ĐOKOVIĆ OTVORIO DUŠU NAKON MEČA: Ne dopada mi se stanje srpskog tenisa

A. Ilić/T. Cvijetić

19. 04. 2023. u 20:04 >> 20:21

Novak Đoković je u drugom kolu Srpska opena savladao Luka van Aša, a nakon meča njegova pres konferencija izazvala je veliku pažnju javnosti. Srbin je pohvalio rivala, govorio o uslovima za igru, kao i novim nadama svetskog tenisa.

ЂОКОВИЋ ОТВОРИО ДУШУ НАКОН МЕЧА: Не допада ми се стање српског тениса

FOTO: T. Cvijetić

Srbin je na veoma posećenoj konferenciji za medije govorio o igri na večerašnjem meču, pohvalivši mladog rivala.

- Sve pohvale Van Ašu. Igrao je dobro. Nije spuštao tempo. Dobro je čitao igru, nije promašivao. Imao sam dosta neiznuđenih grešaka koje su na nesreću dovele do toga da izgubim prvi set. Potom sam našao ritam. Što se igre tiče, pokazao sam dva različita nivoa na početku i kraju meča. Dobio sam drugi, potom prokrstario kroz treći set. Dobro sam servirao. Imao sam dosta grešaka u prvom setu. na kraju sam uspeo da nađem tajming i pritisnem ga, to je se pozitivno odrazilo na rezultat. Ovo je najsporija šljaka na kojoj sam igrao. Da, vidite po dužini mečeva, teško je ostvariti viner., rekao je Novak .

Đoković je potom govorio o uslovima za igru na Srpska openu.

- Trenirati i igrati na centralnom terenu je potpuno drugačije. Dva puta je sporiji od terena za trening. Trebalo mi je malo vremena da pronađem ritam. 

Dodao je da šljaka za njega nije optimalna podloga.

- Za moj stil igre najviše odgovaraju trava i dvorana, a ponajmanje šljaka. Imao sam puno nekih izvanrednih pobeda na šljaci. Osvojio sam Rolan Garos. Da ne ispadne da se žalim. Poredeći sa drugim podlogama, potrebno je da uložim dosta napora da pronađem kvalitet igre koji tražim. Nije uvek ljubav između šljake i igrača. Te uvodne nedelje na šljaci su za mene najizazovnije. Formu tempiram da najbolji tenis odigram u Parizu.

Otkrio je šta bi voleo da radi nakon završetka karijere.

- Voleo bih da treniram Kirjosa, da postanem trener Kirjosu osvojio bi pet grend slemova, ali bi ga mnogo koštalo.

Nije mogao Novak da ne istakne važnost navijačke podrške.

Kada sam rekao da sam zbog navijača pobedio, to stvarno mislim. U jednom trenutku je stvarno bilo, našao sam se u nezavidnoj poziciji gubio sam 1:0, nisam igrao najbolje, podrška mi je bila potrebna. U svakom trenutku kada mi je to bilo potrebno, oni su to uradili. Hvala im na strpljenju, nadao sam se posebnoj atmosferi, uvek je za mene posebno kada igram pred svojim narodom, to želim da osetim barem još jednom na ovom turniru.

Istakao je Novak da je dodatni motiv bio u tome što nije želeo da izgubi od osamnaestogodišnjaka, a potom je uputio zabrinjavajuću poruku o stanju srpskog tenisa.

-  Nisam želeo da izgubim od osamnaestogodišnjaka. Divim se njegovoj borbi danas. Ima svetlu budućnost ako nastavi u tom ritmu. Veliko poštovanje za njega. Francuska proizvodi, već sada, tradicionalno sjajne igrače. Nadam se da će to postati tradicija i sa Srbijom i zemljama iz regiona. Ne možemo da se previše oslanjamo na ovu generaciju. Treba da razmišljamo unapred. Nemamo neku preveliku tradiciju, uglavnom Monika Seleš, Boba Živojinović i ja. Odgovornost svih nas je da se postaramo da postavimo dobru platformu za buduće generacije. Moramo da se pozabavimo na nacionalnom nivou, stanje mi se trenutno ne dopada. Moramo da poradimo kolektivno na tome.

Ipak, smatra da Srbija i Republika Srpska zaslužuju turnir u budućnosti.

Srbija i Banja Luka treba da imaju turnir. Hoće li nam poći za rukom? Ne znam, to ne zavisi od nas. Srbija open bio je uspešan prethodne četiri godine. Ovo u Banjaluci je za sada sjajno. Publika ima tenisku kulturu. Sve je to za pohvalu. Nadam se da će i ocene iz Svetske teniske organizacije biti pozitivne. Osnova je napravljena. Da se fokusiramo na to da ovaj turnir što bolje prođe i onda verujem da nešto dobro može biti i u budućnosti.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!