JEVREJI UPOZORAVAJU NA RAST ANTISEMITIZMA: U Subotici održana komemoracija žrtvama Holokausta

J.L.

16. 06. 2021. u 17:27

POLAGANjEM venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta,na Trgu jevrejskih žrtava, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta u njenom dvorištu danas je u Subotici obeležena godišnjica deportacije subotičkih Jevreja.

ЈЕВРЕЈИ УПОЗОРАВАЈУ НА РАСТ АНТИСЕМИТИЗМА: У Суботици одржана комеморација жртвама Холокауста

Foto: J.L.

Na današnji dan 1944.godine u Aušvic i druge nacističke koncetracione logore deportovano je više od četiri hiljade pripadnika ovog naroda svih naroda..

Po rečima Roberta Sabadoša, predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, komemoracija šalje važnu poruku za budućnost – da se ovakvo zlo nikad ne ponovi.

- Svedoci smo da je u poslednje vreme izuzetno povećanje antisemitksih izjava, znakova koji na neki način alarmiraju javnost. Ako se nešto dešava na društvenim mrežama to ne znači da nije vidljivo,to ostaje u ljudima, u njihovoj psihi i utiče na ponašanje ljudi koji to uzimaju zdravo za gotovo – poručio je Sabadoš.

– Zato pozitivnim primerima moramo da pokažemo da ono što je bilo može da se ponovi ukoliko nismo do kraja oprezni sa dešavanjima koja su oko nas. Zabrinjavajuće povezivanje Jevreja sa kovidom, pojavili su se plakati sa kukastim krstom i sramnim natpisima. Jevrejska zajednica u Srbiji je veoma zabrinuta zbog toga i tražili smo reakciju državnih organa.

Foto: J.L.

 

Obraćajući se na komemorativnom skupu, gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da je Jevrejska zajednica dala nemerljiv doprinos razvoju grada od druge polovine 18. veka.

- Njena tragedija je istorijska, ljudska, ali i tragedija duha jedne urbane sredine koja je osiromašena i lišena doprinosa onih koji se nikada nisu vratili sa stradalnog puta, na koji su ih poslale sluge fašizma i nacizma – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić. - Ove godine obeležava i osam decenija od početka najgoreg perioda u istoriji Subotice, okupacije koja je za samo tri godine nanela teške rane svim zajednicama u ovom gradu, kako onima koji su bili meta progona, tako i onima u čije ime je okupator činio zlodela. Zato nikada ne smemo da zaboravimo ni 12. april 1941. godine, koji je nagovestio sve užase šovinizma koji je zavladao i stradanja koja su za jevrejsku zajednicu kulminirala na današnji datum, 1944. godine. Zato ćemo uvek slaviti 10. oktobar, dan kada je Subotica oslobođenja najvećeg zla koje je ikada morala da trpi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!