KO JE MATEO BERETINI? Uzeo Novakov turnir, do ušiju zaljubljen u prelepu Hrvaticu

Novosti online

08. 06. 2021. u 22:12

MATEO Beretini izgradio je svoj put do teniskog vrha i top 10, ali želi da napravi veliki karijerni iskorak protiv Novaka Đokovića.

КО ЈЕ МАТЕО БЕРЕТИНИ? Узео Новаков турнир, до ушију заљубљен у прелепу Хрватицу

Mateo Beretini foto: EPA

Momak rođen 1996. godine nedavno je u Beogradu na Serbia Openu došao do svoje prve titule u 2021. godini i četvrte u karijeri, a suđeno mu je bilo da se okrene igri sa reketom, u kojoj je već dugo u samom vrhu.

Rođen je u porodici pasioniranih ljubitelja tenisa, mama Klaudija obožava ovaj sport, na njega je po tom pitanju uticao i brat Jakop.

Mateo se prvo bavio džudom i plivanjem, ali kada je uzeo reket u ruke, bilo je jasno da će život posvetiti ovom sportu, što je donelo i top 10 krajem 2019. godine.

Prvi veći iskorak napravio je na Fjučers F21 nivou u Italiji, u avgustu 2013. godine, potom se dokazao i u Antaliji u Turskoj, a 2015. došao je do prve titule na profi nivou, na italijanskom F30 turniru (Santa Margerita di Pula).

Nakon toga, povreda levog kolena je usporila proboj, pa je pravi ATP uspon imao 2017. godine. Došao je do ITF titule u Oberentfeldenu, na čelendžer nivou bio je finalista u Gvangžuu, Portorožu i Istanbulu, a prvi čelendžer osvojio je na šljaci San Benedeta u Italiji.

Onda je 2017. završio kao 135. igrač sveta, debitovao je potom na Grend slemu, na Australijan openu, ali i u Dejvis kupu kao reprezentativac Italije.

Na Rolan Garosu je došao do prve Grend slem pobede, što ga je uvelo u top 100 prvi put u karijeri. Onda je na red došla i prva ATP titula, osvojena u Gštadu, protiv Roberta Bautiste Aguta u finalu na šljaci. U 2019, osvojio je još dve titule, u Budimpešti i Štutgartu, takođe u 250 seriji, ali je privukao veliku pažnju na Vimbldonu i US openu.

U Engleskoj je postao najmlađi Italijan koji je došao do osmine finala, tu ga je pobedio idol Rodžer Federer, dok je u Njujorku došao do polufinala i ispao od Rafaela Nadala. Ovaj put, nije mu se ostvarila želja da protiv Rodžera zaigra i na Rolan Garosu, sigurno bi bio i drugačiji odnos snaga.

Inače, 2019. je završio kao 10. igrač sveta, našao se i na završnom turniru ATP u Londonu, ujedno, poneo je nagradu za igrača koji je najviše napredovao u sezoni. Povrede su ga opet sputale u 2020. godini, ali je 2021. godinu otvorio na sjajan način, pomogao je Italiji da dođe do finala ATP kupa u Melburnu, a sada je šampion i Serbia Opena, čime je napravio dobru uvertiru za sezonu na šljaci.

Italijan je trenutno u vezi s Ajlom Tomljanović, hrvatskom teniserkom koja nastupa za Australiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!