IVANA CILJA ZLATO: Počinje SP u dvoranskoj atletici, prvog dana pet finala

Đ. SAMOILOVIĆ/S. KRSTOVIĆ

18. 03. 2022. u 10:00

BEOGRAD je od danas do nedelje prestonica svetske atletike.

ИВАНА ЦИЉА ЗЛАТО: Почиње СП у дворанској атлетици, првог дана пет финала

AP Photo/Martin Meissner, Pool

U "Štark areni" počinje dvoransko SP na kojem će se za medalje boriti oko 680 sportista sa svih kontinenata. Očekuju se svetski rekordi, perjanice su Armand Duplantis, Rajan Krauzer, Marsel Džejkobs, Julimar Rohas... Naša selekcija nikad nije bila brojnija, a prva zvezda je Ivana Vuleta, koja ne krije da želi da odbrani svetsko zlato u skoku udalj iz Birmingema 2018.

"Arena" deluje spektakularno, atletičari su uzbuđeni što će konačno posle četiri godine da se bore za medalje u dvorani, a predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou je naglasio:

- Veoma sam srećan što su sportisti, neki od najtalentovanijih ovde, u Beogradu. Skupili su se u Beogradu ne samo da pokažu svoje umeće, nego da pokažu koliko sport može da nas poveže u ovom teškom vremenu. Hvala svima koji su došli ovde. Hvala predsedniku Veselinu Jevrosimoviću. Njegova je vizija bila ta koja nas je vodila i zbog koje ćemo gledati prvenstvo u Beogradu, hvala i Slobodanu Brankoviću na isto tome. Hvala organizatorima i ostalim subjektima, a naročito političkom liderstvu, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, koji pomažu ovaj sport u Srbiji, a koji ima toliko tradicije. Srećan sam što sam ovde na ceremoniji otvaranja - bile su reči prvog čoveka svetske atletike.

Kraljica srpske atletike je na jučerašnjem druženju sa novinarima priznala da je prošle godine planirala da se oprosti od atletike kao olimpijska pobednica:

- Razmišljam o tom skoku 7,24 m još od 2017, koji sam ostvarila na EP u Beogradu. Verujem da mogu da skočim slično, ali ne želim da dajem velika obećanja. U Tokiju sam imala nameru da završim karijeru kao olimpijska šampionka, ali nisam uspela. Nemam više 26-27 godina, već 31, ali osećam da nisam dostigla maksimum. Sve što radim u ovom sportu radim iz ljubavi, želim da taj osećaj zadržim, ne želim da imam osećaj da nešto nisam postigla.

Ivana Vuleta je istakla da joj je žao što u Beograd nije došla olimpijska šampionka, Nemica Malaike Mihambo:

- Ali tu su Kadi Sanja i ostale devojke. Konkurencija me uvek gura da budem još bolja. Uvek se takmičim najviše protiv sebe. Cilj mi je da odbranim titulu, ali i da probam da skočim blizu tih 7,24 m iz 2017.

Svetski rekorder u bacanju kugle (23,37), dvostruki olimpijski šampion Amerikanac Rajan Krauzer debituje na dvoranskom SP:

- Iz raznih razloga nisam učestvovao na dvoranskom SP. Sviđa mi se u Beogradu, bio sam ovde 2020. u najavi SP, kada sam dobro bacao. Volim ovaj grad... Konkurencija je velika, ko god bude bacio blizu 22,90 metara osvojiće zlato.

Fenomenalnom Amerikancu je žao što se neće takmičiti naš Armin Sinančević: 

- Imao je dobre rezultate u završnici prošle sezone. Mlad je, jak, talentovan, tehnički dobar, uči i tehniku rotacije. Gledajući takmičare koji tek dolaze u budućnosti, rekao bih da je u samom vrhu. 

 



BONUS VIDEO - Sjajna atmosfera
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024