SKROZ NEOČEKIVANI MEČ "ORLOVA": Srbija se mučila, doživela veliki peh na Evrobasketu, pa pobedila "na srce"

D. N.

06. 09. 2022. u 22:50 >> 22:50

REPREZENTACIJA Srbije nastavila je sa pobedama na Evropskom prvenstvu u košarci, na kome je u četvrtom nastupu stigla do svog četvrtog trijumfa.

СКРОЗ НЕОЧЕКИВАНИ МЕЧ ОРЛОВА: Србија се мучила, доживела велики пех на Евробаскету, па победила на срце

FOTO: FIBA.Basketball

Srbija je savladala Izrael sa 89:78, a i pored toga što se trijumf i mogao očekivati na osnovu dosadašnjeg toka Evrobasketa, megdan je bio daleko uzbudljiviji nego što su mnogi mislili da će biti slučaj. Nažalost, susret je prošao uz peh: naš državni tim je na neko vreme, a videće se tačno koje, izgubio kapitena, Vladimira Lučića, koji se povredio.

No, krenimo redom.

Naime, nakon što je startana ekipa koju je odredio selektor Svetislav Pešić (Micić, Nedović, Lučić, Kalinić, Jokić) lako i brzo došla do 15:5, usledio je ogroman pad. Šta je tačno bio razlog - utvrdiće stručni štab "orlova", ali je bilo jasno da se ekstremno loša preciznost podudarila sa rastom samopouzdanja rivala koji je, iz minut u minut, nadoknađivao zaostatak.

I, ne samo da je nadoknadio, već je  seriju od 25:13 okončao vođstvom od 30:28. 

Pešić je nedugo zatim rešio da vrati i preostala dva startera u igru, pa su se tako trojici kolega iz početne petorke pridružili Kalinić i Jokić. A nije se znalo ko od njih dvojice bolje igra u odbrani. Kalinić je, prosto, bio na svom, izuzetno visokom nivou, ali je MVP NBA lige zaigrao maestralno u defanzivi. U napadu? U napadu je delovao toliko nezaustavljivo, da se postavaljalo pitanje - da li će oboriti rekord Evrobasketa u 21. veku po broju poena na jednom meču (43 je Dirk Novicki dao Španiji 2001.).

Jer, Jokić je, pored nemerljivog učinka u odbrani, u kojoj je ometao veliki broj akcija rivala, za samo 14 minuta nastupa u prvom poluvremenu stigao do čak 20 poena, šutirajući 6/6 za dva, 1/1 za tri, uz pet skokova, tri "krađe" i dve asistencije. (Meč je, inače, završio sa 29 poena, 11 skokova, pet asistencija i četiri osvojene lopte).

Uz takvog asa, Srbija je preokrenula rezultat, otišla na veliki predah uz +12, uvećala prednost u 24. minutu na dotad maksimalnih 15 razlike posle druge Jokićeve blokade, a razigranosti ostatka ekipe, pre svega Vasilija Micića.

Ipak, problema je bilo. Kako u vidu pada koncentracije, tako i jednog kadrovskog, kada je u 28. minutu priliom nedosuđenog prekršaja nad njim, Vladimir Lučić nezgodno pao pod suparničkim košem i odmah se uhvatio za koleno. Skoro dva minuta je trajao prekid, ali kako se kapiten "orlova" sam pridigao i otišao do klupe, navijači Srbije su donekle mogli da odahnu, nadajući se da će, pre ili kasnije, Lučić moći opet da pomogne ekipi na ovom šampionatu.

Desio se taj peh pri vođstvu Pešićeve ekipe od 65:53, a to je prilično uzdrmalo reprezentaciju Srbije, koja je "ostala bez daha" i u završnici treće deonice, a i na početku četvrte, kada je Izrael prišao na 65:63. Tada su se "orlovi" malo... naljutili.

Na svoju opuštenost, na košarkaški bezobrazluk Izraelaca koji su počeli da se smeju u lice rivalima posle dobrih poteza... 

