INDUSTRIJA VRATILA ŽIVOT U PLATIČEVO! U pet fabrika radi 500 radnika, godišnje se doseli pet porodica

S. Kostić

16. 06. 2021. u 08:33

SELO Platičevo u rumskoj opštini, udaljeno od ovog grada 23 kilometra, nekada je bilo pred izumiranjem, a danas je mesto odakle se ne odlazi.

ИНДУСТРИЈА ВРАТИЛА ЖИВОТ У ПЛАТИЧЕВО! У пет фабрика ради 500 радника, годишње се досели пет породица

Foto: S. K.

U njemu posluje pet fabrika i oko 50 privrednika i zaposleno je blizu 500 radnika. Svake godine u ovo sremsko selo doseli se najmanje po pet-šest porodica, pa nije ni čudno, što ako se pojavi neka kuća na prodaju, odmah dobije novog vlasnika.

Život u Platičevu, kako pričaju meštani, pokrenuo se sa industrijom, a uporedo sa njom i poljoprivreda. U selu je desetak velikih proizvođača povrća pod plastenicima i 40 nešto manjih.

- Sve se promenilo od dolaska jedne slovenačke firme, od tada iz Platičeva se više ne odlazi. Krenuo je život, sve više je mladih žena zaposlenih i onih koje ostaju ovde. U vrtiću imamo preko 180 dece, a u osnovnoj školi od prvog do osmog razreda preko 270 učenika - priča sekretar Mesne zajednice u ovom selu Marko Pantović, ne krijući zadovoljstvo što je nova sportska hala, omladinu razdrmala pa su svih sedam dana u nedelji termini popunjeni.

Foto: S. K.

Marko Pantović

A od proizvodnje u Platičevu svega ima, od izrade gornjih delova obuće za italijansko tržište, sušare voća, pogona za konfekcioniranje kablova za kućne aparate, proizvođača žičanih jezgra za dušeke, klanica pa do fabrike robota.

- Ovo je selo koje ispunjava sve uslove za život. Imamo ambulantu, privatnu laboratoriju, uređenu školu, vrtić, dobru infrastrukturu, povezanost sa većim gradovima. Uvek može bolje naravno, ali trudimo se da stvorimo bolje uslove za život - priča Pantović.

Prema zadnjem popisu stanovništva pre deset godina, Platičevo je imalo oko 936 domaćinstava i 2.440 stanovnika, novim popisom očekuju da će biti znatno više nego 2011.

Foto: S. K.

SVEŽ ZELENIŠ KRAJ PUTA

- KOD nas nema šta se ne proizvodi od povrtarstva. Imamo velike zasade lubenica a ove godine pod tom kulturom je negde oko 100 hektara, jer se bostan kod nas lako prodaje - optimističan je Marko.

Prodavcima koji posluju pored magistralnog puta Šabac - Ruma - Novi Sad, za naš list kažu da su zadovoljni kako ide posao. Najveće pazare im prave putnici prema Bosni koji staju i pazare, voće, povrće, jer je sveže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna