A SAD - DESANT! Novak Đoković godinu protkanu rekordima, ali i tugom, završava uz novi juriš

Đ. S.

21. 11. 2021. u 22:14

TRI grend slema, titula u rodnom gradu, rekordni broj nedelja na vrhu, najviše masters trofeja... Kada se podvuče crta ispod tekuće godine, Novak Đoković ima i te kako razloga za zadovoljstvo.

А САД - ДЕСАНТ! Новак Ђоковић годину проткану рекордима, али и тугом, завршава уз нови јуриш

Foto: AP

Tačno je da će ostati žal zbog propuštenih šansi u Tokiju i Njujorku da se objedine kalendarski i "zlatni slem", u subotu je poraz od Zvereva označio i oproštaj od napada na šestu krunu na završnim mastersima, ali sve u svemu, da je Novaku neko ponudio ovakav rasplet u januaru 2021. verovatno bi ga bez razmišljanja potpisao.

Jer, malo ko je verovao da će posle nešto slabijeg završetka 2020. srpski teniser uspeti da se izjednači sa Rafom i Rodžerom po broju grend slemova, započne 311. nedelju na čelu ATP liste. Glatko izgubljeno finale Rolan Garosa, disvkalifikacija sa Ju-Es opena i bezvoljan finiš u Londonu na završnom mastersu. Činilo se da je Đoković u slobodnom padu. Međutim, pokoravanje Australije početkom 2021. rekordni deveti put, utabalo je stazu za godinu vrhunskih dostignuća i rekorda. Pritom je u martu proslavljena i ta sedmica više od Rodžera kao svetski broj jedan, današnjim izlaskom nove ATP liste ta brojka je uvećana na 349.

Prolećna proklizavanja u Monte Karlu, prvom beogradskom turniru i Rimu, Novak je nadomestio titulom na drugom izdanju takmičenja u prestonici Srbije i osokljen titulom krenuo po trofej Rolan Garosa. Do njega je stigao učinivši nešto što se činilo nemogućim - pobedom nad Rafaelom Nadalom u polufinalu, zatim i preokretom protiv Cicipasa u finalu. Usledila je zatim i šetnja kroz London i verovatni najslađi zalogaj jagoda sa šlagom, budući da je osvajanjem Vimbldona Đoković stigao do 20. grend slem "recke" i poravnao se na večnoj listi sa najvećim rivalima.

I kada je delovalo da će Novak u zalazak sunca 2021. odjahati sa epitetom najuspešnije godine u istoriji, desili su se pehovi na OI u Tokiju i finalu Njujorka, gde su ga Zverev i Medvedev "spotakli" u pohodu na istoriju. Preostale obaveze, Novak je ispunio polovično - u Parizu je titulom potpisana 37. rekordna masters titula, ali je Torino ostao nepokoren, a šesti uzastopni put je Đoković ostao bez trofeja završnog mastersa.

Sve u svemu, nije mali broj onih koji bi 2021. izjednačili sa najboljim godinama Đokovićeve karijere, 2011. i 2015. Sada sledi kratak predah i "desant" na Inzbruk i napad na trofej Dejvis kupa sa reprezentacijom Srbije, koja je upravo počela s pripremama za taj juriš.


BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu
 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni