SEĆATE LI SE GREN SLEM KUPA? Imao najveći nagradni fond, "utopio se" u Završni turnir sezone, Đoković bi dominirao po današnjim pravilima

Novosti online

25. 12. 2021. u 13:51

LjUBITELjI tenisa srednje i starije generacije imali su tokom devedesetih godina prošlog veka priliku da gledaju zanimljivo takmičenje u organizaciji ITF.

СЕЋАТЕ ЛИ СЕ ГРЕН СЛЕМ КУПА? Имао највећи наградни фонд, утопио се у Завршни турнир сезоне, Ђоковић би доминирао по данашњим правилима

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

U Minehenu je od 1990. do 1999. godine, kada je spojen sa ATP svetskim šampionatom u današnji Završni turnir, održavan Gren slem kup. To takmičenje okupljalo je 16 igrača (12 u poslednja dva izdanja) koji su imali najbolji učinak na četiri turnira iz gren slem serije. 

imao je devet različitih šampiona za deset godina, a jedini koji ga je dva puta osvajao bio je legendarni Pit Sampras. U ženskoj konkurenciji odigrana su samo dva turnira, a pehar su po jednom osvojile sestre Vilijams.

Ostavština Gren slem kupa može da se vidi u pravilima za plasman igrača na sadašnji Završni turnir, gde učestvuje osam najboljih igrača sa ATP liste - sa jednom začkoljicom - uoliko teniser koji je osvojio neki od gren slemova nije u Top 8 na ATP listi, ajeste u Top 20, on će na Završnom turniru zameniti osmoplasiranog sa ATP liste.

Ovo se desilo samo jednom - 2004. godine tadašnji šampion Rolan Garosa, Gaston Gaudio, upao je umesto osmog igrača sveta Andrea Agasija.

Gren slem kup ostao je upamćen kao turnir sa najvećim nagradnim fondom u to vreme. Pobednik je dobijao dva miliona dolara, a primera radi, ceo nagradni fond na Vimbldonu 1990. je iznosio 3,8 miliona funti.

Da se kojim slučajem Gren slem kup igrao ove godine, kojih 16 tenisera bi igralo na njemu?

Novak Đoković i na toj listi je naravno prvi pošto je osvojio tri mejdžorsa i igrao finale četvrtog. Tu su i svetski reket broj dva Danil Medvedev i broj tri Saša Zverev, koji je doduše tek peti po učinku na gren slemovima jer su ispred njega Ciciaps i, zanimljivo, Mateo Beretini koji je sa jednim finalom i dva četvrtfinala odmah iza Noleta i Medvedeva.

A šta je sa ostalima? Od osam učesnika Završnog turnira, među 16 na Gren slem kupu bilo bi mesta za sedmoricu. Kasper Rud učinkom na gren slemovima nije ni u TOP20 a najbolji rezultat mu je četvrto kolo Australijan opena. 

Od prvih 16 sa ATP liste ne bismo gledali ni dve rezerve iz Torina Sinera ni Norija, ali bi zato mesta bilo za španskog vunderkinda Alkaraza i za Ruse Karaceva (bio treća rezerva u Torinu) i - Hačanova. 

Imajući u vidu da bi Rafael Nadal zbog povredepropustio i ovo takmičenje, kao što je preskočio i torino, njegovo mesto u minhenskoj Olimpijahale na ovom fiktivnom turniru zauzeo bi Mađar Fučovič.

Zanimljivo bi bilo gledati ovaj turnir, koji je bio više u duhu tenisa i zbog toga što se igrao po kup sistemu od početka do kraja, a ne kao Završni turnir, koji ima takmičenje po grupama pre polufinala. Koliki bi bio nagradni fond ako bi se sledio odnos prema Vimbldonu koji je važio 1990? Pobedniku bi pripalo oko 20 miliona dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Rud prestigao Sinera (VIDEO)