A kako izgleda kada se Srbi u košarci naljute, suparnik je video kada je za pet minuta primio 18 poena, a dao samo dva. Jokić je, naravno, predvodio taj juriš, ali su svesrdno pomagali i Kalinić i Micić i ostali, pa je prednost narasla na 18 razlike pre završnog pokušaja Izraelaca (donekle i uspešnog) da to ublaži.

Posle nove pobede, sledi važan dan predaha (i za čitav tim, a naročito za Lučića, pa i nedovoljno oporavljenog Milutinova koji još nije debitovao na Evrobasketu), a onda poslednji meč u Pragu za našu nacionalnu selekciju, u četvrtak od 21 protiv Poljske. Posle te utakmice biće i poznato s kim će tačno ekipa Svetislava Pešića igrati u osmini finala.

Evropsko prvenstvo u košarci - četvrto kolo

Srbija - Izrael 89:78 (24:18, 26:20, 15:20, 24:20)

Srbija: Davidovac nije igrao, Gudurić 8, Jagodić Kuridža, Jaramaz 10, Jokić 29p, 11sk, 5as, 4uk, Kalinić 10p, 7sk, 3as, 2uk, Lučić 7, Micić 19p, 3sk, 3as, Milutinov nije igrao, Nedović 6, Ristić

Izrael: Avdija 14, Blat 3, Koen 7, Ginat, Levi 6, Madar 20, Mekel 5, Menko 9, Pnini, Sorkin 11, Zalmanso, Zusman 3

KRAJ Srbija - Izrael 89:78

39' - Jaramaz stiže trojkom do deset poena, Srbija odlazi na 86:75, a Jokić onda pronalazi Kalinića, koji pogađa trojku i to fauliran - 89:75!

38' - Pravi Izrael seriju od 10:0 za dva minuta, prilazi na 83:75 ...

36' - Nikola Jokić opet (27 poena, 10 skokova) stiže do dabl-dabl učinka. Treći put zaredom. Nijedan srpski igrač u istoriji Evrobasketa to nije uspeo. 

Nikola Jokić na meču Srbija - Izrael na Evrobasketu / FOTO: FIBA.Basketball

35' - Jokić hvata loptu u prodoru, Kalinić ga je pravovremeno uočio - naš najbolji igrač poneitra, fauliran - 78:63.

34' - Kalinić osvaja loptu posle promašaja Kuridže, Jaramaz to nagrađuje trojkom (na asistenciju Jokića) - 13 razlike za Srbiju, 76:63.

33' - Sjajna igra Srbije posle velikog izazova. Osam poena u nizu postižu "orlovi" za dva i po minuta, jer je posle Jokićevog 22. poena na meču (20 je dao u prvom poluvremenu, nijedan u trećoj četvrtini), Izrael pogrešio, a kontru završio Jaramaz pogotkom, "ispravljajući" promašaj borbenog Kalinića - 73:63!

33' - Micić na početku 3. minuta postiže dva poena (činilo se da je trojka, ali...) - 67:63.  A onda važan momenat. Koen nesportski zaustavlja kontru Srbije, Jaramaz sa linije penala uvećava prednost na 69:63, a Srbija će imati i loptu sa strane.

31' - Loše je počela poslednja četvrtina, Jokiću iza leđa beži Koen, poentira, a potom Jam Madar pogađa sa distance - Srbija vodi sa samo 65:63!

Kraj treće deonice, Izrael je prišao na 65:58 nestvarnom trojkom Denija Avdije sa distance, preko ruku Nikole Kalinića. Izrael je dobio ovu čevrtinu sa 20:15.

29' - Od povrede Lučića naši ne uspevaju da postignu poen, rezultat je 65:55

28' - Dobro je, Lučić ustaje. Ali, napušta igru. Ristić ga menja, prvi put je na parketu na ovom meču Dušan Ristić. Nadamo se da će Lučić moći da igra. Ako ne na ovom meču, jer Srbija ima +12, a onda od naredne utakmice...

