UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

Novosti online

10. 12. 2023. u 21:57

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. Jer, iako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne kada se radi o pomenutoj državi, poslednji potez koji je povukao Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izazvao je burnu reakciju Ukrajine.

УКРАЈИНА ПОВЛАЧИ РАДИКАЛНИ ПОТЕЗ: Ово многи нису очекивали, чак су и Руси збуњени пред Олимпијске игре Париз 2024

Foto: Piksabej

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u završnici jesenje ofanzive ukrajinskih snaga snaga, ali i novim prodorima ruskih (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo, pred ovaj vikend članovi Izvršnog komiteta MOK-a su postavili nove, izuzetno stroge uslove za učešće Ruske Federacije na Igrama čiji je domaćin Pariz 2024. godine. Ali, iako je u pitanju maltene ultimatum, zbog kog čak i jedna od najvećih sportskih zvezda Rusije ne želi da ide na pariskoe Igre, Ukrajina najavljuje da će bojkotovati predstojeće olimpijsko nadmetanje.

Razlog?

Činjenica da je ostavljena mogućnost da čak i jedan jedini ruski sportista tamo učestvuje.

Evo kako je o tome izvestila ruska agencija "RIA Novosti":

- Ukrajina može da odustane od učešća na Olimpijskim igrama zbog dozvole Rusima. U tamošnjem (ukrajinskom) ministarstvu sportova nikako da bude mira.

Ministar omladine i sporta Matvej Bednij je primetio da ako u Kijevu vide "nekonstruktivnu poziciju" MOK-a, "koji bude podržavao učešće Rusa, u tom slučaju učešće Ukrajinaca nije moguće - piše pomenuta agencija, dodajući pitanje:

"I oni ove uslove nazivaju podršku Rusima?", a pritom misle na sledeći propis MOK-a:

  • Ruskim sportistima koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija, opreme koja pritom nije u bojama ruske zastave, ali i bez grba, zastave i himne Ruske Federacije tokom nadmetanja;
  • U ovom trenutku 11 sportista iz pomenute dve države ispunjava uslove za učešće, njih osam iz Rusije i tri iz Belorusije;
  • Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • "Veoma ograničen broj" ruskih sportista sme na kraju da bude kvalifikovan za Olimpijske igre 2024;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportisti koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja