ZAPAD GLEDA I NE VERUJE: Evo šta je Rusija uradila sa sportistima koji ne mogu na Olimpijske igre "Pariz 2024"

Novosti online

26. 12. 2023. u 16:20

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, pa i prateći sportski segmenti koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Najnovije vesti na tu temu upravo se tiču tih sankcija, odnosno odgovora na njih kojima je pribegla ruska država.

ЗАПАД ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Ево шта је Русија урадила са спортистима који не могу на Олимпијске игре Париз 2024

Ilustracija - Tanjug / AP

No, pođimo redom.

Od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne zemlje se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i Rusku Federaciju, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

Sankcije u vidu toga da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, pa i sportisti u mnogim pojedinačnim sportovima, dovele su do toga da mnogi uopšte ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni, pa su mnogi i propustili kvalifikacije za predstojeće Olimpijske igre, Pariz 2024.

Za sada, pravo učešća na pariskim Igrama ima svega šest ruskih pojedinačnih sportista (Međunarodni olimpijski komitet je prvobitno saopštio da je u pitanju njih osmoro, ali je 14. decembra sam korigovao sopstveno saopštenje), no ostali su ovog utorka dobili sjajnu vest iz Kremlja.

Naime, Ruska Federacija će svojim sportistima koji su očekivali da će biti deo olimpijske priče u Parizu - isplatiti sve prinadležnosti, kao da su na Igrama učestvovali.

A, pritom, em novac nije mali, em su isplate već počele.

Evo o kojim sumama se radi:

Ruski gimnastičari / FOTO: AP

Olimpijski komitet Rusije isplaćuje kompenzacije onima koji ne mogu na Olimpijske igre po sledećim parametrima:

Za svaki mesec 2023. godine i za svaki na početku 2024, svi članovi olimpijskih ekipa dobiće po 150.000 rubalja, što je nešto malo manje od 1.500 evra po najnovijem kursu.

Svaki osvajač olimpijske bronze koji zbog sankcija ne može da ide na ovogodišnje Igre dobiće po 250.000 rubalja, odnosno oko 2.500 evra mesečno.

Osvajači srebra koji ne mogu na pariske Igre, a na njima je trebalo da učestvuju, dobiće po 350.000 rubalja, tj. skoro po 3.500 evra.

I, konačno, olimpijski šampioni koji zbog aktuelnih zabrana ne mogu Olimpijske igre 2024, dobiće po 500.000 rubalja, odnosno oko 5.000 evra mesečno, kao kompenzaciju za neostvarenu sportsku i finansijsku dobit.

Sredstava su već uplaćena za 127 ruskih sportista iz 15 vidova sportova.

Na prethodnim Olimpijskim igrama, održanim u julu i avgustu 2021. u Tokiju, Rusi su, nastupajući pod imenom "Sportisti Ruskog olimpijskog komiteta", osvojili 20 zlatnih medalja, 28 srebrnih i 23 bronzane.

Osvajača je bilo nešto više nego navedenih medalja, jer su odličja osvajana i u ekipnim sportovima (u pitanju su bili sinhrono plivanje, ekipna gimnastika i to kod oba pola, ekipno mačevanje i to u tri discipline, plivačka štafeta, ženski i muški basketaši 3 na 3, tenis - mešoviti dubl, odbojkaši, rukometašice i tandem-biciklizam).

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!