DA LI JE MOGUĆE?! Evo šta će biti sa Ukrajinkom koja je sabljom krenula na Ruskinju na Svetskom prvenstvu u mačevanju

Novosti online

28. 07. 2023. u 21:04

RUSIJA i Ukrajina su i ovog dana u centru pažnje zbog rata koji je u toku, a i jedna sportska informacija probila se među najvažnije, najnovije vesti, i to nakon skandala koji se desio na Svetskom prvenstvu u mačevanju.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! Ево шта ће бити са Украјинком која је сабљом кренула на Рускињу на Светском првенству у мачевању

FOTO: Tanjug/AP

"Novosti" su vam već javile da je na tom šampionatu ukrajinska reprezentativka Olga Harlan posle meča sa Ruskinjom Anom Smirnovom odbila rukovanje i to tako što je ka Ruskinji ispružila sablju kojom je izvojevala trijumf:

Prema pravilima, takmičari u mačevanju su dužni da se rukuju posle meča, kakav god da je ishod duela, a kako je Harlanova to odbila, dobila je crni karton. U mačevanju, to znači da je diskvalifikovana sa takmičenja na kome je napravila težak prekršaj i moguće da je čeka do dva meseca zabrane nastupa na svim drugim nadmetanjima.

Međutim, rusku javnost iznenadila je odluka koju je Međunarodni olimpijski komitet  (MOK) doneo ovim povodom.

Ukrajinka Olga Harlan posle meča sa Ruskinjom Anom Smirnovom na Svetskom prvenstvu u mačevanju / FOTO: Tanjug/AP

Naime, kako javlja novinska agencija "RIA novosti", pozivajući se na izjavu predsednika Olimpijskog saveza Ukrajine, Vadima Gucejta, MOK je rešio da Olgi Harlan dodeli vizu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Prema njegovim rečima, ova "sabljašica" će, "kao izuzetak, dobiti posebnu olimpijsku vizu, ako sama prethodno ne izbori plasman na Igre".

Kako je posle incidenta prošla Harlanova, a kako Smirnova?

Olga Harlan je, podsetimo, priznala ukrajinskim medijima da je "vrištala od (psihičkog) bola" kada je saznala da je izbačena sa Svetskog prvenstva, a onda je javnost obavestila o nečem vrlo čudnom.

Naime, prema njenima rečima, "prvi čovek svetskog mačevanja ju je, pred meč sa Ruskinjom, ubeđivao da može komotno da izbegne rukovanje sa suparnicom iz Ruske Federacije". On joj je to navodno rekao nakon što je ona njemu poručila da se "Ukrajinci mogu nadmetati sa Rusima, ali da se neće s njima rukovati". Dobila je tom prilikom uveravanja da je "skroz u redu da se posle meča rivalke pozdrave samo dodirom vrhova sablji".

Neposredno posle incidenta, ni jedna ni druga takmičarka se nije osećala nimalo prijatno - Olga Harlan je plakala zbog crnog kartona, odnosno diskvalifikacije jer je bila ubeđena da nije pogrešila poslušavši nadležnu osobu, a poražena Ruskinja Ana Smirnova je posle ovog incidenta doživela brojne napade na internetu, čak i pretnje smrću.

Ruskinja Ana Smirnova posle meča sa Ukrajinkom Olgom Harlan na Svetskom prvenstvu u mačevanju / FOTO: Tanjug/AP

Na kraju, ostale su samo pretnje i uvrede Smirnovoj, a Ukrajinka je od Međunarodnog olimpijskog komiteta nagrađena posebnom olimpijskom vizom, izuzetkom za učešće na Igrama "Pariz 2024.

Najnovije vesti vezane za rat u Ukrajini možete uživo, iz minuta u minut, da pratite u današnjem blogu uživo na portalu "Novosti".

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)