RUSIJA SLAVI: U inat Zapadu i Međunarodnom olimpijskom komitetu, Rusi su danas postali prvaci sveta

Novosti online

13. 11. 2022. u 22:10

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, a kako je i sport pogođen tim dešavanjima, jedna od najnovijih vesti iz tog segmenta života izazvala je priličnu pažnju.

РУСИЈА СЛАВИ: У инат Западу и Међународном олимпијском комитету, Руси су данас постали прваци света

Foto: AP

Podsetimo, od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države su se utrkivale ko će više kazniti zemlju na čijem je čelu Vladimir Putin, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a ni sport nije izuzet od sankcija. Klubovi i reprezentacije su, maltene u svim sportovima, odavno izbačeni sa takmičenja, dok pojedinci u mnogim individualnim sportovima ili ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni, ili moraju da se odreknu imena zemlje, zastave i himne, kao u tenisu.

Gotovo da niko sa "zapada" ne pomišlja da igra sa ruskim ekipama, ali u jednom sportu to moraju da čine.

Naime, borilačka veština sambo je jedna od retkih sportskih disciplina u kojima Rusi i Belorusi mogu i pojedinačno i ekipno da se nadmeću, ali ne pod svojim zastavama već pod zastavom Međunarodne sambo federacije, koja nije htela da "savet" Međunarodnog olimpijskog komiteta o suspenziji Rusije i Belorusije sprovede u delo.

I, danas u Biškeku Rusi osvojili ekipno zlato na Svetskom prvenstvu u sambou.

Stanislav Skrjabin, Anton Konovalov i Darja Rečkalova su u nedenju postali šampioni sveta u pojedinačnoj kategoriji, srebra je osvojila njihova sunarodnica Anđela Gasprjan, a u borbama su najbolji na planeti bili Said Saidov i Soslan Džanajev.

Posle tri dana nadmetanja, Rusi su bili prvi sa 13 zlatnih, dve srebrne i četiri bronzane nagrade, druga je bila Kirgizija (2-1-3), a treća, takođe pod zastavom Međunarodne sambo federacije, reprezentacija Belorusije (1-3-4).

Interesantno, nisu samo sportisti iz Rusije i Belorusije nastupali bez svoje nacionalne zastave, već i jedna devojka koja je iz Francuske doputovala u Kirgiziju na šampionat sveta.

Radi se o Mariji Amjulini Guedez, koja je dobila status izbeglice u Francuskoj. U nju je prebegla iz Venecuele, s čijom je nacionalnom selekcijom osvojila srebro na juniorskom svetskom prvenstvu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!