NESTVARNI ĐOKOVIĆ U FINALU ZAVRŠNOG MASTERSA: Nemoćni Alkaraz mora još mnogo da uči

A. I.

18. 11. 2023. u 22:40 >> 23:10

SRPSKI teniser Novak Đoković plasirao se u svoje deveto finale Završnog mastersa, gde će protiv Janika Sinera imati priliku da se bori za sedmu titulu. Savladao je Srbin Karlosa Alkaraza 2:0 u setovima.

НЕСТВАРНИ ЂОКОВИЋ У ФИНАЛУ ЗАВРШНОГ МАСТЕРСА: Немоћни Алкараз мора још много да учи

Tanjug/AP

Velika borba viđena je na samom početku meča i ništa nije naglašavalo u uvodu da će Novak Đoković rutinski da arhivira Karlosa Alkaraza. Španac je nestvarno servirao, a kako je vreme teklo sve lakše ga je čitao Srbin koji je na momente igrao kao da je on devetnaestogodišnjak... No, krenimo redom...

Ako bismo gledali samo statistiku, Alkaraz je večeras bio u prednosti. Deset asova imao je Španac, dva Srbin, a prvi servis ubacio je drugi teniser sveta 84 procenata (47/56) naspram 67 posto Srbina (37/55). Prednost je Đokovića  u ukupno osvojenim poenima 58 odsto Đoković, 45 posto Alkaraz. Iskoristio je Srbin tri od osam brejk lopti, a rival 0 od četiri.

Odmah u prvom gemu dve brejk lopte imao je Alkaraz, odličnim servisima uspeo je da sačuva servis Novak. Velika borba viđena je u nastavku meča. Impresivno je delovao podatak da je Alkaraz u pet uvodna gema bio bez promašenog prvog servisa. Tek je u šestom morao da servira drugi. Čuvali su obojica svoje servise i bespoštedno testirali krajnje granice jedan drugog na opšte oduševljenje publike.

Tanjug/AP

PROČITAJTE JOŠ: ĐOKOVIĆ - "ALKARAZ JE MOJ NAJVEĆI RIVAL": Srbin imao poruku za Sinera

Sve do osmog gema gledali su navijači egal. Ukrotio je prvi teniser planete prvi servis rivala, te došao do dve brejk prilike. Prvu nije iskoristio, drugu jeste, a potom je "nulom" potvrdio brejk i vođstvo 1:0 u setovima.

U trećem gemu drugog seta do brejk lopte došao je Novak. Dosta nervozno izgledao je rival, ali je uspeo sa dva as poena da dođe do izjednačenja i neutrališe opasnost. Nije dugo bio spokojan, još jednom je do brejk lopte došao Novak i iskoristio je uprkos odličnom servisu rivala. U narednom gemu potvrdio je Nole brejk i sav pritisak prebacio na rivala.

Tanjug/AP

Nudio se Alkaraz i u petom gemu, Srbin ga je uveo u igru na razliku, došao do brejk šanse, ali je uspeo da se tada odbrani drugi igrač planete. Veliku šansu Alkaraz je imao u narednom gemu. Dve brejk lopte spasao je Đoković. Uveo gem u razliku i uspeo da sačuva stečeni brejk.

Igrao je Novak kao da je on onaj mlađi na terenu. Stizao je sve što je rival slao ka njemu, došao još jednom do dve brejk lopte, ali je kada je najpotrebnije bilo proradio servis Španca, koji je potom još jednom pogrešio i dao treću priliku za brejk Srbinu, iskoristio ju je Nole, koji je potom rutinski potvrdio brejk i plasman u finale gde će sutra igrati protiv Janika Sinera.

ĐOKOVIĆ - ALKARAZ  6:3, 6:2

6:2 - Prvi poen ide na konto Đokovića. Sjajan servis za 30:0. Za nešto manje od sat i po igre tri meč lopte imao je Novak. Prvu duplu servis grešku u meču napravio je Đoković.

5:2 - BREJK! Zaista je Novak izgledao kao da je mlađi na terenu. Stizao je neverovatne lopte, ne samo to već je došao do dve brejk prilike i u sedmom gemu. Prekoračio je vreme za servis Alkaraz, te je dobio opomenu, a potom je došao do asa. Uspeo je da izjednači, ali još jednom je Novak došao do brejk prilike nakon lošeg servisa rivala. Prošetao je Novak Karlosa, a nakon toga došao do novog brejka. Toliko je frustriran mladi Španac bio da je na klupu sa terena bacio reket.

