ĐOKOVIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI: Nole o Americi, Dubaiju, gladi za trofejima... (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 02. 2023. u 13:03

NAJBOLjI teniser sveta Novak Đoković obratio se javnosti na TC "Novak" na Dorćolu. Svetski broj je jedan je govorio o mnogim zanimljivim temama.

ЂОКОВИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Ноле о Америци, Дубаију, глади за трофејима... (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Đ. Samoilović

Srpski as je govorio o nastupu na turnir u Dubaiju, američkoj turneji, gladi da i dalje osvaja najveće turnire...

Ono što može da raduje sve Noletove navijače je da će nastupiti na turniru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji se igra od 27. februara do 4. marta.

Novak je takođe biranim rečima govorio i o najvećem rivalu Rafaelu Nadalu sa kojim deli prvu poziciju po broju osvojenih grend slem titula (22).

Svetski broj jedan je otkrio i na kojim turnirima na šljaci će sigurno nastupiti. Oni će predstavljati pripremu za glavni cilj - napad na trofej Rolan Garosa.

Obraćanje Novaka Đokovića

Uprkos tome što je osvojio sve, osvajač 22 grend slema želi da obara nove rekorde.

- Štefi Graf je legenda, neko koga veoma poštujem. Imponuje činjenica da imam priliku da oborim rekord. Da budem broj jedan i da osvojim Vimbldon mi je bio veliki san. Kada sam to postigao 2011. godine, morao sam da postavim nove ciljeve.

Novak je pokazao koliki je pobednik tako što je otkrio da ne postoji broj grend slem trofeja koji bi ga zadovoljio.

- Ne postoji broj koji bi zadovoljio moju glad za grend slemovima, nema ga još. Nemam neki krajnji broj, niti granicu, u smislu - do koje godine ću igrati. Nekako po automatizmu ljudi posle 30. godine počinju da postavljaju pitanja: "Kada je kraj?". Federer, Nadal i ja smo se često susretali sa tim pitanjima. Ima puno predviđanja i nagađanja, ali ta glad je i dalje prisutna. Više bih je okarakterisao kao strast prema sportu i želju za takmičenjem. Napomenuo sam da stvarno volim ovaj sport. Volim da igram sa svojim sinom, decom, bilo kim, tenis i rekreativno. Nemam odbojnost prema ovom sportu zato što uzima veliki deo mog života.

Bilo je reč i o predstojećem delu sezone koji se igra na šljaci.

- Prošle godine se nekoliko meseci nisam takmičio uopšte, bile su to vanredne okolnosti. Ove godine je počelo bajno, već je drugačije nego prošle. Videćemo šta će da bude sa Amerikom. Samopouzdanja ima napretek, čak i ako ne odem u Ameriku, mislim da ću da budem u dobroj formi. Imaću i više vremena da se spremim za šljaku. Od Nadala se na šljaci uvek očekuje da dođe najdalje. Potrudiću se da ove godine malo bolje krenem. Bolje nego poslednjih četiri-pet godina. Beograd mi je bio odskočna daska. To ću ove sezone pokušati u Banjaluci. Krajnji cilj je Rolan Garos. Videću kakav je raspored, ne znam šta ću igrati na šljaci. Banjaluku i Monte Karlo sigurno.

Pričao je i o najvećem rivalu Rafaelu Nadalu i o njemu je govorio biranim rečima. Srpski as je naglasio da bi voleo da na Rolan Garosu igra finale sa čovekom sa kojim se sastao 59 puta.

- Finale Rolan Garosa je cilj, mislim da bismo se i on i ja složili sa tim. On je definitivno moj najveći rival, to je rivalstvo koje broji najveći broj mečeva ikada u tenisu. Drugo i što smo generacijski blizu, odrasli smo zajedno kroz juniorske godine, on je dosta ranije počeo da beleži na profesionalnom nivou sjajne rezultate. On me je uz Rodžera Federera najviše oblikovao kao tenisera, pobeđivali su me u početku moje karijere, morao sam da rešim kako da ih pobedim. Ja jesam bio u top 3, ali nisam uspeo da probijem tu prepreku i da osvajam grend slem trofeje i postanem broj 1. Verovatno ni on ni ja nemamo priliku da se bavimo iz neke opšte perspektive veličinom i značajem našeg rivalstva. To ćemo verovatno moći da sagledamo kada završimo karijere. Videćemo da li će doći do još mečeva, ja sam uveren da hoće, možda već sada na šljaci, on igra vrhunski tenis. Kada je zdrav, onda je u vrhu. On i ja se kao "dekice" staramo da ovi mlađi ne osvajaju najveće turnire.

FOTO: Đ. Samoilović

Najbolji na planeti je otkrio da će igrati i na turniru u Banjaluci ukoliko bude zdrav i da se raduje odlasku u Republiku Srpsku.

- Ja planiram da igram u Banjaluci, ako sve bude kako treba. Samo jednom sam imao priliku da igram tamo, 2009. godine kada sam igrao egzibicioni meč sa Viktorom Troickim. Drago mi je da sam dobio dozvolu tamošnjih vlasti, kao i vlasti Republike Srbije. Ovo je poslednja godina našeg iznajmljivanja licence, mi nismo vlasnici. Ona se sledeće godine vraća u Rumuniju. Nadam se da će svi radovi biti završeni na vreme. Verujem u naš narod i tamošnju organizaciju. Što se tiče imena, to ne znam. To je u rukama organizacije, oni komuniciraju sa njima. Nadam se da ću ja moći da igram i igrači iz regiona. Naravno i neka zvučna internacionalna imena.

