ĐOKOVIĆ SE MUČIO, ALI... Novak uzeo "čarobnu pilulu", pa pobedio u Parizu!

Novosti online

01. 11. 2023. u 18:03 >> 18:04

Novak Đoković se vratio takmičarskom tenisu u pojedinačnoj konkurenciji posle osvajanja Ju-Es opena, a na mastersu u Parizu je, nakon početnih poteškoća, savladao 31. tenisera sveta, Tomasa Martina Ečeverija iz Argentine, sa 6:3, 6:2.

ЂОКОВИЋ СЕ МУЧИО, АЛИ... Новак узео чаробну пилулу, па победио у Паризу!

Screenshot / TennisTV

Prilično je fascinantno argentinski teniser igrao u prva tri servis-gema, jer šta god da je tokom njih Nole pokušavao, a bilo je tu nekoliko istinskih i nikad dovoljno hvaljenih defanzivnih bravura, nije bilo dovoljno da se nadigra autsajder. 

Prosto, Ečeveri je izuzetno dobrom strategijom kontrolisao svaki "svoj" poen, koji je prerastao u mini-maratone usled Novakovog držanja časova iz odbrambenih majstorija. Na njihovom kraju bi Srbin bio taj koji bi kapitulirao, dok su, kada bi on servirao, razmene trajale mnogo kraće jer Argentinac, prosto, nema takav defanzivni kapacitet.

A onda, posle 31 minuta takve igre, Novaku Đokoviću je od njegovog stručnog štaba stigla "specijalna dostava". Plastična čaša, sa poklopcem... a unutra nešto što Noletovi navijači nazivaju "čarobnom pilulom". Da li je u pitanju bilo nešto protiv bolova ili osveženje, teško je proceniti, no malo ko je u "Bersiju" mogao da pretpostavi da je već tada počela velika Noletova serija.

Skupljač loptica donosi Đokoviću nešto od Noletovog stručnog štaba tokom meča sa Ečeverijem / Screenshot / TennisTV

Skupljač loptica predaje Đokoviću "porudžbinu" tokom meča sa Tomasom Ečeverijem u Parizu / Screenshot / TennisTV

Novak Đoković konzumira ono što mu je stručni štab poslao posle sedmog gema u meču sa Ečeverijem u Parizu / Screenshot / TennisTV

A ona je potrajala pet gemova u nizu.

Od pomenutih 4:3 i "podrške" koja je stigla iz lože, četiri naredna gema takođe je, kao i prethodni, osvojio Novak: on je najpre brejk napravio da bi uvodnu deonicu rešio u svoju korist, a zatim na početku nove takođe kaznio pad koncentracije suparnika (tada i očekivan, posle izgubljenog seta).

I u nastavku meča oba rivala su igrala koliko su mogla - Ečeveri se grčevito trudio da nadoknadi propušteno (imao je i jednu brejk loptu, odmah posle izgubljenog svog servis-gema), a Novak, posle duge singl-pauze, tražio u sebi pravi teniski ritam za ono što sledi. Njega je i pronašao otišavši ekspresno na velikih 5:1, posle čega je morao još malo da se pomuči, jer uporni rival, prosto, nije nikako želeo da digne ruke od ovog duela.

Ono što sledi je malo teži zadatak, a sledi meč trećeg kola protiv Talona Grikspora, koji je eliminisao Alehandra Davidoviča Fokinu sa 6:2, 6:2.

Holanđanin koji je savladao Španca je izgubio oba dosadašnja duela od Noleta: Đoković mu nije "dao" ni set - bilo je 6:2, 6:3, 6:2 za Noleta na Ju-Es openu 2021, a ove godine ubedljivih 6:2, 6:3 u Dubaiju.

KRAJ! Đoković - Ečeveri 6:3, 6:2

6:2 - Gem, set, meč - Novak Đoković!

5:2 - Impresivan servis-gem argentinskog tenisera. Šteta za njega što je to uradio tek kada je Nole izgradio dva brejka prednosti, i to sasvim zasluženo, usled potpune kontrole igre u drugom setu. Đoković će servirati za pobedu.

5:1 - Ponovo osvojen gem od strane Noleta uz samo jedan izgubljen poen na sopstvene servise. Nema šta, potpuno drugačija priča od početka ovog meča... Vidi se ogromna razlika u kvalitetu, mada je i Argentinac imao nekoliko izuzetno svetlih momenata. Naročito u uvodnih šest gemova.

4:1 - Brejk! Đoković odlazi na tri razlike, pred svoje nove servise. Vrlo, vrlo zanimljiv je bio ovaj gem, u kome je Srbin imao inicijativu iako je suparnik servirao, ali se borio i Ečeveri "kao lav". Ipak, zna se ko je "kralj" ove teniske džungle...

Novak Đoković izvodi smeč protiv Tomasa Martina Ečeverija na mastersu u Parizu / Screenshot / TennisTV

3:1 - Ne da Nole Argentincu novu nadu da može do brejka. "Jedna brejk šansa ti je dovoljna", kao da poručuje Đoković koji je uz samo jedan izgubljen poen stigao iznova do +2 u drugom setu.

2:1 - Ečeveri se konačno "upisuje" na semafor još od šestog odigranog gema ovog meča. Prilično brzo je osvojio servis-gem, što mu se nije desilo od prve polovine prvog seta.

2:0 - Peti gem u nizu osvaja Nole, a četvrti posle "čarobne pilule". Ovoga puta je gem osvojio spasavši prvu brejk loptu do koje je došao Ečeveri. A spasio ju je Đoković maestralnom dijagonalom. Stvarno fantastičan potez.

