FIZIOTERAPEUT ATP TURA: Đoković je druga vrsta čoveka, ne znam kako, ali uspeo je da igra

Novosti online

22. 02. 2021. u 22:38

ФИЗИОТЕРАПЕУТ АТП ТУРА: Ђоковић је друга врста човека, не знам како, али успео је да игра

FOTO: AP

MNOGO se tokom Australijan opena pričalo o povredi Novaka Đokovića koju je zadobio tokom meča trećeg kola protiv Tejlora Frica.

Ipak, najbolji teniser sveta je uspeo da prebrodi sve probleme i rekordni deveti put podigne pehar u Melburnu.

Sajt "Punto de Break" je kontaktirao jednog fizioterapeuta koji radi za ATP i koji je želeo da ostane anoniman, ali je objasnio koliko ta povreda može da bude delikatna.

- Prvo što treba znati je da mišuć abdomena ima vlakna koja idu u raznim pravcima. Nije kao neki drugi mišići. To je delikatna oblast koja zahteva isto takav tretman. Kada imate naprsnuće, morate videti u kom pravcu se to dešava. Čak i da je u pitanju sitno naprsnuće, gotovo da je nemoguće igrati. Ako je rascep po pravcu, moguće je, ali uz mnogo bola. Dubina tog rascepa je takođe bitna. Novakova igra me upućuje na to da se radi o plitkom rascepu - rekao je fizioterapeut ATP tura.

Potom je objasnio kako je igrati sa tom vrstom bola.

- Zamislite da vas neko ubode u predelu stomaka iglom, vlakna naprsnu na tom mestu. Prva pomoć je da se kompresuju vlakna kako bi se sprečilo njihovo širenje i dalje pucanje. Vlakna u ovom delu tela se pomeraju u jednom smeru kada se istežu, na jedan način kod bekhenda, na drugi kada se savijamo. Teško je tretirati i izolovati ih od svega. Čak i pri disanju i običnom hodanju, reaguju.

Rafael Nadal je na Ju-Es Openu 2009. imao rascep u abdomenu promera 2,8 centimetara. Normalno pitanje koje se postavlja je koliko se igrači naprežu kada igraju na velikim takmičenjima.

- Oni su druga vrsta ljudi. Tokom meča, adrenalin radi i prikriva bol otpuštanjem supstance poput kortizola. Problem dolazi posle meča, kad se odmarate, kao što je slučaj na grend slemu kad imate dan pauze između dva meča.

Na kraju je otkrio kako se pristupa lečenju.

- Očigledno je da su mu ATP doktori dali neki oralni analgetik kako bi suzbili bol. Normalna stvar u ovom slučaju je 'plazma tretman' kako bi se aktivirao metabolizam u tom predelu, ali mislim da je to nemoguće uraditi tokom takmičenja. Lično, ne znam nikog ko ima rascep, a da može da udara lopticu, mada je Đoković druga vrsta čoveka, što me navodi na to da je procep plitak. Ne bi trebalo da je dubok jer u suprotnom ne bi mogao da se kreće i igra. On je to uradio, ne znam kako, ali uspeo je - zaključio je ATP fizio.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)