Vratio se i na Australijan open gde je rekordni 10. put osvojio titulu. Otkrio je koliko je teško bilo stići do pehara s obzirom na to da je bilo priče da je lažirao povredu.

- Priče su uvek prisutne. Nije to samo u mom slučaju. Uvek imamo kritičare i ljude koji će da spekulišu o tome da li je sve to verodostojno ili nije. Nemam energije ni vremena da se bavim svakom pričom koja izađe na internetu. Znam šta je ispravno, šta je istina. Direktor turnira je rekao kakva je priroda povrede bila. U Australiji sam beležio najbolje rezultate u karijeri na grend slemovima, iako sam imao nažalost kratak boravak prošle godine, želeo sam da se vratim. Volim da igram tamo. Odgovara mi, što pokazuju ovogodišnji rezultati. Pritisak je postojao, apsolutno. Bilo je i situacija u toku turnira koje nisu bile prijatne da se nosim sa njima.

FOTO: Đ. Samoilović

Još malo se dotakao i nastupa na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju.

- Proces je u toku, to je sve što znam. Kažem, to su stvari i događanja potpuno van moje kontrole. Naravno da bih voleo da igram, drago mi je što sam dobio podršku od direktora turnira u Majamiju i Indijan Velsu.

Nole je potom govorio i o Karlosu Alkarazu koga je posle turnira u Melburnu nasledio na čelu ATP liste.

- Veliko osveženje za svet tenisa, zalužio je grend slem koji je osvojio. Mislim da je najmlađi broj 1. Eksplozivni teniser, bez mana. Može samo da napreduje i ima fantastičan tim iza sebe. Imao je povredu, ali je posle toga nastavio pobednički niz. U ovom trenutku nemam održavanje prvog mesta kao apsolutni prioritet. Naravno da uvek težim da budem broj 1, ali to gledamo kao posledicu dobrih igara. Prioritet je da ostanem zdrav.

Ono što takođe raduje je da je Nole sve bolje i da će igrati u Dubaiju, kao i da još uvek čeka odluku oko eventualnog nastupa u SAD.

- Što se tiče moje situacije sa povredom koju sam dobio pred Australijan open, ona je sanirana. Bližim se intezitetu od 100 odsto, još nisam na tom nivou. Stvari izgledaju veoma dobro i ohrabrujuće, doneli smo odluku da idemo u Dubai. Na svakom turniru ambicije su najviše, a što se tiče planova posle toga, ne znam. Zavisi od situacije sa Amerikom, to ne zavisi od mene, nije u mojim rukama.

Novak je najpre dobio čestitke za to što je stigao Štefi Graf po broju nedelja na čelu teniskog karavana.

- Pre svega da vam se obratim sa dobrodošlicom. Hvala na odzivu u velikom broju, nisam očekivao. Ovo jeste neka vrsta tradicija, u neformalnom okruženju na teniskom terenu. Da se malo ispričamo o aktuelnostima. Što se tiče pitanja, hvala na čestitkama. Srećan sam što sam oborio još jedan rekord u ovom slučaju Štefi Graf po broju nedelja na prvom mestu koji se računa od 1973. godine. Nebrojeno puta sam rekao da mi je ovaj sport sve u životu, sve sam mu podredio. Imam veliki tim iza sebe i porodicu koja mi je pružila bezrezervnu podršku. To napominjem da bih vam dočarao odakle sam krenuo do ovih velikih visina koje naizgled deluju kao normalnost, ali daleko od toga. U ovoj fazi moje karijere, osećam da moram još više napora da uložim kako bih održao korak sa mladim igračima koji izazivaju, otmu trofeje, budu na najboljim pozicijama. Hvala i tim predvodnicima nove generacije, imponuje mi kada dobijam pohvale od kolega i rivala. Uvek sam se trudio da budem korektan. Zahvaljujem im se što prepoznaju dostignuća, pogotovo onim koji se bave tenisom. Oni znaju šta je potrebno - rekao je Đoković na početku obraćanja.

14.27 - Počelo je obraćanje najboljeg tenisera sveta.

14.20 - Na kraju treninga Nole je odlučio da sa ljudima iz svog tima odmeri snage u boćanju. Srpski as je čak i u ovom sportu trijumfovao.

 

13.55 - Veliki broj medija je došao da isprati trening svetskog broja jedan, a potom i njegovo obraćanje.

 

13.46 - Novak Đoković je pre početka obraćanja trenirao. Jasno se vidi kako vredno radi i brusi formu za naredne izazove, konkretno turnir u Dubaiju (27. februar - 4. mart).

Uoči obraćanja:

Najbolji igrač planete se nalazi u Beogradu gde se sprema za predstojeće izazove. O čemu će govoriti pred srpskim medijima nije poznato.

Ipak, pretpostavlja se da će biti reči o nedavno završenom Australijan openu, gde je Nole osvojio rekordnu 10. titulu. Jedna od tema mogao bi da bude nastup u Dubaiju (27. februar - 4. mart). Bilo je pitanje da li će igrati na tom turniru, zbog povrede koju je zaradio u Melburnu.

Sigurno da sve Đokovićeve navijače, ali i ljubitelje "belog sporta" zanima da li će mu biti dozvoljen ulazak u SAD i učešće na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju. Možda će i o tome biti reči.

Podsetimo, Novak je ove nedelje izjednačio rekord legendarne Štefi Graf po broju nedelja provedenih na vrhu svetskog tenisa (377), a od narednog ponedeljka Srbin će ostati usamljen na vrhu po tom parametru.

BONUS VIDEO: NOVAKU JE JOŠ SAMO OVO OSTALO: Sa ovih 5 stvari biće nedostižan za sve

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?