"MOJ SAN JE SVETSKI KUP": Aleksa Tomović, najbolji skijaš Srbije kreće u nove pohode

Zoran Ćorović

13. 11. 2022. u 22:09

U SRBIJI ima mnogo rekreativaca koji će uskoro pohrliti na planine da uživaju u jednom od najlepših i najatraktivnijih sportova - skijanju. Nažalost, naša zemlja je iznedrila jako malo ozbiljnih, profesionalnih takmičara, koji su uspeli da se afirmišu i nešto postignu po belim stazama širom Evrope i sveta.

МОЈ САН ЈЕ СВЕТСКИ КУП: Алекса Томовић, најбољи скијаш Србије креће у нове походе

FOOT: Z. Jovanović

Trenutno, najbolji srpski skijaš i najveća domaća nada u ovom prestižnom sportu je devetnaestogodišnji Aleksa Tomović, ambiciozni i supertalentovani momak koji će ove zime krenuti u svoje prve velike trke i pohode. Kao junior je u svojoj disciplini slalomu osvojio sve moguće prve nagrade i medalje.

- U Srbiji sam trenutno najbolje rangirani skijaš. U mlađim kategorijama bio sam prvak na svim državnim prvenstvima, sem jednom, kada sam napravio grešku i pao, imam osam zlata. U Kanadi sam osvojio drugo mesto, U FIS seniorskom skijanju u Austriji bio sam treći. U reprezentaciji sam od 15. godine, treću sezonu zaredom.

KOLEKCIJA Aleksa sa medaljama/FOTO: Z. Jovanović

Aleksa se mukotrpno sprema da uplovi u profesionalne vode. Uz veliki potencijal, potreban je i fanatizam, surovi dril.

- Nekad su to muke žive, ali ja obožavam skijanje, sve u životu podredio sam ovom sportu. Potpuno sam se posvetio tome da napredujem, izvučem maksimum. I kada sam kod kuće, bar četiri sata dnevno radim, ujutro i po podne. Prvo kondicioni, pa suvi treninzi. Skijanje je takav sport, sve je bitno, od kondicije, snage, sile, balansa. Leti su pripreme po glečerima, u halama, od maja do avgusta.

Došlo je vreme da se mladi Beograđanin posveti izazovima na velikoj sceni, vredno je radio da se pokaže.

- U Finskoj me uskoro očekuje desetak trka, slede takmičenja u Italiji, SP u Francuskoj, Austriji. Prošle godine sam napredovao skoro 600 mesta i ove je glavni cilj da uđem u prvih 500 na svetu, nadam se i u 350, pa možda startujem i u Evropa kupu. Želim da ispunim olimpijsku normu, za tri godine su OI u Milanu. Specijalizujem se za slalom, tu je najveća konkurencija. Svetski kup je san svakog skijaša, to je liga šlampiona u ovom sportu, ali prvo mora da se uđe u 150 najboljih.

TALENAT Tomović na takmičenju/FOTO: Privatna arhiva

U Srbiji su profesionalni skijaši uglavnom prepušteni sami sebi. Sponzor bi ovom vrhunskom sportisti dobro došao, jer bi dobio na kvalitetu treninga, bolje uslove za napredak.

- Tek od ove sezone naš Savez mi plaća pola neophodnih sredstava, koja su na godišnjem nivou oko 100.000 evra. Do sada me je finansirala porodica, ona mi je i najveća podrška. Svake godine moram da imam 12 pari takmičarskih skija, moja oprema nije iz komercijalnog programa. Tu su još brojna putovanja, pripreme, takmičenja - napominje Aleksa.

Od treće godine na stazi

ALEKSA Tomović je rođen u Švajcarskoj, tamo je njegov otac Vladan živeo i igrao fudbal. Majka je obožavala da skija, tako da je on u trećoj godini prvi put stao na skije.

- Volim i ostale sportove, fudbal i košarku, ali je skijanje iznad svega. Kada sam slobodan, obavezno gledam košarkaše Partizana u Evroligi, idem i na fudbal.

Trener Slovenac Jaklin

DA je Aleksa i te kako zanimljiv skijaški "biser", govori i to da ga trenira i priprema poznati trener, Slovenac Božo Jaklin, stručnjak koji je trenirao A reprezentaciju Slovenije, Japana, Finske i Kanade. Starao se Jaklin o Tini Maze, u staroj Jugoslaviji radio je i sa Bojanom Križajem, Rokom Petrovičem...

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna