RUSI OVO ZAPADU NEĆE OPROSTITI: Najlepša sportistkinja sveta Darija Klišina zbog sankcija se sprema na potez koji će rastužiti mnoge

Novosti online

06. 09. 2022. u 18:50

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, pa i prateći sportski segmenti koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Najnovije vesti na tu temu prilično su zanimljive, jer dotiču i zapadnu javnost, a i onu u Ruskoj Federaciji.

РУСИ ОВО ЗАПАДУ НЕЋЕ ОПРОСТИТИ: Најлепша спортисткиња света Дарија Клишина због санкција се спрема на потез који ће растужити многе

Instagram / DariaKlishina

No, pođimo redom.

Od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i Rusku Federaciju, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

Sankcije u vidu toga da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, pa i sportisti u mnogim pojedinačnim sportovima, dovele su do toga da mnogi uopšte ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni.

Zato su neki od njih, istina - vrlo mali broj, posegnuli za promenom državljanstva (upravo smo vam o jednom takvom slučaju pisali na portalu "Novosti", u vesti "Sankcije? Pa, dobro, ima jedna zemlja na Balkanu... Zvezda ruske gimnastike promenila državljanstvo"), ali jedna od najvećih zvezda ruskog sporta, Darija Klišina na to ne pomišlja. Ipak, na žalost svih ruskih ljubitelja atletike, ali i mnogih širom sveta, pomišlja na prevremeni kraj karijere.

Klišina, koja se proslavila skokovima u dalj, prilično teško podnosi činjenicu da ne može da se nadmeće na međunarodnoj sceni.

O tome je danas ovako govorila za ruske medije, najavivši da će se povući iz sporta ako uskoro ne bude mogla da se takmiči sa najboljima na planeti.

- Ja sam sebe u potpunosti realizovala u sportu. Da, nemam olimpijsku medalju, ali sam svim ostalim aspektima moje karijere zadovljna i ni za čim ne žalim. U ovom trenutku, ako ostavimo po strani da sam se relativno skoro porodila a u centralni plan istaknemo aktuelnu situaciju u svetu, ne mogu da motivišem sebe (da se bavim sportom), jer sam ja od onih osoba koje ili uspešno nešto rade, ili to ne rade uopšte. A u trenutnoj situaciji, ne vidim poentu da se trudim, kada ne postoje šanse da se bilo gde takmičim. Bilo bi to stvarno maltretiranje sopstvenog tela, ako bih samo trenirala, takmičila se u Rusiji (gde Klišina i nema konkurenciju, prim. aut.), a da ne mogu da se takmičim na svetskom nivou - rekla je najpre ona u intervjuu za RIA Novosti.

Ona naglašava da sama nadmetanja nisu najvažnija stvar u životu, iako njoj jesu veoma bitna.

- Kad nema sporta, to onda nije kraj života. Sport je samo jedan njegov segment, divan deo, ali ne i ceo život. Da, posvetila sam mu najveći deo svog vremena, ali postoji mnogo toga što kao sportistkinja mogu da radim i van takmičarske karijere. Ne želim da nju (karijeru) produžavam samo zbog toga što ću se "jednog dana, možda, vratiti na međunarodnu scenu". Htela bih da znam sa sigurnošću (da li će se to desiti), a ne da čekam. Ako me pitate da li ću završiti karijeru ako se proglasi trogodišnja suspenzija ruskog sporta sa internacionalnih nadmetanja, odgovor je: da - ne ostavlja dilemu jedna od najlepših sportistkinja sveta.

Kako kaže, razume kada neko od njenih sunarodnika pomisli da promeni državljanstvo i tako dođe u priliku da se takmiči, ali ona o tome nije razmišljala.

Upitana da li misli da će se masovna promena tog tipa desiti ako dođe do trogodišnje suspenzije Rusa iz međunarodnog sporta, odgovorila je ovako:

- Promena državljanstva je lična stvar svakog sportiste. Ako neko to želi da uradi zbog karijere, rekla bih da je to normalan izbor. To je kao kada bi vas neko pozvao da radite u inostranstvu. Ali... Nije to baš laka stvar, nije to kao da odete u prodavnicu i kupite hleb. Sve to je jedan proces, i to komplikovan, koji oduzima mnogo vremena. Ne verujem da će mnogo njih uspeti da istovremeno promeni državljanstvo - zaključila je Darija Klišina.

Klišina je dvostruka prvakinja Evrope u dvoranskim uslovima u skoku u dalj, ima i zlato sa letnje Univerzijade u Kazanju 2013. godine, kao i bronzu sa šampionata Evrope 2014.

Ove sezone ne nastupa zbog porođaja, a kako su ruski mediji javili, "u junu je na svet donela sina, a u brak još nije stupila".


Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!