PROČITAJTE JOŠ: NOVAK IMA POSEBNOG NAVIJAČA: Srpski fudbaler bodri Đokovića protiv Alkaraza (FOTO)

4:2 - Velika borba u šestom gemu. Maratonski poen sa dosta trčanja dobio je Alkaraz uz ovacije publike za 30:15. Razigrao se u nastavku Španac, došao do dve brejk lopte. Odgovorio je Đoković servis vinerom, spasavši prvu brejk priliku. Delovalo je nakon proklizavanja Đokovića da će Alkaraz doći do gema, ali ne, sjajna dijagonala i izjednačenje. Vezao je dva sjajna poena Novak, sačuvao je brejk.

3:2 - Dva asa večeras ubacio je Novak, naspram 10 rivala. Ipak, nastavio je da pritiska i u petom gemu Srbin. Uveo je Nole gem u igru na razliku, a duplom servis greškom Alkaraz daje novu brejk šansu Srbinu. Ipak uspeo je da se isčupa sjajnim izlaskom na mrežu. Odoleo je mladi Španac pritiscima - gem Alkaraz.

PROČITAJTE JOŠ: MAŠINA NOVAK ĐOKOVIĆ: Srbin osvojio neverovatan poen protiv Alkaraza (VIDEO)

3:1 - Rutinski je Đoković potvrdio brejk. Rivalu je dozvolio da uzme jedan poen.

Tanjug/AP

2:1 - Deluje dosta nervozno Alkaraz. Koristi to Novak da dođe do 30:15, a odmah pravi as Španac. Spasao je nakon toga brejk priliku, a potom sudija Nur greši, dosudio je aut, čelendž je tražio Španac, bio je u pravu, te je iznova imao prvi servis koji je pretvorio u as i prednost. Uspeo je da se odbrani Nole i dođe do druge brejk lopte. Ori se još jednom sa tribina "Nole, Nole", uz velike aplauze za obojicu, a brejk pravi Novak!

1:1 - Dve gem lopte, za Đokovića. Izbacio je rival lopticu u aut, tražio je čelendž, ali bio je daleko od toga da bude u pravu.

0:1 - Tri gem lopte sada ima Alkaraz. Odgovorio je na prethodni gem Đokovića i dobio ga "nulom". Zaokružio je savršenu igru as poenom.

PRVI SET 6:3

6:3 - Odlično je počeo Novak, te došao do 30:0 na svoj servis. Nema u ovom trenutku Alkaraz odgovor za njegovu igru. Tri set lopte za Noleta!

5:3 BREJK! - Nastavlja sjajno prvim servisom Karlos Alkaraz da igra. Ovoga puta nije mnogo uznemirio Novaka, došao je Srbin do dva laka poena i 30:15. Staloženo je Novak došao do dve brejk prilike. Spasao je prvu brejk priliku Alkaraz. Ne potom i drugu. Servira Novak za prvi set.

4:3 - Nije greška uzdrmala Novaka, došao je bez većih problema do gema, a od svog stručnog štaba zatražio je da mu spreme napitak u pauzi.

3:3 - Tek u šestom gemu Alkaraz je promašio prvi servis. Ipak, uspeo je lako da osvoji svoj gem.

Antonio konte nalazi se na tribinama u Torinu.

3:2 - Kao i u prvom gemu dva uvodna poena uzima Alkaraz, potom sjajnim servisom razbija Novak njegov ritam i izjednačuje. Izvanrednim bekhendom Novak dolazi do gem lopte. Sjajnu priliku propustio je Srbin da dođe do novog gema - izjednačenje. Iz rudnika je Novak iskopao poen nakon duge razmene. Neverovatno je šta je potom vratio Srbin. Stigao je skraćenu loptu, pa dva puta na mreži pročitao, i nakon toga smečovao za novu gem loptu, koju koristi. Posle jednog izvanrednog poena prvog tenisera sveta začulo se "Nole, Nole", što je poprilično čudno, s obzirom na to da Đoković nije među omiljenim osobama u Torinu.

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠA MOGUĆA PODRŠKA: Oni navijaju za Novaka Đokovića protiv Karlosa Alkaraza

2:2 - Alkaraz je do sada ubacio 11 od 11 prvih servisa. As udarcem došao je do dve gem lopte. Koristi priliku za izjednačenje.

