DOM POSLE 25 GODINA: Izgradnja 14 stanova za porodice prisiljene na egzodus iz Hrvatske i BiH

Z. Rajić

25. 05. 2021. u 18:27

U VRBASU je ove sedmice počela izgradnja objekta sa 14 stanova za porodice koje su 1995. prisiljene na egzodus iz Hrvatske i BiH.

ДОМ ПОСЛЕ 25 ГОДИНА: Изградња 14 станова за породице присиљене на егзодус из Хрватске и БиХ

Foto A. S.

Stambena zgrada niče u Ulici Josifa Pančića, u naselju Vinogradi, preko mosta na Velikom bačkom kanalu.

- Konkurs za dodelu ovih stanova je raspisan još pre tri godine, a stroga procedura i kontrola, kasnije i pandemija korone, sprečili su da zgrada bude završena do 2020, kako je prvobitno bilo planirano. Izlivanje temelja je konačno počelo, a zgrada bi trebalo da bude gotova u januaru 2022. - rekla je Danijela Ilić, članica Opštinskog veća, zadužena za socijalna pitanja i izbegla i raseljena lica.

Za stanove je konkurisalo 28 izbegličkih porodica, od kojih je opštinska komisija, u saradnji s Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, izabrala polovinu stambeno najugroženijih. Zgrada će imati prizemlje i dva sprata, ukupne površine 1.100 kvadratnih metara. Za samce i porodice od dva člana stanovi će biti od 20 kvadratnih metara, a povećavaće se za po 10 kvadrata za svakog narednog člana domaćinstva.

- Sa onima koji su dobili stanove biće zaključeni ugovori o zakupu na šest meseci, posle čega će moći da ih otkupe po upola nižoj ceni od tržišne. Novac od prodaje stanova ići će na namenski račun Opštine i biće trošen isključivo za unapređenje socijalne zaštite - istakla je Ilićeva.

Foto Opštinska uprava Vrbasa

Izgled buduće zgrade za izbelice

Opština je komunalno opremila plac, na kojem će zgradu podići preduzeća "Kej" iz Valjeva i "Jugogradnja" iz Beograda. Za izgradnju stanova pola miliona evra odobrila je Banka za razvoj Saveta Evrope. Program zajednički sprovode Srbija, BiH, CG i Hrvatska, sa ciljem trajnog stambenog zbrinjavanja najugroženijih izbegličkih porodica iz ove četiri zemlje.

U SRBIJI 133 STANA

U OKVIRU regionalnog programa, kojim u Srbiji rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, u partnerstvu sa Jedinicom za upravljanje projektima u javnom sektoru (JUP), u našoj zemlji biće izgrađena 133 stana - 14 u Vrbasu, 25 u Čačku i 94 u Novom Sadu. Ukupna procenjena vrednost radova je 5,4 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna