ZAŠTO POMINJETE RUSIJU? Britanska karma se zove Jelena

Novosti online

08. 07. 2022. u 08:13

Jelena Ribakina, teniserka ruskog porekla, igraće finale Vimbldona, iako je igračima iz Rusije zabranjeno učešće ne prestižnom grend slemu.

ЗАШТО ПОМИЊЕТЕ РУСИЈУ? Британска карма се зове Јелена

FOTO: AP

Mlada Ribakina nastupa pod zastavom Kazahstana, ali je rodom iz Moskve, govori ruski jezik i definitivno je „noćna mora“ Britancima koji su učinili sve kako se upravo ruski ne bi čuo na Vimbldonu.

Stigla je na Vimbldon kao 23. teniserka sveta kojoj se nisu prognozirale velike šanse za završnicu turnira, jer je na travi ove godine stizala samo do drugog kola.

Jeleni Ribakini izgleda da se ipak svidela uloga autsajdera, a kao rođena Moskovljanka imala je veliku motivaciju da osveti kolege kojima je učešće na Vimbldonu zabranjeno.

Kada su Britanci doneli odluku da ne puste Ruse i Beloruse da se takmiče na trećem grend slemu u godini, verovatno nisu verovali da će se na turniru ipak naći rusko ime i da će stići čak do finala, što je privuklo veliku pažnju, te se pred novinarima našla pod baražnom paljbom.

- Već sam odgovarala na ta pitanja. A ponoviću i sada. Već duže vreme igram za Kazahstan. I zaista sam srećna zbog toga. Verovali su u mene i ne postavlja se pitanje kako se osećam. Igrala sam i na Olimpijskim igrama i FED kupu - rekla je Ribakina.

Naredna pitanja bila su da li se i dalje oseća kao Ruskinja, budući da je rođena u Moskvi.

- Šta vam to znači kako se osećam? Zašto pominjete Rusiju? Došla sam ovde da igram na najvećoj pozornici. Saosećam sa onima koji nisu mogli da dođu ovde, ali ja sam ovde samo da bih igrala - rekla je Jelena, i ne igrala, već ušla u teniske anale.

Ne samo da je Kazahstanu donela istoriju, jer ta zemlja nikada nije imala predstavnicu u finalu grend slema, već je i osvetila ruske igrače kojima je bila zabranjeno da kroče na londonsku travu.

Podsećanja radi, Ribakina je pod ruskom zastavom igrala od 2013. do 2018. godine, što znači da je, kada je bila juniorska treća teniserka sveta, nastupala kao Ruskinja.

BONUS VIDEO: Veličanstveni Novak

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MORAO SAM DA IGRAM POD RUČNOM: Nadal brutalan posle poraza u Barseloni, navijači zabrinuti