2:1 - Tri gem lopte za Srbina, sjajno je servirao. Ipak, prvu je uspeo da stigne na mreži Karlitos. Sjajan servis usledio je za 2:1 nakon 12 minuta igre.

Veštačka inteligencija je od Novaka Đokovića napravila grčkog Boga, a kako je to izgledalo pogledajte:

1:1- Dve neiznuđene greške Srbina na početku. Još jedna greška Novaka. Tri gem lopte za Španca u prvom njegovom servis gemu. Ne koristi prvu, imao je dovoljno vremena za pripremu, ali je forhend završio u autu, nova greška usledila je u narednom poenu - 40:30. Treća je ipak bila sreća za mladog Alkaraza.

1:0 - Prvi servis imao je u meču Novak Đoković, a dva uvodna poena uzeo je Alkaraz, a potom je sjajnom dijagonalom došao do dve brejk lopte. Nije Novak mogao ništa na laserski preciznu lopticu rivala. Sreća je kod prve bila naklonjena Novaku, pogodio je Španac mrežu, a nakon toga loptica je otišla u aut. Greši potom drugi igrač planete, šalje lopticu u mrežu - izjednačenje. Proradio je servis potom Đokoviću, dobio je gem.

21.00 - Meč je počeo plesnim performansom uz violine, a onda su na teren izašli igrači. Novak Đoković dočekan je uz velike ovacije navijača.

19.45 - PROČITAJTE JOŠ: DOVEŠĆE VAS DO SUZA! Cela Italija bruji o tome šta je Đoković uradio za ovog mladića (VIDEO)

18.25 -  Novak Đoković odradio je trening pred večerašnji meč. Raduje odlično kretanje srpskog tenisera.

17.11 - Pobednik meča Novak Đoković - Karlos Alkaraz u finalu Završnog mastersa igraće protiv Janika Sinera. Više o prvom polufinalu pročitajte u posebnom izveštaju.

UOČI MEČA

Novak Đoković i Karlos Alkaraz sastaće se po peti put u karijeri. Od 2022. godine traje rivalstvo Srbina i Španca. Mečevi pomenutog dvojca uvek obiluju dramom i neizvesnošću.

Prvi put su se sastali u polufinalu mastersa u Madridu. Slavio Karlos Alkaraz  2:1 u setovima (6:7, 7:5, 7:6). Godinu dana kasnije Đoković je u polufinalu Rolan Garosa slavio protiv Karlitosa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1).

Nešto kasnije slavio je Alkaraz u finalu Vimbldona (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4). Poslednji duel dobio je Novak na Mastersu u Sinsinatiju koji je takođe igran na tvrdoj podlozi (5:7, 7:6, 7:6).

Zanimljivo je da su srpski i španski teniser sve svoje međusobne mečeve igrali u polufinalima i finalima velikih turnira, da bi potom bolji iz njihovog duela osvajao i trofej.

Šest puta Đoković osvajao Završni masters

Novak Đoković je šest puta osvajao Završni turnir, 2008. godine u Šangaju, od 2012. do 2015. u Londonu i 2022. godine u Torinu. Protiv Alkaraza imaće priliku da se plasira u svoje deveto finale i da se bori za sedmu titulu u karijeri.

Put do polufinala

Đoković je do polufinala stigao kao drugoplasirani iz Zelene grupe sa skorom od dva trijumfa i sa jednim porazom. Isti učinak imao je Alkaraz, s tim što je grupnu fazu okončao na prvom mestu Crvene grupe.

Srpskom teniseru će polufinale Završnog turnira protiv Španca biti čak 12. u karijeri, dok je Alkaraz postao najmlađi debitant u polufinalu još od zemljaka Rafaela Nadala 2006. godine.

Zasigurno je da će Alkaraz biti motivisan, ne samo zbog potencijalnog finala, već i zbog toga što je Novak Đoković na samom startu Završnog turnira obezbedio prvo mesto na ATP listi na kraju godine, osmi put u karijeri.

Alkaraz je osmi Španac koji je došao do polufinala Završnog mastersa, a pre njega su to učinili Orantes, Brugera, Moja, Koreča, Ferero, Nadal i Ferer.

BONUS VIDEO: DOČEK ZA PAMĆENjE: Zajedničko  uživanje košarkaša Srbije i navijača

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!