ĐOKOVIĆ ZA "NOVOSTI" POSLE PLANETARNOG USPEHA: "Ako moram da izdvojim osobinu koja me najviše karakteriše, to je sigurno ova..." (FOTO)

Obradovao nas je silno naš Novak Đoković, ispisao istoriju tenisa, postao najveći ikada u ovom sportu. Već decenijama čini da budemo radosniji, kada ga gledamo s reketom u ruci u najvećim teniskim arenama širom sveta. Ova pariska titula, osvojena u nedelju, ima, čini se, nekako posebnu draž, jer je njom zaokružio put ka planetarom vrhu odakle će teško bilo ko da ga spusti.

ЂОКОВИЋ ЗА НОВОСТИ ПОСЛЕ ПЛАНЕТАРНОГ УСПЕХА: Ако морам да издвојим особину која ме највише карактерише, то је сигурно ова... (ФОТО)

Foto: Goran Čvorović

Bio je srećan i presrećan Nole, a pala je i suza radosnica. Emocije su bile jake, trebalo je sve to izdržati, a i dati sebi oduška posle velikog napora i uspeha. Novak sam otkriva gde se nalazi ključ njegove neprikosnovene vladavine svih ovih godina.

- Ako moram da izdvojim jednu stvar koja bi me najviše karakterisala, to je sposobnost adaptiranja. Veoma dobro se prilagođavam i protivniku, i uslovima. Osnove koje sam dobio u početku su mi omogućile da široko gledam na stvari. Želeo sam da budem broj jedan, a da bih bio broj jedan, morao sam da igram dobro na svim podlogama i da imam kontinuitet – ističe teniski as.

Foto: Goran Čvorović

Kada vidimo šta je i koliko mogao ovih dana, kada je na terenu delovao snažnije i "mlađe" od onih koji bi po godinama umalo i sinovi mogli da mu budu, svima nam rastu apetiti. Čini se da, možda, u takvim okolnostima, ni trideseti grend slem nije nedostižna kota.

- Ne bih se bavio brojkama – spušta Nole lopticu na zemlju u odgovoru na pitanje "Novosti".

- Svaki grend slem sada, u ovoj fazi moje karijere, možda je vredan pet ili deset grend slemova pre deset godina. Toga sam svestan i ne treba se previše poneti. U dobru se ne ponesi, u zlu se ne ponizi. To je velika životna lekcija i podsetnik na to kako treba da se ponašam.

Stekao se, ipak, utisak da bi mogao ovako do "sudnjeg dana". U svakom slučaju, cilj mu je da u nizu osvoji dva sledeća, i zaokruži "godišnji slem".

- Treba čovek da proslavi i da bude ponosan na ono što je postigao, ali ne treba se zaletati previše. Preda mnom je sledeći dan, sledeći korak, treba ići polako, da vidim koliko daleko mogu da doguram – kaže skromno.

A može, očigledno, mnogo.

- Uvek verujem u sebe i dok god se osećam ovako kao sada, i zdravstveno, fizički, a i mentalno, u smislu da imam motivaciju, pogotovo za najvažnije turnire, neću stati, osim ukoliko se nešto, ne daj Bože, ispreči na tom putu – prenosi prvi reket sveta "sliku" iznutra, nastavljajući da odgovara na naše pitanje.

Foto: Goran Čvorović

Ima, ističe, presudnu podršku od porodice u tom naumu.

- To je ključno. Trudim se da u svakoj ulozi budem što bolji, da budem najbolji mogući otac i suprug. Teško je nekad uskladiti sve to i uravnotežiti sa profesionalnom karijerom. Upravo zbog toga moram da budem selektivniji sa turnirima na kojima želim da učestvujem i igram svoj najbolji tenis. A to su grend slemovi. Još jedna misija je, tako, završena uspešno – zaključuje Nole odgovarajući dopisniku "Novosti".

Priznaje Đoković da nije bilo nimalo lako postići sve ovo, kao i da je veoma zahtevan prema svom okruženju u ostvarivanju ovih ciljeva. Osvrnuo se, tako, u razgovoru s novinarima i na šaljivu opasku svog trenera Gorana Ivaniševića da je svoj tim "vezivao lisicama".

- Možda će se neke stvari opisati do detalja u knjizi, mojoj, njegovoj ili nečijoj trećoj. Mnogo je naporno. Ja sam jako naporan za vreme grend slema. Znam to, to zna čitav moj tim, moja supruga, roditelji. Svako ko me okružuje u tim trenucima, kada igram grend slem, zna da u nekim fazama mora da mi se skloni s puta, jer nekada zračim energijom tipa: "Ne prilazi mi!" Želim da imam svoje vreme, na terenu znam da "puknem" i krenem da živčanim – priznaje Nole.

Foto: Goran Čvorović

Nervi, kaže, tada preuzmu ulogu.

- I van terena sam zahtevan, zato što znam šta je potrebno da bi se došlo do ovakvog trofeja i do istorije. Očekujem zato da svako u mom okruženju izvuče maksimum iz sebe i bude u potpunosti usredsređen na ovu misiju. Zato i nije lako. Ali, da je lako, to bi bio svako! – završio je Novak raspevano, u stihu.  

Setio se u ovim trenucima i svojih velikih mentora, Jelene Genčić i Nikija Pilića.

- Od malih nogu dali su mi izuzetan temelj za svestranost u profesionalnom smislu. Nisam se trudio da usavršim igru samo za jednu podlogu, već na svim, osim trave, na kojoj nisam nikada igrao do svoje 17. godine. A nju sam nekako oduvek sanjao, zbog Vimbldona, i želje da osvojim ovaj turnir. Trenirao sam u dvorani, napolju, na brzim i sporim podlogama. I Jelena i Niki su me stalno terali da igram u svakakvim mogućim uslovima. Pada kiša, mrak, ne vidi se dobro, slabo svetlo, najveće sunce. Želeli su da pokušaju da pretpostave šta će se događati u mojoj profesionalnoj karijeri i da me izlože svim tim uslovima – otvorio je Novak spomenar sećanja.

Uveren je, kaže, da je upravo zbog takve vrste treninga i odrastanja uspeo da razvije sposobnost da bude kompletan igrač.

- Jesam odrastao na šljaci, najviše u početku, ali mi je igra možda najefikasnija na tvrdoj podlozi. Dvorana mi je u jednom trenutku postala tako uspešna. I, u poslednjoj fazi karijere, poslednjih desetak godina, trava. Osvojio sam poslednja četiri Vimbldona, jako se dobro osećam i na toj podlozi koja, čak, možda nije idealna za moj stil igre – nagovestio je Nole šta bismo uskoro, za koji dan, mogli da očekujemo s druge strane Lamanša.   

Foto: Goran Čvorović

 

NA GAROSU NAJSLAĐE

Osećam se vrlo ponosno. U isto vreme i umorno. Potrebno mi je neko vreme za oporavak. Bile su ovo fantastične dve nedelje u Parizu. To je ono što sam želeo, početkom sezone, da osvojim što je više moguće grend slemova. Ne može biti bolje. Drago mi je što ispisujem istoriju sporta koji iskreno volim i što to mogu da podelim s porodicom, prijateljima i timom. Bilo je to veliko i teško putovanje, svaki meč je bio vrlo zahtevan, ali smo izdržali. Ovo je posebno osećanje. Rolan Garos je grend slem koji je za mene bio najteži za osvajanje. Zato mi je još slađe da baš tu ispišem istoriju. Bio je to jedinstven, poseban i specijalan osećaj kada sam osvojio titulu – poručio je juče Novak, pozirajući s peharom i Ajfelovom kulom u pozadini.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)