SRAMOTA: Traže da Novak Đoković bude hitno suspendovan sa Ju-Es opena

Novosti online

18. 07. 2023. u 20:00

Novak Đoković i Karlos Alkaraz odigrali su dramatično finale Vimbldona, a nedugo nakon što su organizatori londonskog grend slema po okončanju tog meča rešili da kazne srpskog asa, digla se velika "prašina" u teniskoj javnosti. "Novakomrsci" čak idu dotle da traže da Srbinu bude zabranjeno da igra na preostalom velikom turniru u 2023, Ju-Es openu.

СРАМОТА: Траже да Новак Ђоковић буде хитно суспендован са Ју-Ес опена

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Novak Đoković je imao set prednosti, pa nadoknadio set zaostatka, ali je Karlos Alkaraz osvojio prvu vimbldonsku titulu. Pritom, Nole je imao izliv besa, zbog kog je dan posle finala sankcionisan.

Nakon što nije uspeo da na početku pete, odlučujuće deonice, realizuje brejk šansu, Đoković je prišao držaču mreže i reketom snažno udario po njemu.

Novak Đoković lomi reket u finalu Vimbldona 2023 / Screenshot: RTS

Naravno, reket je istog časa bio slomljen, a i na drvenom držaču mreže ostale su vidljive posledice.

"Ožiljci" tj. posledice na držaču mreže posle Đokovićevog izliva besa / Screenshot: RTS

Zbog ovog incidenta, Đoković je kažnjen sa 8.000 američkih dolara, što je oko 7.116 evra, a ne mali broj teniskih navijača koji nisu naklonjeni Noletu besno je što je sankcija "samo tolika".

Jedan od onih osoba koje vole da o tenisu pišu na Tviteru, Kris Goldsmit, kog na pomenutoj društvenoj mreži prati preko 15.000 ljudi, uporedio je dve činjenice - sa po 8.000 dolara kažnjeni su Nole, zbog, kako je opisao "agresivnog udaranja reketom o držač mreže" i "16-godišnja Mira Andrejeva, zbog nesrećnog odskoka reketa o tlo, koje se desilo i usred gubitka balansa". 

Među odgovorima je bilo i sledećih:

- To je sitniš za Novaksa ĐoKovida. Treba da mu bude zabranjeno učešće na narednom grend slemu, to bi imalo veći uticaj.

Ili:

- Mira je dovoljno mlada da shvati lekciju ako je kazna dobro objašnjena. Đoković je daleko odmakao od te tačke i može da plati kaznu, a da je i ne primeti. Uslovna suspenzija bi bila bolja.

Bilo je i uvredljivih poruka:

- Ona je upozorena kada je prvi put udarila reketom, naučiće. Đoković se, međutim, ne može popraviti.

Suspenzije su predlagane i u vidu doživotnih zabrana učešća na londonskom grend slemu:

- Trebalo je da zabrane Đokoviću da do kraja života igra na Vimbldonu. Namerno lomljenje reketa i nanošenje štete mreži je neprihvatljivo. Zabana igranja tenisa na Vimbldonu je jedina prava kazna.

- Osam hiljada dolara kazne za razbijanje reketa baš ispod nogu glavnog sudije. Odlomljeni delovi reketa su mogli da povrede bilo koga ko je bio u blizini. To (mala kazna) je dvostruki standard koji se primenjuje prema Đokoviću. Jadna Andrejeva je dobila istu kaznu samo zato što je reket bacila na travu.

- Novaku treba izreći petogodišnju zabranu učešća na takmičenjima - bio je jedan od predloga.

A kako je Novak Đoković reagovao na kaznu?

Nole je, podsetimo, ranije tokom finala upozoren da je prekoračio vreme za serviranje, a onda mu je i izrečena opomena zbog lomljenja reketa.

- Nema šta tu mnogo da se priča - rekao je Đoković na konferenciji za štampu posle meča, dodajući - Taj drugi (incident) je bila čista frustracija. Imao sam brejk šanse u drugom gemu... Da, bili su to baš, baš teški poeni. Odigrao je (Alkaraz) nestvarno i napravio brejk, što mu je i omogućilo da osvoji peti (set). Onaj prvi prekršaj se ticao vremena, tako da... Nije ni to sjajan momenat, ali, prosto, moram to da prihvatim - rekao je Novak.

Ne propustite:

FEDERER SKAČE DO NEBA! Niko se ne raduje porazu Đokovića kao Švajcarac

IZAŠLA NOVA ATP LISTA: Evo na kom se mestu nalazi Novak Đoković

ŠTA DALjE? Novak Đoković otkrio planove za nastavak sezone

BRITANCI, BAŠ STE JADNI! Slavili poraz Đokovića, a onda ga provocirali bednim pitanjem

BONUS VIDEO: Svi su daleko iza: koga je Novak „prešišao“ po broju nedelja kao broj 1?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (26)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)