ĐOKOVIĆ NE RAZMIŠLJA SAMO O TENISU: Odrastao sam u zemlji koju je rat pocepao i to mi je pomoglo da budem ono što jesam

Novosti online

13. 11. 2020. u 16:06

NOVAK Đoković završava još jednu sezonu kao najbolji teniser sveta.

ЂОКОВИЋ НЕ РАЗМИШЉА САМО О ТЕНИСУ: Одрастао сам у земљи коју је рат поцепао и то ми је помогло да будем оно што јесам

FOTO: EPA

Osvojio je jedan grend slem, bio je finalista drugog i nesrećno iznbačen sa trećeg, imao je seriju od 26 pobeda i osvojio još dve titule, ali nekako jedan deo teniskog sveta misli da je trebalo da uradi još više i da je godina mogla da bude još bolja.

- Kada sve saberem i oduzmem u sezoni u kojoj sam prvi na kraju godine i u kojoj sam osvojio četiri turnira i jedno vreme bio nepobeđen, moram da kažem da šta god uradim u Londonu, biće čudesno. Ali, i dalje želim više od toga. To što sam imao mnogo uspeha u prošlosti je veliki podstrek, ali može da bude i teret jer od sebe ne očekujete ništa manje", rekao je Đoković za engleski Standard.

Ipak, ova godina je i za tenis i za Đokovića (i za ceo svet, naravno) bila godina problema i prepreka: diskvalifikacija sa US Opena, zlosrećni Adrija tur, osnivanje novog udruženja igrača, ali i ogromni pritisak i salve kritika jednog dela (uglavnom zapadne) teniske javnosti.

Ali, Đoković sa svoje 33 godine sve te nevolje uzima u hodu i one nisu nešto što će ga na bilo koji način poremetiti.

- Ja sam na neki način odrastao sa nedaćama. Odrastao sam u zemlji koju je rat pocepao i koja je bila pod embargom i sankcijama tokom devedesetih – mnogo toga se dešavalo tokom mog ranog detinjstva, tako da sam se privikao na to. Kada sam počeo da putujem i da se susrećem sa drugim preprekama, nije mi bilo toliko teško da sa njima izlazim na kraj. Kao kad mišići upamte vežbu", rekao je Đoković, a onda istakao:

- To ne znači da treba da prođete kroz rat da biste razvili sposobnost da vas to ne poremeti, rat je nešto što nikome ne želim. Ali, to je meni pomoglo da razvijem malo deblju kožu, da mogu da se dokažem još više. To mi daje energiju da dokažem da mogu da postignem stvari koje su ispred mene".

Što se tiče života van terena, Đoković ne planira da posluša razne savete i fokusira se samo na tenis.

- Mislim da mi je sada nemoguće da se fokusiram samo na tenis i ni na šta drugo. Nisam više u toj fazi života. Dešavale su mi se stvari u životu koje ne mogu da zapostavim i da mislim samo da pobedim i svojim teniski trofej ili oborim rekord. Ne mogu to da radim, a da ne mislim na moju decu, porodicu i ostale stvari. I nemam problem da balansiram to", rekao je Đoković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna