OVO SE NE DEŠAVA ČESTO: Novak Đoković čestitao indijski praznik, a evo i zašto

D. N.

04. 11. 2021. u 17:01

NOVAK Đoković je neočekivani slobodan dan na mastersu u Parizu iskoristio da se što bolje pripremi za novi izazov, ali i da čestita jedan praznik o kome se u Srbiji ne zna baš mnogo.

ОВО СЕ НЕ ДЕШАВА ЧЕСТО: Новак Ђоковић честитао индијски празник, а ево и зашто

Tanjug/AP

Naime, u Indiji se proslavlja Divali, petodnevni praznik koji su vernici hinduizma uveli kao nešto što bi se modernim rečnikom nazvalo "festivalom svetla", a zapravo ima korene u starim sanskritskim tekstovima.

Tokom Divalija, ne samo vernici, već brojni narod u Indiji, Mauricijusu, Paksitanu, Mijanmaru, Nepalu, Šri Lanci, Singapuru, Maleziji, Fidžiju, Trinidadu i Tobagu, Surinamu i Gvajani, ali i širom sveta gde ima iseljenika sa tih područja, proslavljaju - pobedu svetlosti nad tamom.

Hinduisi, kao većina koja slavi ovaj praznik (koji je u pomenutim zemljama državni praznik), tada se mole jednoj od svojih boginja (Lakšmi), pale razne male svetiljke i velike vatromete. Oni koji su sa tih područja a nisu pripadnici pomenute vere - prosto na svoje načine proslavljaju pomenutu "pobedu svetla" u iskonskoj borbi sa tamom.

Tanjug/AP

Paljenje svetiljki u Indiji za praznik Divali

Naravno, paljenje vatre u sklopu proslavljanja svetlosti nije nesvakidašnje ni u našim područjima (običaj "lile" se i dalje upražnjava u mnogim krajevima), a i u pravoslavlju se  često ističu Hristove reči iz besede na gori: "Tako da se svijetli vaše vidjelo (svetlost) pred ljudima, da vide vaša dobra djela, i slave Oca vašega koji je na nebesima".

Uz to, nekako sasvim prirodno, idu i reči svetog apostola Pavla iz prve poslanice Solunjanima, "Ali vi, braćo, niste u tami, da vas dan kao lupež iznenadi; jer ste vi svi sinovi svetlosti i sinovi dana: nismo noći niti tame."

FOTO: Tanjug

Novak Đoković

Najbolji teniser sveta, koji je kao vernik SPC mnogo puta pomagao njene svetinje, prosto je iskoristio činjenicu da mnogi njegovi navijači sa indijskog potkoninenta, a zapravo više od milijardu ljudi, u ovih pet dana proslavlja pomenuti praznik - da im ga i čestita. To je učinio rečima:

- Srećan Divali svima koji ga slave. Želim vam mir, ljubav i svetlost.

Novak Đoković se, podsetimo, trenutno nalazi u Parizu gde ga od petka čeka završnica tamošnjeg mastersa.

BONUS VIDEO - Đoković u vožnji biciklom po Keju

PRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)