ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

Александар Илић
Aleksandar Ilić

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

ИЛИЈЕ НАСТАСЕ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА НОВОСТИ: Новак Ђоковић најбољи по свим мерилима, сећам се Лепе Брене и шљивовице

FOTO: WBD

Ukoliko slučajno neko nije upoznat sa karijerom Ilijea Nastasea, radi se o čoveku koji je u svojoj eri bio jedan od najboljih. Reč je o igraču koga mnogi eksperti svrstavaju u rang Rod Lejvera, Kena Rosvela, Džona Njukoma, Tonija Rouča i Artura Eša. 

FOTO: WBD

Tri puta je igrao finale Dejvis kupa, bio broj jedan na ATP listi u periodu od 23. avgusta 1973. do 2. juna 1974. godine. Prvi je igrač koji je broj jedan dočekao na kompjuterizovanoj ATP listi. Osvojio je Masters kup (ATP finale danas) četiri puta iz pet pokušaja. Rolan Garos i Ju-Es open osvajao je u singlu, dok je u dublu osvajao Vimbldon, kao i turnire u Parizu i Njujorku, a onaj u Londonu osvojio je i u mešovitom dublu. 

- To je bilo nekada davno, srećan sam zbog svega što sam uspeo. Ipak, ne volim mnogo da govorim o tome, volim kada drugi ljudi govore o mojim uspesima. Znate? Srećan sam što sam tenis igrao tada, a ne danas, jer danas ne bih uspeo da završim nijedan turnir, počeo je Ilije Nastase razgovor za "Novosti". 

Teniska legenda smatra da se "beli sport" u mnogome promenio u prethodnim decenijama, posebno od njegove ere. 

- Prvo, prošlo je dosta godina, tako je u svakom sportu. Stvari napreduju. Sportisti su bolji, fizička priprema je bolja, kao i sama oprema. Znate, pričam o tenisu, skijanju ili Formuli 1. Tada je postojao talenat, posebno u tenisu. Igrali smo sa drvenim reketima. Imali sjajne mečeve. Bilo je fantastično. Teniske loptice su bile veće, sportovi sporiji. Morali ste znatno više da se pomučite da osvojite poen, sada je potreban samo jedan dobar servis i završili ste. To će se ponovo promeniti u budućnosti. Teniseri će biti znatno viši, jači, neće biti razmena i takvih stvari. Ponoviću, nije to samo tenis, i fudbal je danas drugačiji, kao i drugi sportovi. Ali ne želim da se poredimo. 

FOTO: WBD

Vidi li "originalni loš momak belog sporta" svog naslednika u današnjem tenisu? 

- Pravila su sada dosta drugačija, veoma su stroga. Na turniru u Dubaiju momak iz Rusije, mislim da je bio Rubljov (Andrej, prim. aut.), igrao je protiv Aleksandera Bublika, doveo je u pitanje odluku linijskog sudije, bio je uznemiren, raspravljao se, a potom mu dobacio još nešto na ruskom, sudija ga je diskvalifikovao sa meča. U vreme kada sam ja igrao tenis, tako nešto nije nikada moglo da se dogodi. 

Kada bi mogao da napravi superherojski tim teniske Lige pravde, u Nastaseovom našao bi se Novak Đoković, ali i dvojica velikana iz njegove ere. 

- Novak Đoković. Ima sjajan smisao za humor. Kada kaže nešto na terenu, često se šali, a on to čini da opusti sebe. On je dobar po sve koji ga okružuju. Iz prošlosti, Džona Mekinroa i mog dubl partnera Džimija Konorsa. Oni igraju na određeni način, svoji su u svakom pogledu. 

Osvojio je Ilije Nastase u karijeri više od stotinu turnira, a otkriva koji mu je meč najdraži u karijeri. Zanimljivo, njega je izgubio u finalu Vimbldona protiv Stena Smita. 

- Jedan meč mi je posebno ostao u pamćenju. Iznenadićete se, njega sam izgubio. Izgubio sam peti set (rezultat je bio 4:6, 6:3, 6:3, 4:6, 7:5), igrali smo oko pet časova. U to vreme nisu postojale komercijalne pauze. Nije bilo stolica na kojima smo mogli da se odmorimo između gemova. Spuštali smo rekete na travu pored sudijske stolice. Završite gem, popijete malo vode, zamenite strane i nastavite sa igrom. Zamislite da smo imali još dva i po minuta pauze između gemova. Taj meč trajao bi preko sedam sati. To se sada promenilo. Danas mečevi znaju da potraju pet sati sa pauzama. Mi smo naše toliko igrali bez. Srećan sam zbog toga što ne igram danas, ne bih mogao da završim jedan meč verovatno. 

Trostruki finalista Dejvis kupa smatra da tenisu nije mesto na olimpijskim igrama. 

- Kada sam ja igrao, na olimpijskim igrama nije bilo tenisa. Moje iskreno mišljenje je da tenis ne treba da bude na Igrama. Za mene, tamo pripada maraton, test izdržljivosti od 42 kilometra. Svi drugi sportovi su atletski. Rukomet, košarka, trka na 10 kilometara... To su za mene igre, a oni su ih promenili. Sada je sve drugačije i to zbog novca, to je jedini razlog. Ako mene pitate da li je tenisu mesto na olimpijskim igrama, mislim da nije. Dejvis kup za muškarce i (Bili Džin King kup) za dame, to je sve što je potrebno. 

Ipak, Rumun nema dilemu ko je najbolji na svetu. 