1:0 - Brejk! Đoković je na krilima osvojene prve deonice vrlo agresivno krenuo "na servise" rivala. Nije rizikovao potom, osloniop se na duge poene, verovao da će izaći kao pobednik iz njih i, nakon što je izborio brejk loptu, upravo tako ju je i realizovao.

6:3 - Set za Novaka! Izvrsno je odigrao Nole poslednji gem prve deonice, osim jednog poena u kome je loše procenio situaciju na mreži, ali uz početnu bravuru, a onda sjajnu realizaciju, dobio je i gem i set. 

5:3 - Brejk! Đoković je gubio 0:30, pa "vezao" tri poena u nizu. Nije iskoristio prvu brejk loptu, ali sjajni riterni su mu omogućili novu - koju pretvara u vođstvo od dva gema!

17.10 - Posle 31 minuta igre (i prilično podređenog položaja kada rival servira), Novaku Đokoviću je od njegovog stručnog štaba stigla "specijalna dostava". Plastična čaša, sa poklopcem... a unutra nešto što Noletovi navijači nazivaju "čarobnom pilulom". Da li je u pitanju nešto protiv bolova, teško je proceniti...

Skupljač loptica donosi Đokoviću nešto od Noletovog stručnog štaba tokom meča sa Ečeverijem / Screenshot / TennisTV

4:3 - Ponovo se Nole mučio do 30:30 u "svom" gemu, i ponovo je imao dva odlična servisa potom. Zasad vodi Srbin, ali u većem delu meča Ečeveri deluje bolje u servis gemovima. Do onog prethodnog je tako bilo, kada je Đoković prvi put bio na 40:40. Možda je vreme da se sada krene po brejk? Sledeći servira rival srpskog asa.

3:3 - Šteta... Novak je uspeo da posle 30:30 još jednom dođe do izjednačenja, a iako je njegov suparnik uspeo da "vrati" svoj sjajan servis kada je bilo važno (time je i došao do prednosti Ečeveri), Đoković je imao zicer za izjednačenje. No, lopticu je poslao u mrežu i tako je propala prilika da se pripreti 24-godišnjaku, koji je ove godine izgubio sva tri meča protiv rivala iz Top 10 (uz Novaka, to su bili još i Rud i Rune), a dobio dva rivala iz Top 20 (De Minora i Ćorića).

3:2 - Najbolji mogući odgovor Đokovića na izazove upravo se desio: osvojio je gem bez izgubljenog poena. Izvrsni servisi su mu to omoućili, jer su predstavljali uvode u kratke razmene, a Argentinac je tu sve vreme bio u podređenom položaju.

2:2 - Sve bolje deluje Ečeveri kako prvi set odmiče. Ima izuzetno jake servise, ima potpunu kontrolu u "svojim" gemovima i, ako se ne bi računao promašeni smeč na početku četvrtog gema, i njemu je gospodario terenom i delovao kao da je on favorit. Jer, šta god da bi Novak probao, šta god da je od čudesnih odbrana prikazao, kojem god lukavstvu, poput skraćivanja loptice, pribegavao - stigao je savršen odgovor. Za sada je, bar, tako, u servis-gemovima Argentinca.

Novak Đoković u pauzi između dva gema na meču sa Ečeverijem na mastersu u Parizu / Screenshot / TennisTV

2:1 - Ne ide baš idealno Noletu, ali - "gura" kuda želi. Nervirao se kada je prokockao priliku pri vođstvu od 30:15, no posle tog izjednačenja je srpski teniser imao dva odlična prva servisa, pa osvojio tako i drugi gem.

1:1 - Auh, kakav odgovor Argentinca. Osvojio je servis-gem bez izgubljenog poena. Nije tu bilo mnogo atrakcija, prosto... egzekucija.

16.43 - Iz ovog položaja, na samom kraju "klizanja", Novak je osvojio poen kojim je poveo sa 1:0.

Đokovićev bekhend na kraju prvog gema protiv Ečeverija u Parizu / Screenshot / TennisTV

1:0 - Sjajan gem je odigrao Nole na početku. Izgubio je samo jedan poen, no poslednja razmena je bila fascinantna. Ečeveri je preuzeo inicijativu, "šetao" Srbina levo-desno, i to blizu mreže, ali je onda Đoković maestralno "klizao" trčeći u levu stranu i bekhendom (kojim umalo nije ostavio potpis reketom na terenu) poslao neodbranjiv udarac. Sjajno, nema šta.

16.38 - Meč  je počeo, Đoković servira!

16.37 - Zagrevanje se privodi kraju i rivali će uskoro početi da se bore za plasman u treću rundu.

16.32 - Akteri izlaze na teren...

Novak Đoković izlaz na teren dvorane "Bersi" na meč 2. kola mastersa protiv Ečeverija / Screenshot / TennisTV

Uoči meča

Podsetimo, Nole je kao glavni favorit bio slobodan u prvom kolu, a odlukom organizatora, rasporedom je određeno u "Bersiju" igra protiv argentinskog rivala kada meč završe Stefanos Cicipas i Feliks Ože Alijasim. A oni su svoj meč završili u 16.17, kada je Grk pobedio Kanađanina sa 6:3, 7:6(4).

Inače, Srbin i pomenuti Argentinac su se na ovogodišnjem mastersu u Rimu sastali prvi put i Nole je trijumfovao sa 2:0 (7:6, 6:2).

BONUS VIDEO: "TO MI JE NAJVEĆA ŽELjA!" Novak Đoković otvorio dušu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)