"ČAST JE POBEĐIVATI ZA SRBIJU": Živorad Marković osvojio dve medalje na Svetskom prvenstvu u dizanju tegova

S. O.

03. 10. 2022. u 10:00

ŽIVORADU Žiki Markoviću nema ravnog na svetu. Naš najbolji dizač tegova u master kategoriji, iznad 60 godina, na Svetskom šampionatu WUAP federacije, održanom minulog vikenda u nemačkom gradu Frauret, osvojio je dve medalje, srebro i zlato.

ЧАСТ ЈЕ ПОБЕЂИВАТИ ЗА СРБИЈУ: Живорад Марковић освојио две медаље на Светском првенству у дизању тегова

FOTO: Privatna arhiva

Naš reprezentativac, koji se nedavno vratio pod srpsku trobojku, do drugog mesta stigao je u benč-presu - disciplina EQ, dok je dan kasnije bio neprikosnoven u disciplini RAW, u kategoriji od 83 do 90 kilograma.

- Zadovoljan sam, kako ne bih bio, mada mi je žao što obe medalje nisu od zlata. Konkurencija je zaista bila paklena, cela Evropa i više od pola sveta je došlo, sve kolos do kolosa. Prvog dana me umalo nisu bez razloga diskvalifikovali. To me je malo poremetilo, ali ni srebro, u takvim uslovima, nije loše - priča Marković za "Novosti".

- Ali, zato, drugog dana sam sve "pokidao". Niko mi ništa nije mogao, jer sam, čini mi se, mogao i tonu da podignem i dominantno sam odbranio zlato osvojeno prošle godine.

ŠAMPION Živorad Nikolić sa srpskom zastavom na SP u Nemačkoj/FOTO: Privatna arhiva

Uvod u ovaj SP u Nemačkoj bio je planetarni šampionat u Rusiji desetak dana ranije, gde je održano takmičenje pod okriljem NAP federacije, najveće na svetu, koja godišnje organizuje oko 120 takmičenja širom planete. Marković je u Jekaterinburgu, u još žešćoj konkurenciji, takođe postao šampion sveta.

- U Jekaterinburgu sam podigao 165 kilograma kao od šale, a osećao sam se među braćom Rusima kao u Srbiji, jer sam se doskoro takmičio pod njihovom zastavom, a oni dobro pamte šta sam sve osvojio za njih - ističe Marković.

Uspešni privrednik iz Leskovca je za poslednje četiri godine, koliko se vrlo ozbiljno takmiči u dizanju tegova, osvojio čak 35 zlatnih medalja sa najvećih takmičenja.

- Prošle godine sam bio jednom, a ove dva puta prvak sveta u dve federacije, imam čak pet zlatnih medalja sa evropskih šampionata... Za mene je najveća čast to što se borim i pobeđujem za Srbiju, što se u ova teška vremena za našu zemlju sve češće čuje naša himna "Bože, pravde" - ponosan je Marković.

BONUS VIDEO: BORBA VEKA ILI “TRILER U MANILI”: Poslednji deo trilogije Ali vs Frejzer

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega