RAZLIČITI SVETOVI: Ovoliko će Hrvati dobiti od države za svetsko zlato u vaterpolu, a u Srbiji je novčana nagrada daleko drugačija!

Novosti online

18. 02. 2024. u 20:15

Svetsko prvenstvo u vaterpolu 2024. čiji je domaćin bila Doha okončano je na dramatičan način, ali je i dan kasnije zanimljivo.

РАЗЛИЧИТИ СВЕТОВИ: Оволико ће Хрвати добити од државе за светско злато у ватерполу, а у Србији је новчана награда далеко другачија!

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, zlato je pripalo, treći put u istoriji, Hrvatskoj - koja je posle pravog vaterpolo trilera pobedila Italiju, iako se činilo da će "azuri" osvojiti titulu.

Hrvati su se danas vratili kući, tamo su ih sačekali srećni navijači, ali ih čeka i novac.

Kako javljaju lokalni mediji, pored novca od organizatora takmičenja, FINA, a nagrada za šampione planete je 74.000 evra što dele 15 igrača, svi članovi stručnog štaba i Savez, hrvatski vaterpolisti će prilično zaraditi i od državnih nagrada.

Propis u zemlji naših komšija, 2023. doneti "Pravilnik o dodeli Državne nagrade za sport 'Franjo Bučar' i državne nagrade za vrhunska sportska postignuća", prvaci sveta se nagrađaju na sledeći način:

- svaki reprezentativac dobija po 14.350 evra

- selektor dobija 14.350 evra

- svi ostali članovi stručnog štaba dele sumu od 19.150 evra.

U Srbiji stvari stoje drugačije.

"Uredba o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama" predviđa, članom 7, šta se dešava kada se radi o sportovima u koje spada vaterpolo.

Taj član glasi ovako

"Za osvojenu medalju na svetskom prvenstvu u ekipnim ili pojedinačnim sportovima u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini, ili za učešće u finalu Dejvis kupa ili Fed kupa Međunarodne teniske federacije, dodeljuje se novčana nagrada za svakog osvajača medalje i glavnog trenera ekipe, tj. trenera sportiste u iznosu od:

1) 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za zlatnu medalju;

2) 25.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za srebrnu medalju;

3) 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za bronzanu medalju.

Novčane nagrade iz stava 1. tač. 1)–3) ovog člana isplaćuju se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije važećim na dan isplate".

Dakle, dok je u Hrvatskoj nagrada za sportiste koji u olimpijskoj disciplini, kao što je vaterpolo, osvoje zlato - po 14.350 evra, Srbija za svoje sportske junake koji ostvare takav podvig - isplaćuje više nego dvostruko više, po 30.000 evra.

Podsetimo, Hrvati su u subotu treći put postali prvaci sveta u vaterpolu, nakon Melburna 2007. i Budimpešte 2017.


Izabranici selektora Ivice Tucka su u četvrtfinalu eliminisali Srbiju iz borbe za medalje (15:13), potom su savladali Francuze (11:11, pa 6:5), a onda i Italiju.


Srbija je, podsetimo, šampionat planete završila porazom od Grčke i zauzela šesto mesto.

Bonus video: "Delije" poslale poruku Rusiji na meču Crvena zvezda - Voždovac

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!