

18. 06. 2021. u 07:39

U SUBOTICI je lani registrovano 1.056 žrtava porodičnog nasilja, što je za skoro 50 odsto više nego pre dve godine. Tokom ove godine Centru za socijalni rad iz ovog razloga za pomoć se obratilo 370 osoba, od kojih je 264 žena

ПЕТОРО ДЕЦЕ СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАНО: У Суботици лане регистровано 1.056 жртава породичног насиља, 50 одсто више него пре две године

Ilustracija / Foto Shutterstock

I Policijska uprava u Subotici beleži porast izrečenih krivičnih dela koje predviđa Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kojih je lane bilo 109.

- Najzastupljeniji oblik je psihičko nasilje, trpelo ga je više od polovina žrtava, koje je vrlo često kombinovano sa fizičkim. Uz to, evidentirano je šest prijava seksualnog nasilja, od kojih je čak pet prema deci do 18 godina - iznela je frapantne podatke Miroslava Bogavac, direktorka Centra za socijalni rad u Subotici.

Ovi podaci, kao i način kako da se prijavi nasilje i uloga institucija i medija u njegovom sprečavanju bili su tema okruglog stola "Poverenje u institucije", koji je organizovao Pokrajinski zaštitnik građana.

Otkako je počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, subotička policija, koja se uglavnom prva susreće sa prijavom nasilja, beleži porast krivičnih dela - 2018. izrečeno je 111 a 2019. godine 135 mera.

- Beležimo i porast kršenja hitnih mera, što nama predstavlja veliki problem. Kada osobu vidite prvi put nemoguće je predvideti da li će ona prekršiti hitne mere, ali postoje neke indikacije na koje se oslanjamo i u dogovoru sa tužilaštvom određuje se zadržavanje u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku - predočio je Vuk Radošević, koordinator za poslove prevencije i suzbijanja nasilja u porodici PU u Subotici. - Za svaki slučaj koji se prijavi vrši se procena rizika. Ekonomska zavisnost žrtve, nestabilnost nasilnika ili žrtve, bolesti zavisnosti su samo neki od razloga zbog kojih žrtva može da se vrati nasilniku i mi u koordinaciji donosimo mere kako bi se to sprečilo.

ISTINA UMESTO NAGAĐANjA

VAŽNU ulogu u prevnciji nasilja imaju mediji na koje se apeluje da o slučajevima izveštavaju profesionalno.

- Razbili smo tabu temu, shvatili da postoji nasilje, i to ogromno i da se tiče svih nas. To je ono dobro što se desilo. Sa druge strane, imamo zadiranje u privatne živote građana i tanka je linija kada ćete nekoga naružiti i uvrediti - smatra Toni Bedalov, novinar RTS. - Zato je važno da se institucije otvore prema medijima, daju prvu informaciju šta se dogodilo, jer ako je nemamo, onda se nagađa i piše ono što smo načuli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri