OSVOJIO MEDALJU ZA SRBIJU, PA PREŠAO DA NASTUPA ZA HRVATSKU: Janić sportski presedan, koji će doživotno dobijati srpsku nacionalnu penziju

Novosti online

29. 01. 2021. u 11:01

VLADA republike Srbije donela je rešenje kojim se trojici srpskih sportista dodeljuje državna penzija zbog uspeha koji su imali na velikim takmičenjima noseći dres sa nacionalnim grbom.

ОСВОЈИО МЕДАЉУ ЗА СРБИЈУ, ПА ПРЕШАО ДА НАСТУПА ЗА ХРВАТСКУ: Јанић спортски преседан, који ће доживотно добијати српску националну пензију

Foto: EPA

Rešenja su doneta pre nekoliko dana i objavljena su u Službenom glasniku Republike Srbije, prema kojem su ovog januara penzioneri postali odbojkaš Dragan Stanković, veslač Marko Marjanović i kajakaš Stjepan Janić.

Stankoviću je penzija dodeljena zbog bronze na Evropskom prvenstvu u Rimu 2005. godine, Janić je nagrađen doživotnim nacionalnim primanjem zbog srebra na Svetskom prvenstvu u Kajaku održanom u Segedinu 1998. godine, a Marko Marjanović je dobio penziju zbog srebra na Svetskom prvenstvu, koje je održano u Minhenu 2007. godine.

Ovde svakako najinteresantnije ime predstavlja Stjepan Janić, iako je možda javnosti u Srbiji i najmanje poznat. Razlog je to što je Janić od 2004. godine odlučio da promeni dres i da umesto grba Srbije i Crne Gore na grudima ima grb Hrvatske.

Sa Hrvatskom je kasnije takođe osvajao medalje, a nastupao je i na Olimpijskim igrama u Pekingu za ovu reprezentaciju, kada mu je malo falilo da osvoji medalju.

U rešenju se navodi da će Janić dobijati doživotni mesečni prihod od Srbije u iznosu od dve prosečne neto zarade u zemlji za mesec decembar prethodne godine.

- Dodeljuje se nacionalno sportsko priznanje sportisti Stjepanu Janiću, za osvojenu srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu, u olimpijskom sportu – kajak, održanom u Segedinu, Mađarska, 1998. godine, u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini dve prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike - navodi se u saopštenju

Prema poslednjim podacima, prosečna plata u Srbiji iznosila je 60.926 dinara, tako da Janić može da očekuje iznos od oko 120.000 dinara mesečno.

Interesantno je da i Mićo Janić, brat Stjepana Janića, dobija nacionalno sportsko priznanje još od avgusta 2019. godine.

SPORTSKA KAJAKAŠKA PORODICA, SESTRA DVOSTRUKA OLIMPIJSKA ŠAMPIONKA

Stjepan Janić je sin legendarnog jugoslovenskog kajakaša Milana Janića iz Bačke Palanke. Njegov brat Mićo, koji je takođe osvojio srebro u Segedinu 1998. godine za našu zemlju, takođe je od 2004. nastupao za Hrvatsku.

Interesantno je da im je sestra takođe proslavljena kajakašica Nataša Janić.

Ona je prvo nastupala za Jugoslaviju od 1996. do 2001. godine, potom za Mađarsku, za koju je osvojila i tri zlatne i jednu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Atini i Pekingu.

Nataša je do 2012. nastupala za Mađarsku, a od 2013. se vratila u Srbiju i ponovo nastupala za našu zemlju, ali nakon toga nije više ostvarivala velike rezultate kao što je to bio slučaj u prošlosti.

Foto: EPA

 

ŠTA SU NACIONALNA SPORTSKA PRIZNANjA POZNATA KAO SPORTSKA PENZIJA?

Nacionalna sportska priznanja koja se u narodu nazivaju sportskim penzijama uvedena su 2007. godine i uprkos Terzićevim rečima stiču se sa osvojenom medaljom, bez obzira na broj nastupa u reprezentaciji, kao i to da li je posle sportista odbio da igra za svoju zemlju.

Zakon kaže da se nacionalna sportska priznanja u vidu doživotnih mesečnih primanja dodeljuju osvajačima medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima, kao i nosiocima svetskih rekorda u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama i osvajačima Dejvis ili Fed kupa međunarodne teniske federacije.

Nekada su sportisti već sa 35 godina života sticali pravo na početak mesečne isplate nacionalnog priznanja, dok je pre nekoliko godina starosna granica za početak primanja pomerena na 40 godina, koliko je Janić napunio u novembru 2020. godine.

Foto: EPA

 

U javnosti se u prošlosti u više navrata povela polemika da li zakon treba da se revidira, kako bi "sportsku penziju" dobijali oni koji su zaista i zadužili Srbiju u sportu, a jedno od pitanja je upravo i to što mogu da je dobiju i oni koji su kasnije prešli da nastupaju za drugu zemlju.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KREĆE NAJVEĆI CIRKUS U KINI: Aston Martin najbrži na treningu