ŠPANCI I MAĐARI ODSKOČILI: U prva dva kola vaterpolo turnira na SP u Fukuoki najviše pokazali svetski prvaci i vicešampioni Evrope

S. K.

20. 07. 2023. u 10:46

DRAMATIČNIH mečeva nije bilo u prva dva kola turnira vaterpolista na 20. SP u Fukuoki. Favoriti su ostvarili očekivane pobede, branilac titule Španija, vicešampion sveta Italija i vicešampion Evrope Mađarska već su osigurali direktan plasman u četvrtfinale. Sutra ujutru se posle meča Grčka – SAD (6.30) u grupi A saznalo ko će među osam, a ko u razigravanje.

ШПАНЦИ И МАЂАРИ ОДСКОЧИЛИ: У прва два кола ватерполо турнира на СП у Фукуоки највише показали светски прваци и вицешампиони Европе

Foto AP/Szilard Koszticsak/MTI

Našoj selekciji je posle poraza od Španije na startu šampionata bilo jasno da će morati u nedelju da igra u osmini finala. A s kim će se boriti za top 8 saznaće sutra ujutro posle svog duela sa Crnom Gorom (5.00), ali i okršaja u grupi C između Hrvata i Japanaca, koji se sastaju u 12.00. Pobeda joj donosi drugo mesto i poraženog iz meča Hrvatska – Japan. Poraz je gura na treću poziciju i duel sa boljim iz duela evropskog i azijskog šampiona.

Ono što pada u oči da u prva dva kola nije bilo neizvesnih duela. Čak ni u duelu finalista prošlogodišnjeg EP u Splitu, između Hrvata i Mađara, u kojem su naše severne komšije od prve četvrtine kontrolisale utakmicu. „Delfini“ sa sedam debitanata nisu imali snage da iznenade Špance, koji su potom nadigrali i Crnogorce. Svoje mesto među osam bez problema su obezbedili i Italijani, koji u grupi B i nemaju prave rivale. A ko će se s kim sastati u nedelju definitvno ćemo saznati kada se duelom Francuska – Kina (13.30) spusti zavesa na grupnu fazu šampionata.

- U prva dva kola se videlo ono što smo manje-više svi znali, da Španija u kontinuitetu igra dobro, da je ove godine već osvojila Svetski kup. Jedan od velikih favorita Mađarska je nadigrali Hrvatsku. Realno, teško je suditi posle dva odigrana kola. U prvom kolu Australija je namučila Grčku, Francuska je, po meni, tri i po četvrtine odigrala jako dobro, a onda se ugasila protiv Italije. Trenutno niko od autsajdera nije zapretio. Ali prave ocene slede posle nokaut faze. Za sada nema iznenađenja – konstatuje Stefan Ćirić, pomoćnik selektora Srbije Uroša Stevanovića.

Mada je teško izdvojiti nekog igrača, na šampionatu najviše pažnje privlači 37-godišnji kapiten Španije Felipe Perone. Vođi svetskih prvaka ovo je 11. šampionat planete. Debitovao je u Fukuoki 2001, noseći kapicu Brazila. Posle tri godine maestro iz Rio de Žaneira promenio je selekciju i zaigrao sa Španijom. Matičnoj zemlji vratio se 2013, kako bi Brazilce predvodio na Olimpijskim igrama 2016. u Riju. Sledeće godine ponovo menja sportsko državljanstvo, ponovo postaje deo „crvene furije“, koja od 2018. iz godine u godinu igra sve bolje. Uostalom, aktuelni su svetski prvaci, pobednici Svetskog kupa, treći na EP u Splitu...

- Ovo je divan sport, volim treninge, druženje sa momcima. Čak i na odmor idemo zajedno. Za mene je ova igra zadovoljstvo, čak više nego kada sam bio dete. Jednostavno uživam u tome, to je lepa igra – istakao je za sajt Svetske federacije Perone, koji se nada da će dogodine zaigrati na svojim šestim Igrama i tako se izjednačiti sa legendarnim Estijarteom.

Srbi uzdanice Kazahstana

NEKAD smo imali toliko velikih igrača da smo mogli da se odreknemo potencijalnih reprezentativaca. Tako na ovom SP za Kazahstan igraju naši Dušan Marković i Srđan Vuksanović, Kazahstance sa klupe vodi Nebojša Obradović.

Podsetimo, na klupi SAD od 2013.sedi nekadašnji trofejni selektor Srbije Dejan Udovičić.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)