28' - Ne, ne, ne ... Vladimir Lučić pada posle prodora, uhvatio se za koleno, meč je prekinut! Nadamo se da će moći da nastavi da igra. Sudije nisu svirale faul nad našim asom, koji je bio u prodoru ka košu rivala, a tamo je fauliran... Svetislav Pešić je maltene utrčao na teren, čudeći se kako nije dosuđeno ništa. 

Vladimir Lučić na utakmici Srbija - Izrael na Evropskom prvenstvu 2022. / FOTO: FIBA.Basketball

28' - Kalinić pogađa trojku na asistenciju Jokića, ali uzvraćaju i Izraelci - 65:53.

27' - Dva minuta bez pogotka za Srbiju, uz neke malo sporne odluke sudija, ali ne epohalne greške. Izrael koristi "predah" u igri "orlova" da priđe na 62:50 penalima Gala Mekela, bivšeg igrača Zvezde.

25' - Posle +15 za Srbiju, probao je Jokić da preko glave, bez gledanja, proigra Lučića za poentiranje "u letu". Nije to uspelo, Madar je potom asistirao Sorkinu za prilazak na 13 razlike, ali je Gudurić odmah zatim proigrao odličnog Kalinića u levom uglu - trojka Srbije za čak 62:46. Tajmaut traže rivali "orlova".

24' - Konačno su se Izraelci "spotakli". Posle Micićevog pogotka  za 56:54, Jokićeva druga blokada na meču (zaista igra nestvarno u odbrani danas) kao da je iznervirala rivale. Mekel pravi nesportsku ličnu grešku dočekujući "grudima" Jokića koji se polako kretao u kontri... Srbija odlazi nedugo zatim na +13, uz novi napad za "orlove".

23' - Gudurić pogađa koš rivala i sa linije penala povećava prednost na +10, 54:44.

22' - Sa dve uzastopne trojke, Izrael se približava na 51:44. 

21' - Počela je treća deonica, Jokić je ostvario prvi promašaj na ovom meču, a potom probao da asistira Kaliniću, koji je promašio trojku. Ipak, Srbija je opet došla do lopte, Micić je fauliran i imaće slobodna bacanja.

Kraj poluvremena, 50:38 za Srbiju, koja je vodila sa 15:5, pa dozvolila seriju rivala od 25:13 čime je Izrael poveo. Ipak, povratak startne petorke "orlova" je vratio stvari "na svoje mesto", a drugačije i nije moglo uz nestvarnog Nikolu Jokića (statistika koju smo malopre naveli je ostala na snazi, jer je posle te naše objave MVP NBA lige otišao da predahne).

20' - Čuveni Gaj Pnini je u završnoj fazi karijere, ušao je da unese mir u igru Izraela, ali je - pogrešio. Poslednji napad u 2. četvrtini ima Srbija, lopta beži Guduriću... koji je hvata - i daje koš iz okreta - 50:38! 

Detalj sa meča Srbija - Izrael  na Evrobasketu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

19'  - Tamir Blat postiže trojku, Gudurić uzvraća - 48:38 za Srbiju.

18' - Brzo se igra sada... Madar trojka, pa Micić trojka, a onda Sorkin pogađa iz reketa "orlova", a na mnogo lepši način - Nikola Jokić - 45:35 za Srbiju, iako su MVP-a NBA lige okružila trojica! Inače, Jokić je, pored nemerljivog učinka u odbrani (u kojoj zaista briljira ometajući veliki broj akcija rivala), već stigao do čak 20 poena (šut 6/6 za dva, 1/1 za tri, uz pet skokova, tri "krađe" i dve asistencije. 

18' - Kako maestralno igra Nikola Jokić - u odbrani! Omogućio je Miciću polaganje lopte u koš rivala, 40:30.

16' - Iako su Jokića udvojili rivali, uz okret je poentirao - 36:30, a onda je Kalinić naterao suparnike na grešku, novi napad za Srbiju. Jokić je brzo fauliran i imaće slobodna bacanja. Iskoristio ih je za 38:30.

16' - Druga uzastopna trojka Srbije! Lučić iz desnog ugla, 34:30, a onda Izraelci deveti put gube loptu, odbrana je naterala Menka da s loptom u posedu izađe van parketa!

