BAZA ZA NAUKU ALI I LEPOTU! Otpočele pripreme za izgradnju Botaničke bašte na 4,2 hektara u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

03. 06. 2021. u 05:53

ODLUKOM Skupštine grada Novog Sada, prošle sedmice, stvoreni su uslovi za početak priprema izgradnje prve novosadske Botaničke bašte, koja će biti formirana u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, odnosno u zaleđu Osnovne škole "Jovan Dučić", na parceli površine 4,2 hektara.

БАЗА ЗА НАУКУ АЛИ И ЛЕПОТУ! Отпочеле припреме за изградњу Ботаничке баште на 4,2 хектара у Новом Саду

Foto N. Karlić

U odluci, koju su zdušno podržali ne samo odbornici vladajuće većine nego i predstavnici opozicije u novosadskom parlamentu, navedeno je da će za ostvarivanje tog projekta biti potrebno objedinjavanje u jedan plac više građevinskih parcela od kojih svu dve u državnoj svojini, a ostale pripadaju Gradu Novom Sadu.

Stoga je Gradska uprava za zaštitu životne sredine, koja obavlja poslove investitora, zadužena da u narednom periodu pribavi i te dve parcele u javnu svojinu grada i to bez naknade, kao i da preduzme ostale aktivnosti poput izrade projektne dokumentacije, opremanja komunalne infrastrukture i drugih.

- Botanička bašta, kao specifična parkovska površina sa višefunkcionalnom namenom, ima naučnoistraživačku, obrazovnu, kulturnu i estetsku funkciju. Prvenstvena uloga joj je očuvanje biljnog genofonda, a služiće i kao baza za istraživanja tako što će omogućiti stručnu saradnju sa drugim institucijama u zemlji i inostranstvu - naveli su nadležni.

Njeni sadržaji će takođe, u kulturnom i turističkom pogledu, da upotpune opštu ponudu Petrovaradinske tvrđave, a svojim izgledom i zelenim površinama Botanička bašta služiće za odmor, rekreaciju i kompletno estetsko uživanje.

ČEKANjE

- PROJEKAT izgradnje Botaničke bašte u Novom Sadu stručnjaci su izradili još 2007. godine i evo do danas je bio u fioci. Sada je aktiviran i napokon će biti realizovan, a grad ima i potrebu, u turističkom smislu, i kapacitete da ga ostvari - kaže odbornik Bojan Radojević.

PROJEKAT

RADI izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Botaničke bašte, u nedavno usvojenom rebalansu budžeta grada izdvojeno je 30 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati