ŠAMPION NA ČETIRI KONTINENTA: Živorad Marković osvaja zlata u dizanju tegova širom planete

S. O.

23. 03. 2023. u 18:11

SMENjUJU se gradovi, države, kontinenti, ali samo jedno ostaje isto, na najvišem stepeniku pobedničkog postolja stoji jedan šampion - Živorad Žika Marković. Pobeđivao je popularni Žika u mnogim zemljama u Evropi i Aziji, krajem prošle godine slavio je u SAD, a nedavno je i na planetarnom prvenstvu dizača tegova, u master kategoriji, u u Africi (Egipat) osvojio još dva zlata. I ponovo se na jarbolu viorila srpska trobojka, a iz zvučnika čula himna "Bože pravde".

ШАМПИОН НА ЧЕТИРИ КОНТИНЕНТА: Живорад Марковић осваја злата у дизању тегова широм планете

FOTO: Privatna arhiva

U zemlji Faraona, u konkurenciji više od 800 takmičara sa svih kontinenata, leskovačka sportska legenda je na šampionatu u organizaciji WPC federacije u dve disipline, M-3 RAW i EQ, u kategoriji do 90 kilograma telesne težine, podigao iz benč-presa 140 i 150 kilograma i tako ko zna koji put dokazao da zaista nema ravnog na planeti.

- U Egiptu je zaista bilo fantastično, počev od organizacije šampionata, samog takmičenja, do uslova koje su nam domaćini priredli. Bukvalno na raspolaganju smo imali sve što smo poželeli, za razliku od Amerike, gde ni vodi na takmičenju nismo dobili - priča Marković za "Novosti". - Naravno, osvojiti dve medalje u pakelnoj konkurenciji nije mala stvar, naprotiv. Srećan sam zbog dva zlata, ali malo sam razočaran rezultatom u drugoj disciplii. Namarevao sam da podignem mnogo više od 150 kilograma, ali pre SP imao sam povredu ramane, pa je i to imalo uticaja. Ali, najbitnije je da najsjajnije odličje nije izostalo.

FOTO: Privatna arhiva

Tekst potpisa

Marković je i u Egiptu, za vreme proglašenja pobednika, kao i na mnogim drugim takmičenjima, nosio majicu na kojoj piše "Srbija - Vučić - Nema predaje", sa trobojkom u obliku srca. Ali, niko mu na tome nije zamerio.

- Naprotiv, svima je bilo simpatično. Znaju mnogo o našoj zemlji, znaju da se Srbija sve brže razvija, znaju koliko napora predsednik Vučić ulaže da sačuvamo Kosovo i Metohiju. Objasnio sam im i da je natpis "Nema predaje" i moja parola, jer se ni ja nikada ne predajem. I zato toliko i pobeđujem.

FOTO: Privatna arhiva

 

Svetski šampion u čak četiri federacije u dve kategorije, i osvajač više od 50 najsjajnijih medalja i dalje sam finansira sva putovanja, smeštaj u hotelima i takmičenja za sebe i svoju suprugu Anu, koja je krajem prošle godine takođe postala svetska šampionka u dizanju tegova i Srbiji donela zlato. Jer, kako kaže, još nema pomoći od države.

- Znam da predsednik Vučić i Vlada mnogo ulažu u sport, da se trude da svima pomognu i rezultati se već vide. Ali, nažalost, u naš sport se malo ulaže, da ne kažem skoro nimalo, pa dok se to ne promeni, a nadam se da hoće, ne preostaje mi ništa drugo nego da sam finanstiram sva takmičenja za sebe i Anu - dodaje Marković. - Jer, sport je moj život. Od kada sam se kao mlad bavio boksom i džudoom i sada dizanjem tegova, ne mogu da zamislim dan bez vežbanja. To preporučujem i mladima. Da se okrenu rekreaciji ili sportu, jer samo tako čovek može da bude zdrav i uspešan.

AKADEMIK SPORTA

FOTO: Privatna arhiva

 

POSVEĆENOST sportu, osvareni reultati i promocija Srbije u celom svetu doneli su Žiki Markoviću prijem u Srpsku kraljevsku akademiju inovacionih nauka, gde je proglašen akademikom u oblasti sporta.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri