RUSIJA OVO NIJE MOGLA NI DA SANJA: Ukinut jedan uslov Rusima da bi se takmičili - ali koji!

Novosti online

23. 12. 2023. u 20:00

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, pa i prateći sportski segmenti koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Najnovije vesti na tu temu upravo se tiču tih sankcija, koje su dovele do situacije koja se Rusima baš i neće svideti.

РУСИЈА ОВО НИЈЕ МОГЛА НИ ДА САЊА: Укинут један услов Русима да би се такмичили - али који!

FOTO: Tanjug/AP

No, pođimo redom.

Od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i Rusku Federaciju, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

Sankcije u vidu toga da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, pa i sportisti u mnogim pojedinačnim sportovima, dovele su do toga da mnogi uopšte ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni.

Međutim, Međunarodna gimnastička federacija otišla je prošlog meseca najdalje - dozvoljava Rusima da se takmiče, ali pod uslovima kakvi dosad nisu zabeleženi.

Ruski gimnastičari / FOTO: AP

Evo i koji su najvažniji uslovi, kako je to nedavno navela ruska agencija "RIA Novosti":

"1) Na nadmetanja mogu da dođu samo oni sportisti koji nisu javno podržavali specijalnu vojnu operaciju i nemaju veze sa oružanim snagama;

2) sportistima se ne dozvoljavaju nacionalni simboli na njihovoj opremi. Uz to, zabranjeno je svako intoniranje ruske himne i (dosad nezabeleženo) javno verbalno iskazivanje kom narodu se pripada;

3) zainteresovani za međunarodna takmičenja moraju da napišu molbu na engleskom jeziku, a o njoj se će odlučivati u roku od 30 dana;

Uz to, pored sportista, samo šef delecije, trener, doktor i fizioterapeut mogu da dobiju dozvolu da dođu na takmičenja, nikakva druga zvanična lica".

A onda - novo poniženje

Danas je ta ista novinska agencija objavila i "važnu promenu" koju je Međunarodna gimanstička federacija uvela za Ruse.

Naime, "više ne važi propis da Rusi, kao neutralni sportisti, moraju da nastupaju u svetlo plavoj opremi. Slobodni su u izboru boja, ali, koju god opremu da odaberu - Međunarodna gimnastička federacija mora najpre da je odobri pre takmičarskih nastupa u njoj".

Ponižavanja su, dakle, nastavljena, iako je Rusija svetska sila u pomenutom sportu: na poslednja tri izdanja olimpijskih igara, ruski gimnastičari i gimnastičarke su osvojili 33 medalje, više od bilo kog konkurenta.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu