DEMOKRATSKI FRONT DA USKRATI PODRŠKU VLADI: Sociolog Bojan Panaotović o sinoćnjem potezu crnogorskog premijera Krivokapića

V. N.

28. 05. 2021. u 10:00

SOCIOLOG Bojan Panaotović izjavio je jutros da je nakon jučerašnjeg zamešateljstva i skandala vezanog za (ne)potpisivanje temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i SPC jasno da premijer Krivokapić nema nameru da isti potpiše i ako ga nije potpisao do danas, postavlja se pitanje iz oblasti elementarne logike, zašto bi ga potpisao 30. oktobra?

ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ ДА УСКРАТИ ПОДРШКУ ВЛАДИ: Социолог Бојан Панаотовић о синоћњем потезу црногорског премијера Кривокапића

Foto: KCNS

Cela stvar je, smatra Panaotović, bizarna i problematična tim pre ako se ima u vidu činjenica da Venecijanska komisija nije imala nikakve primedbe na sadržaj izmenjenog zakona, a da je još pre nekoliko meseci premijer sam izjavio da je tekst usaglašen i da preostaje samo da se utanači termin potpisivanja.

- Jučerašnji pritisak na organe SPC i pokušaj kadrovanja unutar iste predstavlja najgrublji oblik mešanja u pitanja Crkve i grubo narušava jedan od osnovnih načela modernih društava, a to je princip sekularizma i odvojenosti države i crkve, država i crkava. Šest meseci nakon pada DPS-a sa vlasti, racionalnom posmatraču nameće se pitanje šta se promenilo u Crnoj Gori osim što su potvrđeni i ojačani spoljnopolitički prioriteti starog režima na čemu DPS s pravom poentira. – naglašava Panaotović.

On podseća da je jedno od ključnih obećanja liste koju je predvodio Krivokapić bilo poboljšanje odnosa sa Srbijom i Rusijom. Rusiji se, dakako uvode sankcije, a odnosi sa Srbijom su podjednako loši kao za vreme bivše vlasti, s tim što, navodi Panaotović, moramo biti korektni i konstatovati da su za 30 godina vladavine Mila Đukanovića odnosi sa Srbijom bili odlični, solidni ili podnošljivi 27 godina, a loši, recimo tri godine.

On dodaje da nova Vlada, od odsustva volje da vrati ambasadora pa do niza drugih pitanja ne čini ništa da odnose iz poslednjih par godina popravi. Ipak, ključna stvar zbog koje je DPS i pao 30. avgusta bio je loš odnos prema SPC u Crnoj Gori. Čak i najveći pesimisti očekivali su da će makar to pitanje biti ekspresno rešeno. Međutim, juče je celokupna javnost svedok da od uređenja odnosa sa SPC nema ništa i da premijer želi beskrajno da odlaže ovu stvar.

- Imajući u vidu fakat da DF predstavlja lavovski deo parlamentarne većine, nameće se zaključak da je jedino politički mudro i smisleno uskratiti podršku aktuelnoj Vladi, ne glasati ni za jedan zakon dok se ne potpiše temeljni sporazum koji inače proishodi iz izmenjenog Zakona o slobodi veroispovesti i koji je potpuno nesporan. Možda Krivokapić i želi da potpiše sporazum, možda je zbilja zato i krenuo za Beograd, ali trpi pritiske određenih centara moći koji imaju znatno veći animozitet prema SPC od bivšeg režima. Ako je tako, premijer mora imati pritisak i sa druge strane, u protivnom od rešavanja statusa SPC u Crnoj Gori neće biti ništa! – navodi Bojan Panaotović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka