PREOKRETI, UDARANJE GLAVOM O REKLAME, PSOVKE... Odbojkašice Srbije dobile veliki derbi na na Evropskom prvenstvu!

Novosti online

21. 08. 2023. u 18:52 >> 18:56

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije ostvarila je i treću pobedu na Evropskom prvenstvu: posle Ukrajine i Slovenije, pred našom nacionalnom selekcijom "pala" je i moćna Poljska, a rezultat 3:1, po setovima 18:25, 25:13, 25:23, 25:18 samo donekle otkriva koliko je ovaj derbi bio zanimljiv.

ПРЕОКРЕТИ, УДАРАЊЕ ГЛАВОМ О РЕКЛАМЕ, ПСОВКЕ... Одбојкашице Србије добиле велики дерби на на Европском првенству!

Screenshot RTS

Startna postava u sastavu Ognjenović, Buša, Uzelac, Aleksić, Stevanović, Bošković i libero Jegdić rano je ušla u greške, a kako su se one umnožavale dok je set odmicao, ta deonica je izgubljena bez neke velike borbe. Prosto, sa deset "neiznuđenih" kikseva, odnosno tako "poklonjenih poena", protiv Poljske koja je napravila samo dve greške iz igre, a jednu iz servisa, Srbija baš i nije imala šta da traži protiv vrlo kvalitetnog rivala. Bar u tim momentima.

Ali, prvi veći predah, onaj između dva segmenta meča, iznedrio je dolazak "neke sasvim drugačije" srpske ekipe na igralište.

Raspucala se Tijana Bošković, briljirale u bloku čas Jovana Stevanović, čas Maja Aleksić, nadmudrivala suparnice kapiten Maja Ognjenović, i to ne samo u svojoj osnovnoj ulozi, tehničara, već i u bloku, pa je Poljska za tili čas "samlevena" i tako se došlo do izjednačenja na 1:1.

A onda, treći set. Dramatičan po više osnova. Poljska ga je bolje započela, potom Srbija uzvratila, da bi zatim naše odbojkašice gubile sa 13:16 kada su krenule u preokret. Serijom 7:1 su preuzele vođstvo od tri razlike, da bi potom poljska ekipa servisima opteretila Saru Lozo i ponadala se da bi mogla do svog preokreta, izjednačivši na 20:20. Međutim, "gromovi" Boškovićeve, te dva izvrsna poteza Maje Aleksić u samoj završnici seta, doneli su Srbiji 2:1 i primakle je na korak od pobede.

Ali, u četvrtoj deonici isprva nije bilo lako. Taman se izgradi prednost, a onda strepnja - jer je libero Aleksandra Jegdić glavom udarila u reklamu.

Screenshot RTS

Srećom, nije bilo nikakve teže povrede, nastavila je da igra (i to odlično), a kako je to činila i čitava ekipa Srbije, selektor suparnika Stefano Lavarini počeo je da psuje prilikom tražešnja tajmauta.

Malo je to "prodrmalo" njegovu ekipu, koja je uspela da posle 16:10 priđe na 17:14, no onda je selektor Srbije Đovani Gvideti zatražio minut predaha, posle čega je na sjajne servise Sare Lozo izgrađena nenadoknadiva prednost, 21:14, od čega se Poljska nije oporavila.

Radost srpskih odbojkašica posle pobede nad Poljskom / Screenshot RTS

Posle dana odmora, u četvrtak će Srpkinje od 20 časova igrati protiv Mađarske, a dan kasnije u istom terminu protiv Belgije.

KRAJ! Srbija - Poljska 3:1 (18:25, 25:13, 25:23, 25:18)

22:17 - Veoma dug poen koji, za razliku od dva takva prethodna, osvaja Poljska.

22:16 - Nove izmene u selekciji Poljske, poslednji pokušaj da se napravi veliki preokret.

20:14 - Prvo prekinuta mini-serija rivalki, a onda as Sare Lozo za odlazak na +5, da bi potom Poljska pogrešila i to je šest razlike za Srbiju!

17:14 - Velika, velika borba. Srbija ima prednost, ali briljiraju sve više i Poljakinje. Dva poena zaredom osvajaju blokom. Gvideti traži tajmaut. Imala je Srbija 16:10, pa 17:12, a sada samo +3.

15:10 - Nastavlja se rapsodija srpska selekcije sredinom četvrtog seta, +5 je, Poljska traži nove izmene, za bolju igru na mreži.

12:9 - Seriju 3:1 pravi Srbije, zahvaljujući dobroj odbrani, ali i potezima Tijane Bošković u napadu.

9:8 - U naletu su Poljakinje nakon što je libero Srbije Aleksandra Jegdić u velikoj želji da se domogne lopte koja je izlazila van igrališta - glavom udarila u reklamu. Srećom, dobro je i nastavila je da igra.

8:4 - Nova "kontra" Srbije, posle servisa na nezagrejanu rivalku - Tijana Bošković iz "druge linije" šalje loptu brzinom od 95 kilometara na sat za odlazak na +4. Poljska traži tajmaut, njen selektor koristi i psovke na italijanskom...

7:4 - Tri poena zaredom osvaja naša selekcija, as Sare Lozo tera Poljsku na izmenu, kako bi se popravio prijem servisa. Fedusio je zamenika Rožansku.

4:4 - Ujednačena borba na početku četvrte deonice.

0:1 - Srpska selekcija blokom "otvara" četvrti set.

25:23 - Set za Srbiju! Maja Ognjenović je servirala, a potom Maja Aleksić izblokirala smeč Poljske!

Radost posle trećeg seta / Screenshot RTS

24:23 - Maja Aleksić "uzvraća udarac" u ovom svojevrsnom "nadmudirvanju srednjih blokera". Srbija dolazi do set lopte. 

23:23 - Katarina Lazović je ušla umesto Jovane Stevanović, servirala je, ali Poljska je imala idealan prijem i potom osvojile poen. Novo izjednačenje.

23:22 - Blok-aut donosi poljskoj ekipi izjednačenje, ali potom 23. poen Tijane Bošković vraća prednost Srbiji.

22:21 - Tijana Bošković sa distance šalje loptu brzinom od 94 kilometara na sajt i osvaja poen!

21:21 - Greše Poljakinje iz servisa, ali potom dobrim smečom osvajaju poen - nije bila uspešna odbrana Srbije čak ni uz korišćenje noge u nameri da se lotpa primiri.

20:20 - Kakva drama! Napale su Poljakinje servisima Saru Lozo, a još važnije, "popravile igru u bloku, čak i 1 na 1, pa su došle do izjednačenja.

19:17 - Greše Poljakinje, gube sada sa dva razlike, a njihov selektor Lavarini traži tajmaut.

18:17 - Posle dva uzastopna poena, a svoj 20. je osvojila Tijana Bošković, Srbija je preuzela vođstvo!

16:16 - Tri poena zaredom osvaja Srbija! Sve na servise Maje Aleksić, nerešeno je.

14:16 - Maja Aleksić iz desnog ugla osvaja poen, Srbija se približava na -2 nakon što je napravila dve uzastopne greške (Stevanovićeva je prejako servirala, a zatim Boškovićeva u narednoj razmeni poslala loptu u aut).

12:14 - Veoma lep, a i važan poen pripada Srbiji. Dugo su se ekipe borile kome će pripasti, a onda je Maja Ognjenović jednom rukom digla loptu iza sebe, Jovana Stevanović smečom primakla našu reprezentaciju na dva poena razlike (a onda asom i na 13:14!)

11:14 - Aleksandra Uzelec napušta igru, ulazi Sara Lozo. Poljska već dva, tri minuta održava tri poena prednosti.

7:9 - Ređaju se dobri potezi i jedne i druge ekipe, Poljska ima blagu prednost, a Tijana Bošković ne dozvoljeva da se ona uveća

5:6 - Raspmalsala se borba u trećoj deonici posle dve početne u kojima je samo po jedna dominirala.

25:13 - set za Srbiju! Uz dva asa, jedan blok, a 14 smečeva za koje nije bilo rešenja, srpske odbojkašice su osvojile drugu deonicu i poravnale na 1:1!

20:10 - Bianka Buša osvaja 20. poen za Srbiju u drugom setu.

17:9 - Kakav poen! Srbija ga je osvojila posle borbe "za večnost", lopta je prelazila sa jedne na drugu stranu mreže, ređali su se napadi i obostrane defanzivne bravure, a onda je blok Maje Ognjenović "presudio". Sjajan poen, sjajan.

