PA, DA LI JE MOGUĆE?! Novak Đoković stiže na Australijan open 2023, a evo šta kaže poslednja anketa - koliko Australijanaca mu se raduje

Novosti online

11. 12. 2022. u 20:13

NOVAK Đoković je fantastično odigrao u drugoj polovini 2022. godine, osvojio i Završni masters turnir u Torinu, čime je na najbolji način najavio povratak na omiljeni grend slem, Australijan open. On počinje sledećeg meseca, a obavljena je u Australiji i anketa koja je za cilj imala da se vidi mišljenje lokalnog javnog mnjenja o povratku AuSopen rekordera.

ПА, ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! Новак Ђоковић стиже на Аустралијан опен 2023, а ево шта каже последња анкета - колико Аустралијанаца му се радује

FOTO: AP

Novak Đoković je deportovan iz Australije u januaru 2022, čime se samo, dok je još trajala cela ujdurma tamošnjih vlasti, obistinilo predviđanje "Novosti", objavljeno dok je Srbin još bio u Melburnu (u tekstu "PADAJU MASKE: Kako je Australija još pre dve godine "rešila" da deportuje Novaka Đokovića").

Nole je tada razapet ne samo u medijima, kao što smo vam prikazali u pomenutoj analizi pisanja brojnih medija iz "zemlje kengura", već i u javnosti.

Neverovatna kampanja koja je prema srpskom asu vođena dovela je do toga da se potpuno kao nebitne proglase neke činjenice koje su apsolutno išle njemu u prilog, pa se masa pobrinula da dodatno "tera" politačare da Novaka deportuju.

Nikome (ili, skoro nikome) tamo više nije bilo važno da je Đoković u Australiju krenuo tek kada mu je pregledana medicinska dokumentacije od strane dve nezavisne medicinske komisije, te da je on dobio poziv Teniskog saveza Australije da učestvuje na Australijan openu 2022, a nije tamo otišao na svoju ruku. Proteran je bio iz političkih razloga, kao "osoba opasna za bezbednost i zdravlje Australije", a sve - uz odobravanje čak 71% Australijanaca.

Sada, kada Novak Đoković zauzima peto mesto na najnovijoj ATP listi, stvari stoje malo drugačije.

Novak Đoković na terenu Australijan opena pre deportacije 2022 / Tanjug/AP

Naime, britanski "Dejli ekspres" je preneo vrlo zanimljive rezultate ankete koja je u prethodnih sedam dana sprovedena u Australiji na temu povratka Novaka Đokovića u tu zemlju.

Postavljena su bila dva pitanja - jedno je bilo "Da li ste za to da se Srbinu sada dozvoli da uđe u našu zemlju?", a drugo pitanje je bilo "Smatrate li da, ako se već Đokoviću dozvolio ulazak, kao što jeste, on treba da dobije dozvolu da igra na Australijan openu, ili ne?".

 

"Dejli ekspres" je ovako sumirao rezultate ankete:

"U januaru 2022., samo 14% Australijanaca je bilo radosno što je Đokoviću (tada privremeno) dozvoljeno da uđe u njihovu zemlju. Sada je takvih ljudi više nego dvostruko više u Australiji: 30% ispitanika se raduje što je Novaku data dozvola da doputuje (ukidanjem trogodišnje zabrane povratka, automatske za deportovana lica, prim. prev.).

Sa druge strane, broj Australijanaca koji veruju da Đokoviću ne treba dozvoliti da igra je dramatično pao, sa 71% na 41%".

U ovom opisu rezultata velike ankete koju je "Rezolv stratedžik" radio za WA Today, ipak se ne nalazi jedna važna stvar:

Iako Novak Đoković nema nijedan problem sa australijskom vlašću:

1)

a) na sudu je dokazano da je bio u pravu;

b) deportovan je samovoljom ministra;

v) tu kaznu je "odslužio" samom deportacijom

2) 

a) ne postoji više pravna prepreka da se vrati u Australiju;

b) nikad nije postojala prepreka, ni u januaru 2022, da igra na Australijan openu

... i pored svega toga - ako se samo 30% "raduje" Novakom povratku u Australiju, to  znači da je 70% tamošnjih žitelja protiv toga? Ili, ako obrnemo tumačenje rezultata na drugo pitanje: iako Nole ni u jednom aktuelnom trenutku ne krši nijedan zakon ili teniski ili medicinski propis, a naročito nijedan od uslova da igra na Australijan openu - čak 41% Australijanaca smatra da mu ne treba dozvoliti da igra na tom grend slemu. Čiji je svetski rekorder po broju trofeja. 

Šta mu je krivica? Neko će možda uzviknuti "To što je Srbin!", ali ne treba svoditi ovu priču na takve ocene. Ovde se radi o duboko ostrašćenom društvu, prenapregnutom zbog maltretmana kroz koji je prošlo tokom onih najgorih pandemijskih mera (o čemu je i pisano u tekstu "Novosti", pomenutom na početku ove vesti). Tu nijedan aktuelni propis, nijedna sadašnja odluka vlasti i nijedan zdravorazumski argument poput "ljudi, čovek ispunjava sve uslove da igra na Australijan openu, a uz to je i najveći šampion koji je ikada na tom turniru igrao" - nije dovoljan. Deo (australijske) mase će prema Novaku Đokoviću uvek biti u "raspni ga, raspni!" stanju svesti i, iako je taj procenat spao sa 71% na 41%, i dalje je u pitanju ogroman broj ljudi. Gotovo polovina tamošnje javnosti.

U takvu zemlju Novak Đoković uskoro kreće.

Na, možda, najteži zadatak u životu.

Ali, utisak je, verovatno i nikada rešeniji nije bio da jedan trofej osvoji.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!