15' - Micić uzvraća trojku, ponovo vode "orlovi", 31:30. A na drugoj strani terena rival greši, pa je Srbija u prilici da uveća trenutnu, minimalnu prednost. Posle prekršaja Izraelaca, Pešić je vratio na parket kompletnu startnu petorku Srbije (Micić, Nedović, Lučić, Kalinić, Jokić).

15' - Madar trojkom donosi prednost Izraelu od 28:30. Bilo je 15:5 za Srbiju...

14' - Micić sa penala donosi 28:25 Srbiji. Na drugoj strani terena Madar nije uspeo da nadmudri Gudurića, ali je zato Koen posle (ofanzivnog) skok-šuta primakao Izrael na poen zaostatka.

13' - Beži lopta našima, Gurudić je stiže tek na srpskoj polovini terena. Četvrti kiks "orlova" u smislu gubljenja poseda, sedam izgubljenih lopti je imala ekipa Izreala. Srećom, Izraelci ovo sada nisu kaznili pogotkom za vođstvo, ostaje 26:25 za "orlove".

13' - Pešić traži tajmaut, istopila se prednost "orlova", sada je samo 26:25 posle trojke Menka nakon što je Madar ukrao loptu Lučiću, a Mekel upisao asistenciju.

12' - Levi je u nekoliko sekundi dvaput blokirao šut Jaramaza, ali je na drugoj strani terena Levija na grešku naterao Gudurić. Dobro naši igraju u odbrani, napad je zatajio posle onih "+10".

12' - Lučić pogađa koš rivala, ali odmah pogađa i Madar - 26:22.

11' - Loše je ispratila odbrana Srbije rivala, Mekel poentira za prilazak Izraela na 24:20. U petorci Srbije su Jaramaz,  Nedović, Gudurić, Lučić, Jagodić Kuridža.

Kraj prve četvrtine, 24:18 za Srbiju, koja je vodila sa 15:5, pa dozvolila veliki nalet rivala, osam uzastopnih poena koji su osokolili Izrael. Od tada se igra izjednačeno, a Nikola Jokić apsolutno dominira - 14 poena, četiri skoka, asistencija, uz odlične minijature u odbrani. 

10' - Šteta, naši propuštaju lepu priliku da odu na +9, beži lopta iz obruča posle pokušaja Gudurića (nakon izvrsne odbrane Jokića, koji je odličan u defanzivi), a onda na drugoj strani Jam Madar proigrava Rafela Menka koji trojkom primiče Izrael na 22:18.

9' - Odlazi Kalinić na klupu, da odmori. Menja ga... Nedović. Rezultat je 19:15 posle slobodnih bacanja Koena, koji je potom faulirao Jokića, nakon Nikolinog ofanzivnog skoka (Nedović je promašio trojku). Jokić je postigao koš, fauliran, pa sa linije za slobodna bacanja doneo Srbiji 22:15.

9' - Promašuju Izrelci zicer (srećom), a pik-en-rol Srbije se završava Gudurićevom asistencijom za Jokićevo polaganje - 19:13. Popravlja se situacija u korist "orlova" posle osam uzastopnih poena rivala.

8' - Seriju Izraela od 8:0 prekida Jokić slobodnim bacanjima - 17:13. Potom Izrealci ne pogađaju koš Srbije, ali hvataju loptu i imaće novu akciju... Nizbrdo idu kola za "orlove", posle lepe prednosti od 15:5.

8' - Jaramaz promašuje s distance, Avdija probija odbranu "orlova" i zakucava - 15:13.

7' - Posle serije Srbije od 8:0, Avdija trojkom donosi šesti uzastopni poen za Izrael, rezultat je 15:11. Jaramaz i Gudurić ulaze u igru. Uz njih su na parketu još Kalinić, Lučić i Jokić. 

6' - Mekel je dugo tražio način da probije odbranu Srbije (Kalinić mu to uporno nije dozvoljavao), a onda je dodao loptu Zusmanu koji je uz zvuk sirene za kraj napada - pogodio trojku. Nije uspeo da mu istom merom uzvrati Micić, 15:8 je rezultat u korist Srbije.

6' - Posle tri izvrsne, kolektivno odigrane odbrane, naši nisu odigrali kontru brzo, već usporili malo igru, pa Micić nije pogodio trojku posle lepog Jokićevog dodavanja. Ipak, kako je Izrael iznova prokockao svoj napad, usledila je akcija "orlova" za centra - a Jokić iz reketa retko promašuje: 15:5, Izraelci traže tajmaut. Cela hala je na nogama. Izraelski navijači jer bode svoju ekipu koja gubi, a srpski navijači jer pozdravljaju nestvarnu igru u odbrani "orlova".

5' - Brza kontra Srbije, Nedović poentira - 13:5.

4' - Jokić pogađa koš rivala posle ofanzivnog faula Sorkina, Srbija vodi sa 11:5

3' - Jokić sjajno preseca dodavanje rivala, pronalazi Lučića u kontri - zakcuavanje za 9:5.

3' - Avdija ne samo da pogađa koš Srbije, već to čini fauliran, pa sa linije penala primiče Izrael na 7:5.

2' - Kalinić pravi prekršaj u napadu nad Avdijom, ali Nedović odmah to "ispravlja" - krade loptu Ginatu, pa biva fauliran u prodoru.

2' - Jokić izleće da pomogne Kaliniću prilikom čuvanja Avdije, a onda se brzo vraća, no Sorkin se bolje snalazi u reketu - 5:2.

2' - Sorkin je, uz pomoć kolega, dobro čuvao Jokića u dva pokušaja našeg asa da pronađe neko dobro rešenje. Na kraju je lopta "kružila po napadu" Srbije, došla do Micića, koji je fauliran prilikom šuta (od strane najboljeg igrača Izraela, Denija Avdija). Posle dva slobodna bacanja - 5:0 na semaforu.

1' - Jokić postiže trojku nakon što je njegov čuvar, posle pik-en-rola, krenuo za Nedovićem. Blat je probao da uzvrati sa distance, ali ostaje 3:0 za Srbiju.

1' - Utakmica je počela!

20.58 - Početna petorka Izraela: Blat, Zosman, Avdija, Ginat, Sorkin

20.57 - Startna postava Srbije: Micić, Nedović, Lučić, Kalinić, Jokić.

20.54 - Intoniranje himne "Bože pravde" glasno su pevali i neki naši košarkaši, a naročito - srpski navijači na tribinama arene u Pragu.

20.50 - Počelo je predstavljanje ekipa, jedan po jedan igrač Srbije, pa Izraela, izlaze na parket.

20.45 - Poslednji momenti zagrevanja pred utakmicu:

19.45 - Zavirite u svlačionicu "orlova" pred meč sa Izraelom:

 
Uoči meča

Izvrsna je atmosfera bila i u reprezentaciji, a i našoj javnosti, nakon što je Srbija juče savladala Finsku sa 30 poena razlike, ali daleko od toga da je nešto veliko već ostvareno na ovom Evrobasketu.

Postavljeni su izuzetno važni temelji, to svakako, ali je izuzetno bitno da se sa rezultatskim uspesima nastavi, ali i sa i onima koji se tiču dodatnog sazrevanja ekipe, boljeg uigravanja, izgradnje još čvršćeg timskog duha i kvalitetnijih reakcija na probleme, kada se pojave u igri.

Uz to, jako je bitno zadržati se na prvoj poziciji u grupi, kako bi se što lakši rival dobio na startu nokaut faze, a iako je još rano prognozirati ko bi to mogao da bude, potencijalna mina leži na putu "orlova".

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Pešićevi "orlovi" već su odigrali mečeve sa Holandijom, Česima i Finskog, a posle ovog sa Izraelom sledi dan pauze, pa onda završni nastup u Pragu, protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

Ovako izgleda trenutno stanje na tabeli te grupe:

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IDEMO KORAK PO KORAK, OČEKUJE NAS VEOMA KVALITETAN TURNIR U PARIZU: Selektorka  Maljković u susret Olimpijskim igrama