16:8 - Odlična reakcija kapitena Srbije, Maje Ognjenović, na mreži - smeč "iz prve" posle greške Poljske.

14:7 - Tajmaut traži stručni štab Poljske. Kao u prvoj deonici Srbiji, sada poljskoj reprezentaciji baš ništa ne ide od ruke. Ali, za razliku od uvodne deonice kada su Srpkinje grešile i poklonile deset poena suparnicama, Poljakinje ovoga puta ne greše toliko koliiko njene rivalke briljiraju.

12:6 - Prvim poenom Bianke Buše, Srbija se iznova vraća na šest razlike, treći put zaredom od pomenutih 9:3.

9:3 - Greše Poljakinje sve češće, sada i iz servisa, pa Srbija odlazi na +6

7:2 - Tajmaut poljske selekcije nije joj doneo željeni boljitak. Ređaju se dobri servisi Srbije, sada Tijane Bošković, pa onda i smečevi (Jovane Stevanović)

4:1 - Servisi Popovićeve prave velike probleme Poljskoj, tri poena u nizu osvaja Srbija i odlazi na +3!

1:0 - Posle dobrog srpskog bloka, smeč Tijane Bošković sa desne strane "razbio" je dvojni blok Poljske i doneo Srbiji prvi poen u drugoj deonici.

U prvom setu Poljska je bila bolja u asovima (2:0), Srbija u direktnim poenima iz bloka (3:1), ali je zato Poljska napravila samo četiri kiksa, a srpska reprezentacija čak 10 grešaka koje su dovele do poena za suparnice.

18:25 - Set za Poljsku! Magdalena Stisjak razornim smečom donosi prvu deonicu poljskoj reprezentaciji. Sasvim zasluženo, po svemu viđenom.

18:24 - Traži tajmaut selektor Poljske Stefano Lavarini, jer su njegove izabranice prokockale tri uzastopne set loptu, poslednju od njih slanjem lopte u aut.

17:24 - Novi dobar blok Srbije, Aleksandra Uzelac je zaustavila smeč rivalki

16:24 - Mina Popović je blokom sprečila Poljsku da iskoristi prvi set loptu

15:22 - Tek sada, za rezultat 15:22, Poljska je napravila prvu servis grešku... 

11:17 - Sara Lozo je ušla umesto Bianke Buše

10:17 - Ne ide, pa ne ide. Opet selektor Srbije traži tajmaut, Poljska vodi sa sedam razlike, Gvideti od naših reprezentativcki traži da unesu više energije u svoju igru.

9:14 - Loš prijem, potom u sledećem poenu smeč u sajlu... Srbija gubi sa pet razlike, selektor Gvideti traži tajmaut.

8:11 - Primetno bolja, konkretnija igra Poljske u uvodnom delu prvog seta, sa tri razlike gubi Srbija

6:7 - Tijana Bošković je sjajno nadmudrila suparnice, nije ni skočila sa terena, "kuvanjem" je osvojila poen prebacivši loptu dvema rukama u deo igrališta gd enije bilo Poljakinja.

4:5 - Konstantno Poljska ima dva poena prednost, a odmah potom uzvrate naše odbojkašice. Sada je to učinila dobrim blokom Jovana Stevanović

1:2 - Posle dva uvodna poena Poljske, Tijana Bošković sjajnim potezom "upisuje" Srbiju na semafor.

17.00 - Počela je utakmica!

16.59 - Startna postava Srbije: Buša, Popović, Uzelac, Ognjenović, Stevanović, Bošković i libero Jegdić

Uoči meča

Izabranice selektora Đovanija Gvidetija su posle početne pobede nad Ukrajinom savladale, takođe sa 3:0, i Sloveniju, ali je na red potom došao daleko krupniji zalogaj.

Poljakinje su na startnu nadmetanja savladale Sloveniju sa 3:0, a potom Mađarsku sa 3:1 i veliki su takmac Srpkinjama u grupi A, u kojoj i odlična Belgija ima do sada učinak 2-0.

Posle dana odmora, u četvrtak će Srpkinje od 20 časova igrati protiv Mađarske, a dan kasnije u istom terminu protiv Belgije.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)