- Teško mi je da odaberem jednog, ali ako bih morao da se odlučim za igrača koji je najbolji na svetu, to je Novak, igrač koji je osvojio najviše turnira i najviše grend slemova. To je to. Nekada igrače rangiraju po tome kako igraju, kakvi su, kako se ponašaju, samo broj osvojenih turnira treba uzeti u obzir. To je to, Novak Đoković je broj jedan svih vremena i ne može se porediti sa drugim igračima. 

Đoković ima neočekivano lošu sezonu, može li da je preokrene do kraja godine? Preostaju Olimpijske igre, Vimbldon, Rolan Garos, Ju-Es open... 

- Biće mu teško da se koncentriše. On je čovek koji zavisi od fokusa i veoma je stabilan. Nije navikao da gubi lake mečeve. Trebalo bi da se koncentriše na velike turnire. Iz Monte Karla i Rima treba da izvuče pouke i da se koncentriše na grend slemove, to je važno za njega. 

Nekada su bili Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer, vidi li nove naslednike velike trojke? 

- Ima nekoliko mladih momaka, Alkaraz, Siner... Ali ne pobeđuju u kontinuitetu. Kada neko od njih osvoji tri ili četiri grend slem turnira u godini, da, možemo pričati o njihovim naslednicima. Jedan igrač je osvojio Australijan open, drugi pobedio na drugom turniru, za sada je Đoković najbolji. 

Harizmatični Rumun nije skoro bio u Srbiji, ali je upamtio srpsku pevačicu Lepu Brenu, koja je svojevremeno nastupala u Temišvaru. 

- Nisam skoro bio u Srbiji, ali sam živeo u Temišvaru. Moja bivša supruga je odatle. Nalazi se osamdesetak kilometara od Beograda, ima dosta Srba. U Rumuniji volimo srpsku muziku, supruga Bobe Živojinovića (Slobodan prim. aut.) Lepa Brena pevala je ovde tokom vladavine Nikolaja Čaušeskua. Znam da je jedna od najvećih pevačica u Srbiji. Nisam imao prilike da igram protiv Bobe, on je mlađi od mene, kao ni protiv Gorana Ivaniševića. Imam skoro 80 godina, igrao sam protiv Nikole Pilića, Bore Jovanovića, za koga sam čuo da je preminuo. 

Na kraju razgovora nezaobilazna balkanska tema bio je - "provod".

- Nisam nikada bio kod doktora, a alkohol sam počeo da pijem tek u 39. godini. Sada pomalo pijem crveno vino. Moram da pazim. U Rumuniji su strogi sa alkoholom, u Evropi možete popiti dve čaše, a ovde nula. Moram da budem oprezan, uhvatili su me tri-četiri puta.

Šljivovica je zaštitni znak Srbije. 

- Imamo i mi šljivovicu, rakiju koja se pravi od šljive. Dečaci od šest-sedam godina piju rakiju. U Rumuniji dajemo deci šljivovicu, u Francuskoj šampanjac. Vole šampanjac više od svega. 

Zato ste osvojili Rolan Garos? 

- Da, to je droga, da... 

Ilije Nastase je akter filma koji će se od 24. maja emitovati na Max platformi, a dan ranije na prestižnom filmskom festivalu u Kanu. 

- Ovo je omaž meni pre 50 godina. Gledao sam film i kada se prisetim svega što sam uradio, pomisao da tako nešto uradim danas... Film sam gledao deset puta na turneji u Rumuniji, sigurno je da nikome neće biti dosadan. Nije mi dovoljno, mogao bih još 20 puta da ga odgledam. 

Legenda svetskog tenisa ističe da nije očekivao da će o njemu biti snimljen film. 

- Ne, ne, nikada nisam to mogao da očekujem, ali je sjajno. Znate, imam skoro 78 godina, za mene je to moj život. Pokazaću to svojoj deci, da me pamte kakav sam bio, neke stvari je teško objasniti, film je jedini način da se prikažu. 

Tudor Đurđu, reditelj filma o legendarnom teniseru, opsežno je istraživao, a za završetak projekta bilo mu je potrebno više od četiri godine. 

FOTO: WBD

- Najveći izazov bio je da pretražimo televizijske arhive od Argentine do Švedske. Trebalo je upoznati likove. Bilo je izazovno razgovarati sa svima, slušati priče likova koje je upoznao. Period istraživanja dugo je trajao. Nije bilo lako sastaviti njegov portret, njegovim rečima. Iako Ilije ima sjajno sećanje, nekada je interesantnije otkriti šta bi bilo ko od nas rekao u mladosti, nakon intenzivnih mečeva. Teško je bilo složiti njegov portret kao slagalicu iz svih tih izvora. 

Ilije Nastase je po mnogim teniskim ekspertima jedan od najboljih igrača svih vremena, da li vas je to dodatno inspirisalo? 

- Ne baš. Nekada možete biti vrhunski sportista, ali sve se svodi na ličnost. Mislim da je Ilije na dar dobio sjajnu ličnost. Imao je dosta uspona i padova, dosta kompleksnih stvari naći će se u filmu. Glavni argument za pravljenje filma bio je upravo to. Niko ne želi da gleda film o, znate, flegmatičnim, dosadnim osobama. Ko bi proveo dva časa svog života gledajući film o ljudima koji nemaju šta da kažu. Nastase je poput soli i bibera, kompleksna individua, poručio je Tudor Đurđu, reditelj filma, u razgovoru za "Novosti".

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi