ŠPANCI HVALE NOVAKA: "Teniski svet se predao Srbinu! Novak najdominantniji u istoriji"

Novosti online

09. 03. 2021. u 19:42

TRIO sadašnjih i bivših španskih tenisera, Giljermo Garsija-Lopez, Aleks Koreča i Đordi Areze, analizirali su novi rekord Novaka Đokovića.

ШПАНЦИ ХВАЛЕ НОВАКА: Тениски свет се предао Србину! Новак најдоминантнији у историји

Foto: AP

U razgovoru za "El Pais" koji je konstatovao da se "teniski svet predao Srbinu koji je najdominantniji broj jedan u istoriji", trio je nahvalio našeg tenisera. 

Garsija-Lopez se prisetio meča drugog kola na Vimbldonu još 2005. godine, s početka Novakove karijere i kako ga je tada budući broj jedan rasplakao!

- Bio sam jako frustriran. Pobedio je Monaka u prvom kolu i igrao je veoma dobro. Imao sam dva seta prednosti (6:3, 6:3) i 5:4 u trećem i došao sam do meč lopte. Pogodio sam prvi servis i plasirao viner po strani, linijski je pokazao da je lopta dobra. Prilazio je mreži da mi čestita, ali je iznenada glavni sudija presudio da je lopta u autu. Nastavili smo, imao sam 6:5 i 40:0, ali uspeo je da okrene taj gem, dobije potom taj-brejk i pobedi me. Bio je to jedan od malobrojnih puta kada sam zaplakao kada sam izlazio sa terena - kaže 37-godišnji Garsija-Lopez.

Bivši broj dva svetskog tenisa, Aleks Koreča, očaran je uspesima srpskog tenisera.

- Ono što me kod njega najviše impresionira je to što gotovo da ne možete da mu nađete slabu tačku. Jako je teško nauditi mu sa bilo koje strane, čak i kada skraćujete lopte, igrate topspin, idete napred...Kada neko igra sa njim, bilo gde, svestan je da će meč biti užasno težak. Kada ste recimo imali ispred sebe Samprasa ili Agasija, zhnali ste da imate šanse protiv njih recimo na šljaci, ali kod Novaka nema pukotina. On je u stanju da pobedi svakog, na bilo kojoj podlozi, da igra na najvišem nivou nedeljama. On je kompletan u svakom pogledu. Tu je sličan Nadalu, mada je protiv njega taktički teže igrati nego protiv Rafe. Jedini što možete je da pokušate da ga naterate da očajava, da stavite zid ispred i sve vraćate u nadi da će ga to izludeti - kaže Koreča, finalista Rolan Garosa 1998. i 2001.

I Garsija-Lopez je saglasan sa ocenama da je Novak prejak.

- Nema vidljivih slabosti koje možete da provocirate. Napredovao je iz godine u godinu i nije izgubio tu glad za uspesima. To me najviše impresionira kod njega. Logično je da ima tu glad, ali nije prestao igrački da evoluira. Uvek zna kako da se, kao niko oko njega, prilagodi uslovima. Ranije je igrao na jedan način, sada je sve drugačije, prilagodio se svemu kao Nadal i Federer.

Osvajač srebra na Olimpijskim igrama 1992. u Barseloni, Đordi Arese, smatra da je Novak u idelanoj tački karijere.

-On je taj koji želi da pomera svoja linije i dalje. Nema više limita na forhendu, može da igra više u terenu i štiti se bolje kada se brani, mnogo je popravio i volej. Nekoliko godina kao da je uživao u lovorikama, bilo je nekako previše mirno za njega, nedostajao mu je taj rat na terenu. Sad opet ima sve, taj neophodan mir, ali i rat - smara Areze.

Koreča kaže i to da je Novak stalno u centru pažnje zbog kontroverznih situacija poput one nedavno u Melburnu, sa povredom trbušnog mišića.

- Ne samo zbog toga što tu i tamo polomi reket, jer ima mnogo idola koji to čine, nego kako prevazilazi svoje nevolje. Ljudi ne razumeju sasvim kako je neko u stanju da u jednom momentu deluje da ne može da hoda ili ga boli rame, a onda se odjednom oporavi. Razumem da je ponekad blokiran, ali ono što se dešava je da voli da eksternalizuje svoje probleme. On je Balkanac, iznervira se. On, Federer i Nadal su različite duše, on je neshvaćeni idol - dodao je Koreča.

Đordi Areze je primetio još nešto.

- Mi živimo u zemlji iz koje dolazi Rafa, i mi smo ti Latino tipovi. Uvak kažemo, naše je najbolje. Novak je dobar čovek - smatra Areze.

Garsija-Lopez se prisetio još jednog meča sa Đokovićem.

- On pokazuje da ga boli više od ostalih. To ponekad nekom deluje loše. Sećam se da smo igrali i 2007. u Eštorilu i da smo prekinuli meč na 10 do 15 minuta jer je rekao kako se ne oseća dobro. To je radio i kasnije. Možda mu nedostaje malo filtera kada priča o nekim stvarima i to vas nervira, ali niko ne može da kaže da nije jedan od najboljih u istoriji - kaže i dodaje da ga Novak po strategiji podseća na Borga, a mentalno na Konorsa.

Areze vidi sličnosti sa nekim drugima.

- Mene podseća na Ivana Lendla. Imaju sličan profil, tu ratničku crtu, mušičavost. Ipak, on dobro zna kako da pronađe svoj mir, a i Lendla niko nije mogao baš da prihvati na ATP Turu - zaključio je Areze.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Rud prestigao Sinera (VIDEO)