SVETSKI SPORT U HAOSU POSLE NAJNOVIJIH POTEZA: Rusija i Ukrajina "preneli" rat i van vidljivih linija fronta

Novosti online

31. 01. 2023. u 21:01

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od dodatnih a važnih stvari iznedrio i sport. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" i njihovo moguće ukidanje - donele su sa sobom i vrlo burne reakcije.

СВЕТСКИ СПОРТ У ХАОСУ ПОСЛЕ НАЈНОВИЈИХ ПОТЕЗА: Русија и Украјина пренели рат и ван видљивих линија фронта

Foto: Piksabej

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u gradovima kao što je Bahmut, gde ovih dana rat bukti u svoj svojoj snazi zbog ofanzive ruskih snaga (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), a, podsetimo, tokom te ofanzive su prošle sedmice poginula i dva ukrajinska reprezentativca, sve su burnija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Naime, nakon što je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomas Bah, za italijanski list "Korijere dela sera" najavio mogućnost da se Rusi vrate međunarodnim takmičenjima (tačnije, kako je istakao, "sportisti sa ruskim pasošem koji ne podržavaju rat"), a to potom podržale i njegove kolege iz Izvršnog komiteta MOK-a, desile su se dve reakcije - iz Ukrajine i Rusije, te potom i oštre "kontre" krovne organizacije sporta.

Najpre su Ukrajinci, preko Mihaila Podoljaka, pomoćnika predsednika države, Vladimira  Zelenskog, optužili MOK da je "to sportsko telo uzimalo mito od Rusije i da promoviše rat“.

Međunarodni olimpijski komitet je, u kratkoj reakciji dostavljenoj agenciji Rojters, to demantovao:

"MOK najoštrije odbacuje ovu i druge klevetničke izjave. One ne mogu da posluže kao osnova za bilo kakvu konstruktivnu diskusiju", navodi se u pomenutom demantiju.

Ali, morala je i glavna sportska organizacija na ovoj planeti da reaguje i - zbog reakcije Rusa.

Naime, prvi čovek Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Pozdnjakov, je posle informacije da bi Rusi možda mogli da nastupe na Olimpijskim igrama u Parizu 2024 . godine, izjavio "da ruski sportisti mogu da učestvuju samo pod istim uslovima kao i drugi takmičari". Mislio je, naravno, na grb, zastavu i himnu. Ali...

Međunarodni olimpijski komitet, koji je 25. januara preko svog Izvršnnog komiteta načelno podržao povratak ruskih i beloruskih takmičara na međunarodna nadmetanja i to u neutralnom statusu (uz preporuku da se povratak ne dozvoli onim sportistima koji su aktivno podržavali specijalnu operaciju u Ukrajini), oštro je reagovao na ovakav stav Pozdnjakova:

"Nikakve zastave, himne, boje ili bilo koji drugi simboli Rusije i Belorusije ne bi trebalo da budu istaknuti na bilo kom sportskom događaju, uključujući sve lokacije koje se podrazumevaju za taj događaj“, navodi se u saopštenju MOK-a, u kome se još dodaje da nijednom ruskom državniku neće biti dozvoljeno prisustvo velikim, međunarodnim sportskim manifestacijama.

Podsetimo, u februaru 2022. godine, MOK je predložio svim međunarodnim sporskim institucijama da više ne dozvole Rusima i Belorusima da se takmiče zbog situacije u Ukrajini. Brojne sportske organizacije su te preporuke primenile, dok su neke dozvolile sportistima da učestvuju, ali kao neutralni takmičari.

Šta je Bah, zapravo, rekao o povratku Rusa na takmičenja?

U pomenutom nedavnom intervjuu za italijanski list "Korijere dela sera", Tomas Bah je rekao, pored ostalog, i sledeće:

- O Rusiji pričam već mesecima sa predsednicima i premijerima država, niko od njih ne zna da mi kaže kada i kako će se rat završiti. Onima koji me pitaju kako će se MOK postaviti prema Rusima i sledećim Olimpijskim igrama, odnosno da li će im biti dozvoljeno da se takmiče, kažem: ko sam ja da znam da vam (sada) odgovorim na to?

"Ali, da li politika MOK-a prema (predsedniku Rusije, Vladimiru) Putinu ostaje ista?", glasilo je pitanje italijanskog lista:

- Naravno. Četiri sata po početku invazije mi smo jasno osudili Rusiju i suspendovali je iz MOK-a, tražeći od međunarodnih sportskih organizacija da ne prihvate (učešća) predstavnike te zemlje i da ne organizuju svoja takmičenja u Rusiji. Svi su prihvatili naš savet. Bio je to pravi izbor, ali to ne rešava našu dilemu.

Tomas Bas, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta / Foto: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

"Koju dilemu?"

- Ruski sportisti svakako nisu počeli rat. Oni koji sebe distanciraju od režima trebalo bi da mogu da se takmiče (na međunarodnim nadmetanjima), ali pod neutralnom zastavom. Naš cilj je da se pobrinemo da svi sportisti sa ruskim pasošem, koji ne podržavaju rat, učestvuju u takmičenjima opet. Ali, to nije lako.

"Zašto?"

- Zato što postoji velike razlike na političkom nivou koja se tiču naših odluka. Neke vlade su, nezavisno od drugih, odlučile da ne izdaju vize ruskim sportistima, čak i kada im je dozvoljeno da se takmiče. Drugi zabranjuju svojim takmičarima da se nadmeću sa Rusima. Na sve to, u nekim zemljama se oni (Rusi) ne osećaju prijatno, nije im garantovana bezbednost. Naša mirovna misija slabi a ruski i beloruski sportisti sada plaćaju cenu zbog toga. Ali, problem može da bude i gori.

"Kako?"

- Sport postaje sve veći i veći poligon za političke odmazde. Iranci mogu da traže da se Amerikanci ne takmiče, Palestinci odbacuju Izraelce i tako dalje. Svet je pun konflikata, pa se oni prenose i na sport. Uvek postoji neko ko se s nekim bore, ko ne želi da se neko takmiči ili traži sankcije. Sport je podeljen, mi smo podeljeni - rekao je, između ostalog, Tomas Bah u opširnom intervjuu, u kome Rusiju i njene sportiste više nije spominjao.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)